avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum pot proceda proprietarii unei Asociații de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum pot proceda proprietarii unei Asociații de Proprietari ilegal constituite în anul 1998, în cazul în care câțiva proprietari au primit numeroase dovezi de la Judecătorie, precum că nu a existat nici măcar o Adunare Generală de Constituire, care era

Cum pot proceda proprietarii unei Asociații de Proprietari ilegal constituite în anul 1998, în cazul în care câțiva proprietari au primit numeroase dovezi de la Judecătorie, precum că nu a existat nici măcar o Adunare Generală de Constituire, care era obligatorie pentru a dovedi în Instanțe faptul că Asociația respectivă s-a înființat legal prin consimțământul semnat al majorității proprietarilor, doar în cadrul oficial al unei Adunări Generale de Constituire, care a lipsit cu desăvârșire în cazul nostru ?
Culmea este că președintele ilegal ales al acestei Asociații inexistente nu are absolut nici o hotărâre judecătorească de înființare - în acest caz, această Asociație inexistentă NU A PRIMIT ACEA PERSONALITATE JURIDICĂ OBLIGATORIE.
Ultima modificare: Duminică, 7 Mai 2023
doris2001, utilizator
Cel mai recent răspuns: doris2001 , utilizator 20:19, 8 Mai 2023
Daca judecatoria nu a dispus hotarare pentru acordare personalitate juridica rezulta ca nu exista constituita asociatie de proprietari la nivelul imobilului de locuit in comun
In conformitate cu disp L nr 196/2018 proprietarii au dreptul sa convoace adunare generala cu respectarea procedurii legale de informare ,adunare in cadrul careia participantii sa hotarasca constituirea de asociatie de proprietari ,sa intocmeasca documentatia necesar care a fie depusa la judecatoria teritoriala
Știind că nu s-a convocat nicio Adunare Generală obligatorie în ultimii 7 ani fiscali, proprietarii nu vor putea fi obligați să plătească fondurile și cheltuielile comune lunare fără a avea acordul vreunui membru în cadrul unor Adunări Generale anuale (proprietarii vor plăti doar facturile pentru Utilități Publice), conform Legii 196/2018, articolul 48 alineatele 1 și mai ales 5, coroborat cu articolul 76 și cu articolul 75 alineatele 1 și 3 (cel mai explicit este articolul 48 alineatul 5, care certifică faptul că în cazul lipsei Adunărilor Generale anuale, proprietarii nu sunt obligați să achite cheltuielile și fondurile comune ilegal și abuziv impuse, fără acordul nimănui).
Art. 48. (3) La Adunarea Generală Reconvocată hotărârile pot fi adoptate (doar) dacă există dovada că TOȚI MEMBRII Asociației de Proprietari au fost convocați pe bază de Tabel Convocator sau prin Poștă cu Scrisoare Recomandată, cu Conținut Declarat și Confirmare de Primire, și prin afișare la Avizier, indiferent de numărul MEMBRILOR prezenți, prin votul majorității acestora.
☛ NOTĂ. Conform articolului 48 alineatul 3 sunt ilegale hotărârile Adunării Generale dacă se dovedește că nu au fost convocați absolut TOȚI MEMBRII semnatari în Acordul de Asociere al Asociației respective, chiar și în cazul în care acești membri ar fi în număr de câteva mii): [ link extern ]
(5) Doar hotărârile luate în conformitate cu prevederile alineatelor (1)-(4) obligă toți proprietarii să participe, în proporțiile stabilite de Adunarea Generală, la plata lucrărilor, precum și la cheltuielile de funcționare, administrare, întreținere și de înlocuire a părților comune sau a elementelor transformate sau create.
Art. 76. - Stabilirea și repartizarea sumei care privește proprietatea comună ce revine fiecărui proprietar din cadrul condominiului se fac în conformitate cu prevederile art. 48 alin. (5), coroborate cu prevederile art. 75 alin. (2).
Art. 75. - (1) Cheltuielile Asociației de Proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau întreținerea proprietății comune (...).
(3) Asociația de Proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar SUNT NULE DE DREPT HOTĂRÂRILE luate de Adunarea Generală cu încălcarea acestor dispoziții.
Ultima modificare: Luni, 8 Mai 2023
doris2001, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comentați legea nr. 196/2018, art. 48, alin. 5, coroborat cu art. 75, alin. 3 și mai ales cu art. 76 flory_mr flory_mr Cum interpretați articolul 48, alin. 5, coroborat cu art. 75, alin. 3 și art. 76 din Legea nr. 196/2018, decât prin faptul că sunt nule listele de plată ... (vezi toată discuția)
Cum pot proceda proprietarii și membrii din cadrul unei asociații de proprietari, știind că președintele acesteia a refuzat să convoace vreo adunare generală în ultimii 7 ani ? doris2001 doris2001 Cum pot proceda proprietarii și membrii din cadrul unei Asociații de Proprietari, știind că președintele acesteia a refuzat să convoace vreo Adunare ... (vezi toată discuția)