avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna, pot beneficia de pensionare cu 10 ani mai ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna, pot beneficia de pensionare cu 10 ani mai repede, in urmatorul ...

Buna, pot beneficia de pensionare cu 10 ani mai repede, in urmatorul caz?
am handicap accentuat de la nastere, certificatul de handicap din 2011 pe care este mentionat handicap din nastere. sa inteleg ca conditile handicapului preexistent calitatii de asigurat se refera la data handicapului nu la data certificatului. mentionez ca muncesc de 30 de ani, deci cotizez de 30 de ani.
Cel mai recent răspuns: Scurtu Ovidiu , utilizator 17:16, 13 Iulie 2023
Legea 263/2010
Art.58
b) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap accentuat, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;
-Nu mai exista notiunea de "preexistent"
Ma scuzati dar tot nu inteleg, 2/3 din stadiul complet de cotizare, este de 23.33 de ani. Daca se ia in considerare handicapul din nastere am cotizat 30 de ani, daca se ia in considerare data certificatului de handicap am doar 15 ani de cotizare. Cum se ia in considerare? Multumesc de ajutor.
Ultima modificare: Vineri, 16 Iunie 2023
Scurtu Ovidiu, utilizator
Buna,
Tocmai azi am depus cerere la dgaspc arad pentru eliberarea certificatului de handicap pentru pensionare la limita de varsata, mi s-a spus ca la rubrica data dobandirii handicapuli va fi trecut data eliberarii primului certificat de handicap.
Deci nu pot beneficia de iesirea cu 10 ani mai repede la pensie, deoarece ei considerea ca nu m-am nascut asa, ci am handicapul doar din anul 2008 de cand am primul certificat. Desi in certificatul normal scrie ca e din nastere. Si doamna a recunoscut ca ne afecteaza pe cei care dobandim din nastere doar ca s-a schimbat legea si asa trebuie sa scrie. Care lege ca nu gasesc asa ceva, sa scrii alt ceva decat iti cere rubrica. Il faceam mai repede dat nu am stiut de el, interesant vi se pare logic? Daca se poate astept un raspuns, chiar interesant, ca mi se pare ca mint intr-un act oficial, deoarece rubrica se numeste "data dobandirii handicapului". Mentionez ca am acte care dovedesc hadicapul meu ca e din nastere.
Ultima modificare: Joi, 13 Iulie 2023
Scurtu Ovidiu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea definitiva la pensie in caz de handicap manuelaram manuelaram Bună ziua, Am pensie de invaliditate gr, II, si 30 ani si 6 luni de munca, cotizati. Sunt născută in august 1967. De 3 ani am certificat de handicap ... (vezi toată discuția)
Reducerea varstei standard de pensionare pentru persoanele incadrate in grad de handicap micaha micaha Buna ziua, Ma numesc M.C. Am varsta de 57 de ani si o vechime neintrerupta in munca de 35 de ani (in invatamant - profesoara). Am o boala congenitala: ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limitã de vârstã cu handicap accentuat gavrilelena gavrilelena Buna seara Sotul meu a avut certificat de handicap accentuat revizuibil La revizuire i s a dat certificat de neincadrare in grad de handicap cu valabilitate ... (vezi toată discuția)