avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... FISA POSTULUI- Formularea "si alte atributii" este ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

FISA POSTULUI- Formularea "si alte atributii" este ilegala?

Buna ziua!

o fisa a postului care prevede textul “si orice alte atributii..” sau expresii cu continut asemanator, care lasa loc la interpretari este ilegala.

Contravine carei legi? Ptr ca tocmai ce am primit o astfel de fisa si as dori sa stiu ce argumente in baza unei legi as putea sa dau. Ptr ca da, intr-adevar nu este normal sa existe astfel de formulari, dar m-ar interesa si ce lege este incalcata.

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:23, 6 Octombrie 2020
Sa luam urmatorul exemplu: se prezinta la angajare un candidat cu diploma de
Instalator instalatii tehnico-sanitare si de gaze. Potrivit obligatiei legale stabilita in sarcina angajatorului pentru informarea cu privire la clauzele contractului, cf art. 17. 3 d candidatul selectat pentru angajare este informat cu privire la "functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului."

Eu inteleg de aici ca sarcinile si atributiile stabilite de angajator si facute cunoscute salariatului trebuie sa fie in conformitate cu atributiile specifice ocupatiei respective, asa cum sunt ele prevazute in COR. Iar COR spune pentru instalator: "Instalatorii si montatorii de tevi asambleaza, instaleaza, repara si intretin sistemele de tevi, fitingurile si dispozitivele pentru sisteme de apa, gaz, drenaj, sisteme de canalizare si echipamente hidraulice si pneumatice."

Sa presupunem mai departe ca angajatorul intelege altfel decat mine si insereaza in fisa de post clebra clauza "Executa ORICE ALTE SARCINI i se repartizeaza de catre director/administrator".
Angajatul nu cunoaste legea muncii in detaliu si semneaza fisa de post. In timpul executarii contractului de munca se iveste urmatoarea situatie - electricianul a demnisionat, iar directorul, prevalandu-se de celebra clauza "executa ORICE ATRIBUTII", ii cere instalatorului sanitar sa mearga la cutia electrica si sa dea drumul curentului electric in unitate. Instalatorul, fara echipament de protectie, se electrocuteaza - survine o situatie tragica sau chiar fatala. Instalatorul avea protectia muncii facuta doar pentru locul de munca uzual - instalator - nu si pentru electrician. Totodata instalatorul nu avea cursul obligatoriu solicitat de ANRE. Este accident de munca su omor din culpa/sau cu premeditare? Este de competenta ITM sau a procuraturii?

Atat timp cat prin semanarea contractului individual de munca angajatorul informeaza salariatul cu privire la functia ce va fi ocupata, iar aceasta functie este indicata exact in Clasificatia Ocupatiilor din Romania, descrisa printr-o enumerare limitativa a competentelor si ariei de actiune, este deci ilegal sa soliciti unui angajat calificat strict pentru o anumita functie sa execute sarcini pentru care angajatorul este obligat sa contracteze serviciile unui specialist cu calificare diferita.

Daca in COR ar fi existat la descrierea atributiilor instalatorului: "Instalatorii si montatorii de tevi asambleaza, instaleaza, repara si intretin sistemele de tevi, fitingurile si dispozitivele pentru sisteme de apa, gaz, drenaj, sisteme de canalizare si echipamente hidraulice si pneumatice." si o continuare de genul: "uneori, daca directorul ii cere, monteaza becuri, schimba cabluri electrice, monteaza fise si lucreza sub tensiune sau face ORICE II CERE DIRECTORUL", presupun ca o atare pretentie a reprezentantului legal al angajatorului inserata in fisa de post s-ar fi aflat in deplina legalitate. Situatia concreta din legislatie este insa alta: descrierea atributiilor din COR este limitativa. Contractul individual de munca este incheiat pentru o singura functie, cu obligativitatea indicarii codului COR. Comasarea cu atributii specifice unei alte functii, deci unui alt COR nu poate fi decat abuziva. Deci ilegala.

