avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chemare la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chemare la succesiune

Chemare la succesiune.
Exista vreo procedura de a fi chemată la succesiunea tatălui meu? Eu sunt copilul din prima căsătorie, el mai are trei copii din a doua căsătorie. Nu am ținut niciodată legătură așa că nu are cine să mă anunțe in caz de deces, cum se procedează ?
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca sa fiti chemat la succesiune, ar trebui sa va fie declarata existenta.
Daca suspectati ca actuala familie a tatalui nu e de buna credinta, de preferat ar fi sa tineti legatura cu cineva din localitate: vreo alta ruda, vreun vecin, vreo cunostinta din zona, care sa va poata informa ca a decedat.
Din momentul in care aflati, puteti obtine de la starea civila un duplicat al certificatului de deces (sau un extras din registrul de decese, pe baza unei adrese de la notar) si cat mai curand, sa dati o declaratie notariala prin care acceptati succesiunea tatalui dvs.
Aceasta declaratie de acceptare se inregistreaza online in Registrul National Notarial de Evidenta a Optiunilor Succesorale, astfel, incat, atunci cand se va dezbate succesiunea dupa tatal dvs, orice notar are obligatia de a interoga acest registru, unde va aparea declaratia dvs, neputand sa fiti omis de la mostenire.
Ultima modificare: Marți, 6 Iunie 2023
raluk0207, utilizator
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se prea poate ca tatal impreuna cu " noua" lui familie sa se ingrijeasca sa nu mai aveti ce mosteni.
Asta nu înseamnă că îi încalcă rezerva succesorală? Dacă bunurile au fost înstrăinate de donatar, se ţine seama de valoarea lor la data înstrăinării.
Asta dacă încheie un contract de donație si mai ales, dacă afli despre el.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz de recunoastere a calității de mostenitor de catre actuala familie tatălui meu icpopescu icpopescu eu sunt fiul din prima căsătorie a tatălui meu care a decedat acum un an de zile, iar familia actuala refuza sa ma invite la masa ... (vezi toată discuția)
Succesiune deschisa fara un mostenitor care a acceptat-o la notar? Borsec Borsec Vreau sa va rog sa ma ajutati in legatura cu o informatie legata de deschiderea succesiunii. Vreau sa stiu daca o persoana care a acceptat la notar o ... (vezi toată discuția)
Dezbatere și taxe de succesiune fdanila fdanila Taxe de succesiune Sunt eu si tatăl meu mostenitori dupa decesul mamei. Din iulie 2020.Tatal este in Bucuresti ,iar eu in Australia. Tatăl meu poate deschide ... (vezi toată discuția)