avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vanzare-cumparare

Buna ziua,

Spe din toata inima sa ma puteti ajuta. Acum doi ani am stabilit impreuna cu socrii sa construim o casa impreuna pe terenul lor. Intelegerea era urmatoarea: constructia incepe pana vindem noi apartamentul si dupa ce le dam banii ei ne vor face acte de vanzare-cumparare cu drept de servitute si cota indiviza parte pentru terenul de sub casa (noi urma sa avem parterul, ei etajul mansardat, iar scara comuna cu drept de servitute pentru noi). La inceputul acestui an le-am dat banii, urmand ca ei sa faca actele, dar intre timp s-au razgandit nu vor sa mai vanda teren de sub casa, vor sa ne dea drept de folosinta pentru terenul de sub casa. Cica intabularea ar fi deja facuta pentru aceasta situatie. VA rog sa ma sfatuiti ce sa fac, deoarece intentiile mele erau sa fac credit pentru a termina interiorul (usi, centrala, insatalatii sanitare etc}. De asemeni, cheltuielile ne-au depasit bugetul si ei vor sa semnam la notar ca am avea "x " datorii fata de ei. Care sunt riscurile mele in situatia de mai sus daca investesc in aceasta casa si semnez actele asa cum vor ei? Pot ei sa ma dea afara? Din cate stiu o constructie fara teren nu are valoare (proprietarul poate face orice pe terenul lui eventual plateste o anumita despagubire pt constructie}. Poate sa imi ceara chirie pt terenul de sub casa? Oare mai este ceva ce imi scapa din contract?
In cazul in care se razgandesc si nu vor sa mai faca nici un act ce pot face? Momentan stau cu ei in acelasi apartament (al socrilor) si ne este foarte greu.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ne_nicku , utilizator 20:04, 5 Octombrie 2006
corectez: "drept de folosinta in indiviziune"
eu vad 2 solutii:
1. daca vrei sa te judeci cu ei, trebuie sa demonstrezi ca ai fost constructor de buna credinta care a construit cu materialel sale pe terenul altuia. In acest caz instanta poate dispune sa inchiati contractul de vanzare cumparare pentru partea ce ti se cuvine tie din teren. Aceasta cale este anevoioasa, si greu de dovedit- ma gandesc ca nu ai nici un act "la mana"
2. sa accepti sa inchei la notar un contract de concesiune GRATUITA a terenului de sub constructie care sa dureze atata timp cat dureaza constructie.
Deci atentie ce semenzi la notar
O mica rectificare: contractul de concesiune priveste exclusiv proprietatea publica a statului, asa incat nu e aplicabil in cauza.
Nu am inteles daca s-a construit ceva cu banii dati de voi? Si nu inteleg ce vor anume socrii sa semnezi? Ce datorii ai la ei, cand ai spus ca le-ai dat deja o suma frumusica?
In cazul in care s-a construit ceva cu banii vostri de pe arpartament, voi, sotii, suntei porprietari pe acea constructie. Pe terenul de sub casa nu aveti decat un drept de suparficie - ceea ce nu te prea incalzeste cu nimic, iar legea iti mai da un drept de servitute, de trecere, pe langa casa.
Da, iti poate cere chirie pe teren daca foloseseti mai mult decat iti da legea.
Cel mai bine ar fi sa va luati banii inapoi si sa va vedeti de ale voastre. Cum ati putea face asta daca socrii nu mai vor? Ii dati in judecat pentru restituire bani, dovediti cu inscrisuri si martori ca i-ati dat banii, iar daca nu aveti un inscris cu care sa dovedit ca le-ati dat milioanele, va folositi de imposibilitatea morala de preconstituire a unui inscris.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema incurcata rau. avem mare nevoie de ajutor. mihaela_let mihaela_let Buna ziua si multumesc anticipat. Eu si sotul meu, in varsta de 27 ani, locuim cu socrii intr-o casa la curte de la varsta de 19 ani. In tot acest timp, in ... (vezi toată discuția)
Acces la casa!!! Cecilia35 Cecilia35 Am un teren dobandit prin contract de donatie de la mama mea , impreuna cu fostul meu sot am construit o casa in care el sta si in momentul de fata. Terenul ... (vezi toată discuția)
Partaj nycoletta2008 nycoletta2008 Buna ziua ! Va rog, daca ma poate ajuta cineva, vreau sa introduc actiunea de partaj si nu stiu daca o sa-mi cheltui banii degeaba. Am construit casa in anul ... (vezi toată discuția)