avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 203 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act recunoastere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act recunoastere succesiune

Buna ziua!
Va rog sa ma indrumati si sa imi spuneti care ar fi procedura de urmat pentru a obtine o certificare a dreptului de mostenire in urmatoarea situatie:
- in urma decesului matusii, s-a deschis si dezbatut succesiunea, s-a emis de catre notar un Certificat de mostenitor, in care la capitolul "Masa succesorala" figureaza o mentiune referitoare la o cota parte (de 1/2) dintr-o anumita suprafata de teren si o casa, care apartine nepoatei defunctei. Pe langa terenul si casa mentionate, in masa succesorala figureaza si alte proprietati, la care nepoata nu are dreptul;
- in schimb, in capitolul "Mostenitori", nepoata nu mai figureaza cu cota parte de 1/2, ci este trecut numai sotul supravietuitor cu "cota parte de 1/1 din masa succesorala"!
Mentionez faptul ca, nepoata nu a fost chemata si nu a participat la dezbaterea succesiunii, Ea a fost mentionata in certificat, ca urmare a unei sentinte judecatoresti prin care este recunoscuta drept mostenitoare a matusii sale!

Care ar fi procedura de urmat in aceasta situatie, astfel incat nepoata sa detina un act valabil in care sa fie mentionata mostenirea ce i se cuvine din partea matusii sale?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: giocont , utilizator 14:03, 9 August 2023
Buna ziua, in primul rand inscrisurile ar trebui studiate de catre un avocat pentru a va oferi un raspuns concret si corect. Cu titlul general, daca un certificat de mostenitor nu corespunde realitatii sau a fost intocmit cu nerespectarea dispozitiilor legale, exista posibilitatea anularii acestuia in instanta dar pentru aceasta trebuie analizate atat certificatele de mostenitor cat si hotararea judecatoreasca in cadrul unei consultatii.
Buna ziua!
Am inteles! Voi cauta un avocat specializat in succesiuni. Am postat, deoarece doream sa ma informez in legaura cu acest subiect.
Va multumesc!
Buna ziua!
Revin pe aceasta tema si va rog sa imi raspundeti in continuare:
- daca intre momentul intocmirii certificatului de mostenitor (care urmeaza a se anula) a existat o vanzare din terenul mentionat in masa succesorala (cu acceptul atat al nepoatei(!), cat si a ceiluilalt mostenitor inscris in certificat, in sensul ca ambii au semnat in Contractul de vanzare-cumparare), atunci instanta are nevoie de acte din care sa rezulte situatia actuala a suprafetelor de teren, in vederea stabilirii taxelor?
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj succesoral...fara succesiune dezbatuta ? gigelas gigelas Buna seara, Pe rolul Judecatoriei,s-a inregistrat un proces de partaj succesoral. Dar,succesiunile dupa ambii parinti decedati,nu s-au dezbatut. Tatal a ... (vezi toată discuția)
Succesiune - cine are dreptul? giocont giocont Succesiune Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti, cine este in drept sa mosteneasca bunurile din masa succesorala in urmatoarea situatie: - au fost 3 frati (2 ... (vezi toată discuția)
Succesiune biaden biaden Buna ziua! Bunicul meu a decedat de mult timp. Bunica mea inca mai traieste. Daca ar trebui sa facem succesiunea cam ce procent ar trebui sa primesc eu care ... (vezi toată discuția)