avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere disciplinara art. 61 a). Decizia de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere disciplinara art. 61 a). Decizia de sanctionare cu detalii personale tine loc de Decizie de incetare a contractului ?

Am fost concediat disciplinar cu art. 61 lit. a) din Codul Muncii - abateri repetate. Angajatorul a emis o "decizie privind sanctionarea disciplinara" care se intinde pe aprox. 50 de pagini, unde sunt detaliate "faptele", in viziunea lor, dar continutul acesteia dezvaluie detalii intime si private despre persoana mea si viata mea personala, de care angajatorul s-a folosit pentru a ma concedia.

Angajatorul afirma ca aceasta "decizie privind sanctionarea disciplinara" tine loc si de "decizie de incetare a contractului de munca", astfel ca nu a mai eliberat si o alta decizie in acest sens. Practic a cuplat decizia de sanctionare care dezvaluie detalii private cu decizia de incetare a contractului de munca, care imi este necesara in raport cu diverse institutii ale statului, spre exemplu dosarul de somaj la AJOFM locala.

Nu mi se pare drept sa merg sa defilez cu "decizia de sanctionare" peste tot, expunandu-ma astfel dispretului public. Prin urmare am solicitat fostului angajator o "decizie de incetare a contractului de munca", cu care pot sa merg in siguranta oriunde am nevoie, insa a refuzat categoric, invitandu-ma sa ma resemnez cu situatia.

As dori sa stiu cum se vede acest lucru din perspectiva unui expert in legislatia muncii si ce pot sa fac in continuare. Evident ca decizia de concediere abuziva a fost contestata in instanta in totalitatea ei, dar acum am aceasta problema intermediara.

Multumesc mult.
Ultima modificare: Vineri, 19 Mai 2023
dexro, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:24, 20 Mai 2023
Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3) C.mun., nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

Prin urmare, decizia de sanctionare prin care a fost aplicata sanctiunea desfacerea disciplinara a contractului individual de munca este o decizie de incetare a c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte primite la eliberarea din funcție ContSters225880 ContSters225880 Ce acte trebuie să primești la desfacerea contractului de muncă atunci când ești eliberat din funcție? (vezi toată discuția)
Avertisment disciplinar scris Niko1851 Niko1851 Buna ziua. Poate fi emis in mod corect legal un avertisment disciplinar scris ca urmare a : 1. intocmirii unei sesizari de catre seful ierarhic , fara a fi ... (vezi toată discuția)
Informare alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu Buna seara, In cazul unui salariat care a fost convocat pentru faptul ca a lipsit nemotivat de la serviciu din data de...pana in prezent, mai e nevoie sa se ... (vezi toată discuția)