avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Neprezentarea chiriasului la predarea apartamentului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Neprezentarea chiriasului la predarea apartamentului

Buna ziua. In calitate de proprietar, in luna decembrie 2022 am inchiriat un apartament de 3 camere. In aprilie 2023 am dat notificare cf contract, denuntand unilateral contractul. Chiriasa urma sa paraseasca apartamentul la 31 mai. Pe 27 mai 2023 m-a anuntat prin sms ca mi-a lasat cheile in cutia postala, apoi mi-a blocat numarul de telefon si nu mai reusesc sa dau de ea. Nu mi-a platit chiria pe luna mai (mi-a zis sa pastrez garantia in contul ultimei chirii), nu mi-a platit cheltuielile de intretinere pe aprilie, urmeaza si cele din mai, si apartamentul a fost lasat in stare mult mai proasta decat la inceput. Pe langa faptul ca ma voi adresa unui executor pentru chiria neplatita, as vrea sa stiu cum se face constatarea daunelor daca ea nu se prezinta la data incheierii contractului. De cati martori este nevoie, pot face eu singura procesul verbal in care sa documentez cu poze mizeria si stricaciunile? Atasez ulterior procesului verbal si toate cheltuielile pe care le voi avea pentru a aduce apartamentul in starea in care era inainte de inchiriere? Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 29 Mai 2023
ralucagr, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Posibil sa nu ma fi exprimat clar. Nu doresc sa o dau in judecata, pentru chiria neplatita contractul inregistrat la ANAF are titlu executoriu si cu el voi merge la un executor judecatoresc. Aveam nevoie de sfaturi in legatura cu modul in care pot face eu in lipsa ei procesul verbal de predare primire, astfel incat sa ii pot justifica apoi suma pe care i-o voi opri din garantie, respectiv cele doua intretineri neplatite, costurile cu schimbarea yalei pentru ca nu a returnat toate seturile de chei si costurile cu curatenia. Da, am poze care arata ca la inchiriere peretii nu erau stropiti cu mancare...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si ca sa raspund la cele doua intrebari de mai sus, da, am contract si acesta este inregistrat la ANAF, pentru suma incasata anul trecut am platit impozit.
6 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
"(mi-a zis sa pastrez garantia in contul ultimei chirii" daca ati incasat o luna de garantie se poate considera ca luna mai este achitata, in ce priveste stricaciunile eu as aprecia ca inchiriatul unui apartament la fiinte vii implica riscuri, si daca ati fi inchiriat la statui tot este posibil sa apara daune OBISNUITI-VA! renovati apartamentul, il inchiriati din nou si toata lumea o sa fie multumita.
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul înregistrat la ANAF nu este titlu executoriu pt recuperarea daunelor produse imobilului.Nu are relevanta plata impozitului sau înregistrarea la ANAF în cazul unui litigiu sau în cazul ipotetic în care exista un contract dar nu este înregistrat.Eventuale sancțiuni la care s ar expune proprietarul ar veni din partea organelor fiscale dar nu blochează accesul la justitie(pt cultura generala a umor cetățeni care emit opinii pe forum)
2 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 1.798. - Cod civil
Contractele de locaţiune încheiate prin înscris sub semnătură privată care au fost înregistrate la organele fiscale, precum şi cele încheiate în formă autentică constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele şi în modalităţile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege.

Alte discuții în legătură

Ce ar trebui să fac în cazul în care chiriașul vrea să plece mai devreme, dar mi-a distrus parțial pereții? Florp Florp Buna ziua La inceputul acestei luni am primit o notificare scrisa de la chiruas ca vrea sa rezilieze contractul inainte de termen , mai precis cu data de 1. ... (vezi toată discuția)
Restituire garantie dupa rezilierea contractului de inchiriere gratiera22 gratiera22 Am avut un contract de inchiriere a unui imobil cu o firma. Dupa 5 ani, chiriasul a cerut rezilierea contractului. La incheierea contractului am cerut si ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere a locuintei netcupeter netcupeter Buna ziua, Am cateva nelamuriri legate de intocmirea unui contract de inchiriere. In \\"Legea privind inchirierea locuintelor si reglementarea raporturilor ... (vezi toată discuția)