avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot recupera garantia completa in instanta a unui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot recupera garantia completa in instanta a unui imobil inchiriat si care a fost predat in conditiile initiale?

Buna seara,

Pe data de 29.04.2023 mi-a expirat contractul de inchiriere. Pe 28.04.2023 am semnat Procesul Verbal de Predare Primire cu fiica proprietarul (in PV am trecut asa "Noi, Xulescu si Yulescu, reprezentati prin Zulescu, în calitate de proprietari (locatori) ai apartamentului mentionat mai sus, şi ... , in calitate de chirias (locatar), ". X-ulescu fiind proprietarul, Y fiind proprietara, Z fiica lor (majora), si la ... fiind eu.
In acest PV este mentionat ca "Apartamentul este curat, cu toate instalatiile in functiune si mobilier nedeteriorat, canapeaua din sufragerie prezentand urme normale de uzura.", precum si mobilierul din fiecare camera.
Pe 30.04.2023 proprietarul a inceput sa bage cheltuieli pentru a restitui o chirie mai mica (curatenie de mocheta motivand ca miroase urat, telecomanda pierduta de la un aer conditionat).
In contractul de inchiriere, legat de garantie, scrie asa "Garantia de buna executie a contractului in valoarea stipulata mai sus se va restitui la incetarea contractului, in cazul in care contractul nu se prelungeste, in momentul predarii proprietatii inchiriate, cu obligatia corelativa a locatarului de a preda imobilul in conditiile in care l-a preluat (cu exceptia uzurii normale) si cu dotarile in perfecta stare de functionare, precum si de a face dovada achitarii utilitatilor la zi."
Acum am cateva intrebari.

1. Facturile sunt pe numele proprietarului si ii vin doar lui, si automat vin cu o luna intarziere. El poate cumva sa tot traga de timp si sa zica ca nu i-a venit vreo factura si ca trebuie sa o asteptam? E vreo cale sa-l fortez (in instanta) sa faca dovada ca nu i-au venit facturile/ sa mi le arate cumva?
2. In cazul in care vrea sa imi restituie mai putin din garantie, scazand cheltuiala cu mocheta si telecomanda, am ce face pentru a o recupera integral? Ma gandesc ca in PV a semnat ca apartamentul este curat, si ca a venit si cu plangerea legata de miros la o zi dupa incetarea contractului si la doua dupa semnarea PV-ului.

Multumesc frumos!
Ultima modificare: Joi, 11 Mai 2023
WeaverBeaver, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:45, 12 Mai 2023
Trebuie sa vada avocatul actele.
În esență, pareti sa aveti sanse dar trebuie făcute verificări exacte de avocat la consultanta juridica .
Și judecatorii analizează la fel.

București 2023
Va multumesc frumos!
Aveti vreo recomandare de avocat/ sau cum sa gasesc pe cineva OK? Si pe ce speta ar trebui sa caut/ ce domeniu? Ar fi prima data cand as merge la unul si nu stiu exact cum functioneaza.
Găsiți avocati pe forum
Procesul va costa undeva de la 1500 lei in sus ca și cost la un avocat cât de cât rezonabil.

Puteti apela la orice avocat se pricepe la drept civil intrucat procesul nu este foarte complicat dacă actele va ajută.

București 2023
Ultima modificare: Joi, 11 Mai 2023
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Nu am inteles care e treaba cu telecomanda, cine a pierdut-o? In caz ca ati pierdut-o dvs, nu credeti ca ar trebui platita? Ati fi putut cumpara alta.
Daca nu dvs ati pierdut-o, puteati lua alta si scadea din chirie.
De asemenea, nu ati zis daca ati vb de garantie cu proprietarul.
Ultima modificare: Vineri, 12 Mai 2023
gi-jane2, moderator
Ar fi recomandat sa ii faceți o notificare prin avocat daca aveti dreptate și vreți sa îl dati în judecată dar va mai costa niște bani, plus ca ar trebui achitata și consultanta juridică la avocat ca sa va examineze și actele.
Asa se procedează.
Este complicat cu procedurile.

București 2023
Ultima modificare: Vineri, 12 Mai 2023
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! mi s a terminat contractul de inchiriere la garsoniera, ... Matei Larisa Matei Larisa Buna ziua! Mi s a terminat contractul de inchiriere la garsoniera, urmand sa eliberez. Am avut o canapea extensibila pe care am folosit o drept pat iar un urma ... (vezi toată discuția)
Recuperarea unei garantii in urma incetarii unui contract de inchiriere a unui apartament mariuss.i mariuss.i Am inchiriat un apartament cu 3 cam. cu suma de 1450ron.iar la incheierea contractului am achitat si o garantie cat costul chiriei,garantie stipulata in ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere-intarzierea restituirii garantiei. Rosu-Flavian Rosu-Flavian Buna seara! Am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns. Am incheiat un contract de chirie cu o firma de imobiliare in data de 16.10.2020. Anul asta pe data de ... (vezi toată discuția)