avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietar terasa bloc ultimul etaj, cine plateste ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietar terasa bloc ultimul etaj, cine plateste reparatia ...

Proprietar terasa bloc ultimul etaj, cine plateste reparatia hidroizolatiei?

Sunt proprietarul unui apartament situat la ultimul etaj care intr-un bloc din centrul ca[pitalei care, are in componenta 2 terase in proprietate. Acum recent au inceput infiltratiile de apa si vecinul de jos a facut reclamatie la admistratie. Administratia blocului a decis sa execute lucrarile de reparatie, ele fiind de spargere a terasei 15 cm adancime si refacerea hidroizolatiei.

Admisistratia mi-a trecut toate costurile lucrarii la intretinere fara nici-un document legal sau instiintare "scrisa". Mai mult, sau conectat cu echipamentele de lucru la reteaua mea electrica aducand-mi costuri la energie.

Care este legea, cine plateste si care este procedura legala a administratiei blocului? Nu ar trebui inmanata o hartie cu articoloul de lege, facturile lucrarii, garantia lucrarii catre proprietar? Aducerea la cunostinta in cadrul legal al costurilor adaugate la intretinere?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: steaua581 , utilizator 09:36, 1 Iunie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai daca sunteti proprietarul terasei platiti fix dv.
Cand s-a plans domnul de mai jos dv trebuia sa reparati. Nu ati reparat a venit asociatia si a reparat.
E bine ca ati scapat si cu atat. Putea sa va ceara daune si sa platiti costul reparatiilor dupa infiltratii.
Documentele facturi si ce au primit raman la asociatie ca acte doveditoare.
[ link extern ]
(5)
Art .30
Dacă proprietarul unei locuințe ori al unui spațiu cu altă destinație provoacă daune oricărei
părți din proprietatea comună sau din proprietatea individuală a altui proprietar din condominiu,
respectivul proprietar are obligația să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru
lucrările de reparații.

Daca suma este mare presupun ca vi-i baga esalonat nu toti odata. Acum depinde cat de intelegator ati fost cu ei . Dar pare ca ati fost ca le-ati dat si curent electric. Oricum mai bine decat sa vina cu un generator nu?
Ultima modificare: Marți, 30 Mai 2023
ricadinas, utilizator
Am nevoie de raspunsul unui avocat.
In astfel de situatii nu merge cu "Documentele facturi si ce au primit raman la asociatie ca acte doveditoare.". In ce baza legala se trec anumite costuri unui prprietar? Trebuie o expertiza, deoarece in cazul de fata pe fatada blocului si prin terase trec niste burlane de scurgere, deasemenea inteleg ca plafonul terasei (structura) este considerat parte comuna, precum peretii cladirii, stalpii de sustinere etc. Eu am incercat sa izolez cu o membrana dar nu a mers deoarece se pare ca structural tereasa era fisurata. Ca atare au trebuit sa sparga si sa adauge cateva straturi in structura terasei. Deasemenea terasele sunt la ultimul etaj si firesc ar fi ca aceasta sa fie considerata ca fiind acoperis, deoarece incepand de la terasele mele toate apartementele de dedesupt sunt structurate dedesupt, deci terasa mea este oarecum acoperisul celorlalte 9 de dedesupt.

Dupa parererea mea e ca procedura nu este corecta, firesc ar fi ca un expert arhitect sa evalueze problema si sa prezinte o schita de executie. deasemea fiind vorba de o lucrare structurala, de unde stiu eu ce firma a executat lucrarea, ce garantie are aceasta lucrare avand in vedere ca au trebuit sa sparga plafonul structural cam pana la jumatate? Daca lucrarea a fost facuta de mantuiala si peste cativa ani colapseaza?

Se pare ca in Romania se face totul dupa ureche, Foarte multi locatari nu platesc deorece aceste practici sunt total neclare. Eu nu am o problema sa nu platesc, am bani, numai ca totul e facut anapoda.

