avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu risc maternal - CNAS
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu risc maternal - CNAS

Am cautat prin cateva legi, nu m-am putut lamuri.

Sotia a avut contract pe perioada determinata ( 10 luni ) la un spital public, timp in care a ramas insarcinata. Cu doua luni inainte de terminarea perioadei contractuale a aplicat pentru concediu de sarcina cu risc maternal. Acum este insarcinata in 5 luni, a ramas fara loc de munca, a mers la CNAS si i s-a comunicat ca nu poate beneficia de indemnizatia de 75% pentru sarcina cu risc maternal, poate beneficia abia din luna a 7-a de cei 85% pentru concediu de maternitate.

1. I se poate incheia contractul de munca, fiind el si pe perioada determinata, daca este insarcinata?
2. Nu poate beneficia de indemnizatia pentru sarcina cu risc maternal de la CNAS ?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:38, 5 Mai 2023
1. De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.

In speta, avand c.i.m. pe durata determinata , chiar daca era in concediu de risc maternal, c.i.m. a incetat de drept la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata.

2. Dupa incetarea c.i.m., nu mai exista risc maternal intrucat nu mai exista un risc pentru securitatea sau sănătatea ei sau o repercusiune asupra sarcinii sau alăptării,( nu mai exista angajator), Asadar, cred ca Casa de Sanatate merge pe aceasta idee pentru neplata.

Potrivit OUG 158/2005, acest concediu se achită din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenți în situația în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, iar dreptul s-a născut anterior ivirii acestei situații.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca perioada determinata jasmin81 jasmin81 buna ziua, as dori sa va rog sa ma ajutati in problema pe care o am: sunt angajata cu contract pe perioada determinata.Intentionez sa raman insarcinata. Am ... (vezi toată discuția)
Claudyia CLAUDYIA CLAUDYIA LUCREZ IN INVATAMANT. am contract de munca pe durata determinata cu 1/2 norma din 1 sept 2009 -1 sept 2010, la o scoala si de la 1 oct2009 - 1 aug 2010 la alta ... (vezi toată discuția)
Sarcina si contractul de munca pe perioada determinata costinana costinana Buna!Va rog mult sa ma lamuriti cu o problema.Sunt insarcinata in luna a 3-a iar contractul meu de munca se incheie in data de 20.10.2015.As dori sa stiu in ... (vezi toată discuția)