avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare teren pt. constructii de catre un cetatean ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare teren pt. constructii de catre un cetatean strain in Romania

Cine poate sa ma ajute cu un sfat in legatura cu aceasta problema...legislatia in acest caz este foarte ambigua si nu ofera suficiente raspunsuri clare.
In fapt,un cetatean din Republica Moldova poate cumpara o suprafata de teren pt. constructii in Romania? E cetatean al unui stat din afara UE sau SEE,deci nu este legat de aderarea Romaniei la UE.Exista o lege speciala in acest sens dar care nu ofera un raspuns clar si nu stiu (necunoscand legislatia R.Moldova in acest domeniu),daca exista sau nu reciprocitate sau vreun tratat intre cele doua tari.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 08:34, 3 Octombrie 2006
Daca nu are cetatenia romana, nu poate. Constitutia e limpede in acest sens.
Cetatenii statelor UE vor putea, dar numai dupa aderarea Romaniei, in conditiile prevazute in Tratatul de aderare si cu conditia reciprocitatii.
Poate in schimb sa incheie o conventie cu un cetatean roman, care sa cumpere terenul si sa-i transmita un drept de superficie. In acest fel, cetateanul strain va putea sa construiasca si sa devina proprietar asupra constructiei.
Ok! Multumesc mult...Themis.Este o solutie la care...sincer sa fiu m-am gandit pentru ca pur si simplu nu vedeam si nici nu cred ca mai exista alta.Ma bucur ca mi-ai confirmat solutia...inseamna ca si alti oameni gandesc ca mine si ca efectiv alta nu mai exista(legal vorbind).Ramane doar de rezolvat un aspect subiectiv si anume ca cetateanul strain sa inteleaga mecanismul si sa aiba deplina incredere in cetateanul roman care va cumpara terenul(practic un mandat fara reprezentare).Inca o data,multumesc mult! Ernest.
Ar mai exista si posibilitatea ca acea persoana sa infiinteze in Romania o societate comerciala si firma respectiva sa cumpere terenul. De exemplu un S.R.L. cu asociat unic.....
Asa fac multi...


Ar mai exista si posibilitatea ca acea persoana sa infiinteze in Romania o societate comerciala si firma respectiva sa cumpere terenul. De exemplu un S.R.L. cu asociat unic.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate cumpara un strain o casa in romania? cetatean englez doreste ... Ionut_Gabriel Ionut_Gabriel Poate cumpara un strain o casa in Romania? Cetatean englez doreste sa cumpere o casa undeva in zona montata, in ce conditii se poate dobandi ... (vezi toată discuția)
Drepturi ale strainilor in romania pink_suede pink_suede Care sunt conditiile pe care trebuie ca le indeplineasca un strain, pentru a putea construi o locuinta, in Bucuresti, Romania? (vezi toată discuția)
Drepturile de proprietate ale cetatenilor non- ue in romania eutinas eutinas Poate un cetatean non-UE sa cumpere un apartament in Romania si in ce conditii? Am inteles ca problema este terenul aferent blocului de apartamente, care nu ar ... (vezi toată discuția)