O alta problema, tot aceiasi administratie au reparat tevi "comune" la mine in apartamnet care au avut anumite avarii si au schimbat tevile respective. dar din nou, cu muncitori necalificati, si au lasat peretii sparti, au stricat parchetul din locuita ei lucrand fara protectie etc. Se pare ca administratorul foloseste firma lui pentru a executa lucrari in bloc, avand ca angajati tot felul de oameni ai strazii si necalificati.

In ceea ce priveste lucrarile si folosirea curentului din reteaua apartamentului nu se folosesc echipamente de constructii in reteaua rezidentiala pentru ca poate provoca deteriora firele si reteaua de curent din apartament, apoi se poate ajunge la pericol de incendii. Tocmai de aceia in constructii de folosesc generatoare electrice.

Totul e facut la voia intamplarii

Buna ziua,
Daca tot spuneti ca va permiteti... de ce nu consultati un avocat, la ce ati scris aici... ati avea sanse sa cereti ceva daune de la asociatie...

Terasa va apartine dvs. in acte, doar dvs. aveti acces la ea, da?
Daca da... consider ca asociatia, administratorul, si-a depasit atributiile, in prima faza trebuia sa va notifice ca la vecinul de sub terasa ploua in casa si apoi sa vina o firma care sa verifice atat terasa cat si tevile de care spuneti pentru a vedea care este cauza...
Daca era terasa... aceasta trebuia reparata pe banii dvs., de o firma aleasa de dvs.
De erau tevile... acestea trebuiau reparate de asociatie.

Legat de tevile comune de la dvs. din apartament, de parchet...
ART. 31 din legea 196/2018
(1) Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari,
proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului
executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de
construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se
inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate
avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepție cazurile de urgență când
termenul pentru preaviz este de 24 de ore.
(2) În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, în conformitate cu
prevederile alin. (1), acesta răspunde civil și penal, după caz, pentru toate prejudiciile create
proprietarilor afectați, în condițiile legii.
(3) Proprietarii din condominiu care suferă un prejudiciu ca urmare a executării lucrărilor
prevăzute la alin. (1) sunt despăgubiți de către asociația de proprietari, din fondul de reparații.
(4) În cazul în care prejudiciul este cauzat de către executantul lucrărilor de intervenție, persoană
fizică/juridică, despăgubirea va fi recuperată de la acesta, în condițiile legii.
(5) Lucrările de intervenție la elementele componente ale proprietății comune, efectuate în baza
alin. (1), se execută în condiții stabilite de comun acord și consemnate printr-un acord semnat de
către proprietar și asociația de proprietari.
(6) În situația în care, pe parcursul executării lucrărilor de intervenție în baza prevederilor alin.
(1), se afectează în orice mod proprietatea individuală, cheltuielile necesare pentru aducerea la
starea tehnică inițială a acestora se suportă în condițiile alin. (3) și/sau (4), după caz.

In concluzie... nu mai asteptati raspunsul unui avocat ci consultati dvs. unul recomandat, din lista de consultati de pe site...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aici fiecare est o persoana care poate avea diferite ocupatii. Doar ca cineva scrie ceva la status nu inseamna nneaparat ca asa e.

Tratati problemele pe rand. Daca ati inteles ca
plafonul terasei (structura)
este proprietate comuna de ce ati incercat sa faceti singur reparatii la ea?
Terasa mai exact acoperisul partii unde locuiti dv este parte comuna. Dar terasa pe care dv pasiti faceti gratar si ce mai doriti este proprietatea dv si prin urmare trebuia sa va gasiti o firma proprie care sa faca lucrarile bine.
Nu ati reusit si s-a ocupat administratia si e normal sa vi se impute costurile.

Problema 2 a tevilor si spargerilor lasate:
Reaparatiile anumitor tevi ale blocului comune de la dv din apartament se repara de asociatie si daunele si readucerea la starea initiala se face tot pe banii ascociatiei.

legea 196 /2018
ART. 31

(3) Proprietarii din condominiu care suferă un prejudiciu ca urmare a executării lucrărilor
prevăzute la alin. (1) sunt despăgubiți de către asociația de proprietari, din fondul de reparații.
(4) În cazul în care prejudiciul este cauzat de către executantul lucrărilor de intervenție, persoană
fizică/juridică, despăgubirea va fi recuperată de la acesta, în condițiile legii.

