Buna ziua. Copiulul meu, in varsta de 17 ani a fost subiectul unei fraude on line. Cui trebuie sa ma adresez pentru a recupera banii pierduti? Multumesc frumos.
Depinde de frauda... daca a accesat link-uri trimise de unele persoane pentru a obtine acces la contul posesorului si a retras banii... nu prea mai aveti ce face... pentru ca sigur este din vreo tara nu tocmai democratica pentru a ajunge facil la el ( extradare...). Nu ca si prin Europa ( Italia, Grecia...) este mai bine la capitolul extradare...
Copii sunt in grija parintilor, ei ar trebui sa i educe... si sa suporte si eventualele pagube cauzate de acestia...
A avut un anunt de vanzare pe un site de resell. Cineva a vrut sa ii cumpere produsul, dar ca si plata a primit o moneda virtuala. Dupa instructiunile persoanei , trebuia sa depuna niste bani sa schimbe moneda virtuala in lei si sa ii poata retrage. Si asa , a tot depus pana la 800 de dolari...ajutat de o persoana care lucreaza in IT, deoarece de la un moment dat nu a mai stiut sa gestioneze situatia. De pe acelasi numar de telefon, au primit aceleasi mesaje si alte persoane, care aveau anunturi de vanzare. Dupa ce a patit-o a inceput sa caute informatii si asa a descoperit ca persoana respectiva nu este la prima incercare. Stiu ca sunt in grija noastra copii, dar la 17 ani mai fac si lucruri de capul lor. As vrea macar sa fac o sesizare, sa nu mai pice in plasa acestor persoane si altii. Multumesc frumos pentru raspuns.
Si banuiesc ca presupusul cumparator este dintr-o tara straina si nu tocmai democrata, nu?
Daca da... sau nu este... puteti depune plangere la politie dar nu stiu cat va poate ajuta...
Cel mai bun mod de a ajuta ca si altcineva sa nu pice in plasa acestor persoane este reclama, sa expuneti public cazul, datele persoanei in cauza... si, in primul rand, invatati sa ceara/caute mai multe informatii despre acel lucru inainte de a face tranzactii financiare sau a pune datele contului bancar pe acele platforme...
Si o alta curiozitate... inteleg ca la 17 nu-i mai supraveghezi ca la 10 dar si sa cheltui 800 de dolari fara sa se sesizeze macar unul din parinti este cam mult...