Iar ORICE inseamna ORICE! Impresia este ca nu mai vorbim despre relatii de munca, despre relatii angajat-angajator derulate intr-un cadru legal, ci despre o situatie boier-argat in care salariatul se afla cu totul la dispozitia sefului.

Si intrucat in ultima perioada angajatorii considera angajatii doar un factor de productie, sau mai rau - MASINI - sa folosim o metafora din domeniul auto: este ca si cum ai achizitiona o asigurare RCA, dar ai pretinde, fara sa platesti, si CASCO. Daca o atare pretentie nu functioneaza in cazul masinilor, sunt sigur ca nu functioneza nici in cazul fiintelor umane.

In practica am intalnit si urmatoarea... nici nu stiu cum sa o numesc: atributie? sarcina? pretentie? interdictie?: "Nu paraseste locul de munca pana la rezolvarea sarcinilor". Nu stiu daca astfel de angajatori au auzit de Codul Muncii, de ideea de norma de munca, de timp de munca, de repaos.


Angajatorul are, printre drepturi , faptul sa stabileasca atribuţiile corespunzatoare pentru fiecare salariat, în condiţiile legii şi/sau în condiţiile contractului colectiv de munca aplicabil, încheiat la nivel naţional, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitaţi, precum si sa dea dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitaţii lor.

Buna ziua.In acest moment am de semnat fisa postului... si cu rubrica alte atributii..... citez ce scrie la acest punct si anume: In functie de nevoile specific ale unitatii , salariatul va indeplini si alte sarcini repartizate de angajator, prin decizia directorului, fiind obligat precum si sa respecte normele, procedurile de santate si securitate a muncii, de PSI, ISU, in conditiile legii.Intrebarea mea este: cum ar trebui sa procedez in acest caz?
Trebuia semnata, sub rezerva legalitatii acelor sarcini ..
In cazul meu (lucrez la o primariede municipiu...unde de altfel sunt si multe tensiuni)...ani de zile am incercat sa fac fata tensiunilor si intrigilor si am facut ce imi zicea sefa(pe atunci sef serviciu) si nu numai .... apoi a devenit director executiv ... si m-a chemat intr-o zi la ea si mi-a zis: "Nicoleta tu nu faci aici nimic" ... "Nicoleta x lucrari sunt ale biroului" ... "Nicoleta tu aici mai trebuie sa faci si alte activitati" ... doar ca in principiu mie nu-mi place "rahat" amestecat, iar acele "alte activitati" nu presupune castiguri suplimentare (alti colegi au "alte activitati" care le asiguta castiguri suplimentare) ... iar acele "alte activitati" pentru mine presupune ca trebuie sa cunosc felul in care se desfasoara sa invat lucruri noi (casierie si legislatie aferenta, secretariat si felul cum circula documentele), sa tolerez pretentii diferite de la o gramada de oameni de toate gradele ... in plus mie imi trebuie o hartie care sa-mi descrie clar ce "alte activitati" fac, sa-mi ateste faptul ca le-am facut si sa-mi descrie limitele acestor alte activitati

Alte discuții în legătură

Evaluare profesionala personal externalizat/extern alexvoicu alexvoicu Buna ziua In prezent fac parte din categoria personalului externalizat fiind angajat la compania \"W\" si pus la dispozitia companiei \"A\". Singurul contract ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca. Florentinian Florentinian Buna seara! As avea nevoie de o lamurire intr-o speta. la angajare, pe contractul individual de munca este mentionat pe langa felul muncii, atributiile ... (vezi toată discuția)
Toate activitatile dintr-o firma trecute in fisa postului S M SORIN S M SORIN Buna ziua, Ce atributii poate trece angajatorul in fisa postului unui Agent de Vanzari, conform COR, intr-o firma privata? Va adresez aceasta intrebare ... (vezi toată discuția)