(6) În situația în care, pe parcursul executării lucrărilor de intervenție în baza prevederilor alin.
(1), se afectează în orice mod proprietatea individuală, cheltuielile necesare pentru aducerea la
starea tehnică inițială a acestora se suportă în condițiile alin. (3) și/sau (4), după caz.

Ultima modificare: Marți, 30 Mai 2023
w_v_w_v, utilizator
Administratorul a avut cheile de la partament si a putut accesa apartamentul in orice moment, chiar si atunci cand vecinul de dedesupt reclama ca are infiltratii de apa.

(5) Lucrările de intervenție la elementele componente ale proprietății comune, efectuate în baza
alin. (1), se execută în condiții stabilite de comun acord și consemnate printr-un acord semnat de

"(3) Proprietarii din condominiu care suferă un prejudiciu ca urmare a executării lucrărilor
prevăzute la alin. (1) sunt despăgubiți de către asociația de proprietari, din fondul de reparații."

Cine decide acest lucru? Din moment ce ei au efectuat lucrarile cu firma lor (cu firma administratorului)

"(4) În cazul în care prejudiciul este cauzat de către executantul lucrărilor de intervenție, persoană
fizică/juridică, despăgubirea va fi recuperată de la acesta, în condițiile legii."

Cine recupereaza prejudiciile de la acesta? (Firma executanta a lucrarilor e firma personala a administratorului)

"(5) Lucrările de intervenție la elementele componente ale proprietății comune, efectuate în baza
către proprietar și asociația de proprietari."

Nu exista niciun acord semnat intre mine (proprietarul) si asociatia de proprietari. Nimeni nu a prezentat niciun document, nicio garantie, nicio firma autorizata, nicio expertiza structural- arhitecturala. Sa nu mai vorbesc ca aceasta cladire are si bulina rosie.

Ionut.ion a scris:

Buna ziua,
Daca tot spuneti ca va permiteti... de ce nu consultati un avocat, la ce ati scris aici... ati avea sanse sa cereti ceva daune de la asociatie...

Terasa va apartine dvs. in acte, doar dvs. aveti acces la ea, da?
Daca da... consider ca asociatia, administratorul, si-a depasit atributiile, in prima faza trebuia sa va notifice ca la vecinul de sub terasa ploua in casa si apoi sa vina o firma care sa verifice atat terasa cat si tevile de care spuneti pentru a vedea care este cauza...
Daca era terasa... aceasta trebuia reparata pe banii dvs., de o firma aleasa de dvs.
De erau tevile... acestea trebuiau reparate de asociatie.

Legat de tevile comune de la dvs. din apartament, de parchet...
ART. 31 din legea 196/2018
(1) Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari,
proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului
executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de
construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se
inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate
avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepție cazurile de urgență când
termenul pentru preaviz este de 24 de ore.
(2) În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, în conformitate cu
prevederile alin. (1), acesta răspunde civil și penal, după caz, pentru toate prejudiciile create
proprietarilor afectați, în condițiile legii.

In concluzie... nu mai asteptati raspunsul unui avocat ci consultati dvs. unul recomandat, din lista de consultati de pe site...

Alte discuții în legătură

As dori sa știu dacă zidul comun între doua apartamente este ... Maria 1969 Maria 1969 As dori sa știu dacă zidul comun între doua apartamente este parte comuna a asociației sau parte comuna a celor doua proprietăți? S-a reparat o conducta ... (vezi toată discuția)
Cine suporta cheltuielile pt infiltrarea apei din balcon sorellina sorellina Buna ziua, Am o intrebare: Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc format din P+5. Apartamentul meu are o terasa foarte mare descoperita. Datorita ninsorilor ... (vezi toată discuția)
Reabilitare termica individuala roxy_gri roxy_gri Buna seara! Am citit articolul 3 lg230/2007 insa din pacate nu am inteles, daca la un bloc de 4 etaje, eu locuind la etajul 4 din 4, deci ultimul, si pe ... (vezi toată discuția)