avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Concurs de infractiuni?Pluralitate de infractori?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Concurs de infractiuni?Pluralitate de infractori?

Va propun urmatoarea speta: Trei fapuitori comit infractiuni de amenintare cu moartea, calomnie(detinere ilegala de arma de foc si folosirea acesteia), insulte.
Partea vatamata face plangere prealabila la politie, se intocmeste dosar penal,
faptuitorii recunosc doar partial faptele(nimic despre calomnie si insulte)
politistul propune SUP, procurorul da SUP si inlocuirea raspunderii penale cu amenzi administrative invocand art.10 lit.b1,adica faptele ar prezenta pericol social redus.
Se face plangere la prim-procuror care se respinge, se face plangere la instanta
care este deasemeni respinsa.
In plangere s-a invocat superficialitatea urmariri penale si invocarea art.33 Concurs de infractiuni si art.75 Circumstante agravante si s-a solicitat desfiintarea
ordonantei si trimiterea in judecata a faptuitorilor.
Intrebarea mea este:
-Sunt sau nu sunt aplicabile art. 33 si art.75 din codul penal in acest caz?
Dumneavoastra cum apreciati aceste lucruri?
Va multumesc pentru raspunsuri.


Ultima modificare: Miercuri, 27 Ianuarie 2010
io_io, utilizator
aici nu se pune in discutie ca nu ar fi concurs de infractiuni si coautorat asa este dar procurorul poate da acesta solutie cam fortata dupa mine.
se prevaleaza de faptul ca nu este pericol social dar amenintarea,chiar in continutul ei prevede "o amenintare de natura sa puna in primejdie viata"
Este un concurs real ( sau chiar unul ideal ,daca urmarea socialmente periculoasa a fost creata de o singura actiune , care a produs mai multe rezultate , ale doua sau mai multe fapte )de infractiuni .Daca , insa ,acestea au fost facute iocandi causa, in gluma , sau nu au creat o stare de pericol grava, pericolul social redus e incident in cauza.
( acest aspect precizat de art.18 indice 1 din Codul penal nu conduce la inexistenta unui concurs de infractiuni sau la inexistenta infractiunii - pericolul social exista , insa e unul derizoriu ).


In ceea ce priveste incidenta articolului 75 din Codul penal , acesta cuprinde circumstantele atenuante judiciare (care au in vedere conduita postinfractionala , elemente ce tin de persoana faptuitorului -spre exemplu , daca acesta e infractor primar sau nu , atitudinea acestuia fata de valorile sociale - fata de munca , fata de viata familiala ).

Pentru a fi retinute, in vederea individualizarii unei pedepse, trebuie sa fie invederate si sustinute de mijloace de proba.
Ultima modificare: Duminică, 7 Februarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se pune in aplicare litera legii in cazul tulburarii de posesie asterix44 asterix44 VREAU SA STIU DACA FAPTA CONSTITUIE PERICOL PUBLIC SI SE IMPUNE RETINEREA INVINUITULUI (vezi toată discuția)
Pierdut recurs...dar merg pe civil io_io io_io Am pierdut recursul impotriva ordonantei procurorului cu SUP si amenzi adm. in dosar penal pentru amenintare cu moartea , calomnie si insulta. S-a invocat ... (vezi toată discuția)
Insulta si calomnia lylo lylo Buna ziua. Ma pot indrepta impotriva cuiva cu o plangere penala pentru insulta?sunt discutii ample pe acest aspect avand in vedere decizia Curtii ... (vezi toată discuția)