avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... probleme instrainare teren fara titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

probleme instrainare teren fara titlu de proprietate

Tatal este decedat de 4 ani. In anul urmator decesului, a fost vandut terenul arabil, (care nu a fost intabulat, doar trecut in registrul agricol pe acesta, intabularea nefiind posibila,doar in urmatorii 2-3 ani se vor face titlurile de proprietate, etc). Vanzarea a fost efectuata in baza unui contract de vanzare-cumparare in forma scrisa (de mana, cu martori), dupa care au fost scoase din registrul agricol de pe numele tatalui si trecute pe cumparator. Sumele incasate au fost impartite tuturor mostenitorilor, care au fost de acord la acea data cu vanzarea acestora si au incasat banii, pe baza de semnatura. Acum, dupa atatia ani, doi dintre mostenitori, au solicitat reinscrierea terenurilor in registrul agricol si anularea contractelor, dar nu au restituit sumele de bani incasate, nici impozitul achitat de catre cumparatori. Cumparatorii nu doresc anularea contractului si restituirea sumelor. Primaria, a inregistrat din nou pe decedat, toate terenurile, in baza succesiunii facute pentru restul bunurilor (terenurile nefiind mentionate in succesiune, pe motivul lipsei titlului de proprietate), unde pe aceasta fila a trecut toti mostenitorii. Ce este de facut in acest caz? va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Joi, 25 Mai 2023
fira_fira63, utilizator
Cel mai recent răspuns: fira_fira63 , utilizator 17:03, 25 Mai 2023
Mai întâi, trebuie lămurită situația juridică a terenului/terenurilor. Pentru aceasta, mai mult ca sigur veți ajunge în instanță. Trebuie să apelați la un avocat să vă îndrume și să vă acorde asistență juridică. În mod firesc, cumpărătorii ar trebui să fie despăgubiți cumva. Situația pare destul de complicată. Cu privire la anularea contractului, este impropriu spus anulare, pentru că acel contract (de mână) nu este valabil, nefiind opozabil terților conform normelor juridice privind transmiterea dreptului de proprietate a imobilelor. O chitanță de mână nu este un act de vânzare-cumpărare. Mai degrabă, acea chitanță reprezintă un început de dovadă a transmiterii dreptului de proprietate. Sunt multe de explicat și foarte multe ”dedesubturi juridice”.
Terenurile sunt extravilane, nu exista titlu de proprietate pentru nimeni din acel sat. Acum este în desfășurare (din fonduri europene) acțiunea de măsurare, topografica,, eliberare de titluri de proprietate pe "bunici" și apoi intabulare. Aceasta se va finaliza probabil în 2-3 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare contract vanzare-cumparare. buna! tatal meu a decedat acum 20 de ani, fara sa se faca dezbaterea ... MMon MMon Buna! Tataul meu a decedat acum 20 de ani, fara sa se faca dezbaterea succesorala pt niste terenuri apartinand bunicilor. Fratele acestuia (decedat intre timp ... (vezi toată discuția)
Contracte sub semnătură privată pentru terenuri extravilane BogdanBarla BogdanBarla Bună! Am situația următoare, tatăl meu, actualmente decedat, a încheiat contracte sub semnătură privată pentru diverse terenuri agricole. Între timp ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire scn88 scn88 buna ziua am si eu urmatoarea speta, poate ma ajuta cineva:D dupa decesul parintilor au ramas mai multe bucati de teren pe care le folosesc doar doi frati ... (vezi toată discuția)