avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Tva la achizitie apartament
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Tva la achizitie apartament

Daca s-a făcut antecontract pt un apartamentul anul trecut cu 140.000 euro, dar CF-ul va fi gata anul viitor (poate apartamentul in sine va fi gata anul acesta, dar actele dureaza), TVA-ul se măreste la 19%?

adică prelungirea de TVA de 5% până la 140.000 era doar pentru 2023, sau daca a fost semnat antecontract anul trecut, e valabil TVA redus până la finalizarea blocului/CF individual?
Ultima modificare: Joi, 29 Iunie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Inchizit0r , utilizator 19:17, 4 Iulie 2023
Mă bucur că există o cale!
Dar as avea nevoie de câteva clarificari: ce înseamnă transferul dreptului de proprietate? Ce act ar însemna, ce ar însemna pentru constructor, ce ar trebui să facă el, și-ar dori să facă asta?
Ce face lucrurile mai complicate e că blocul s-a făcut cu banii băncii, deci acum plătesc bancii, nu mai plătesc constructorului.
Mulțumesc încă o dată!

Grama Cornel - Consultant fiscal a scris:

Important e ca punerea in posesie ( transferul dreptului de proprietate) sa fie facuta in 2023 - nu e musai CF . Pentru ca aceea e data livrarii apartamentului dpdv al TVA conform Codului Fiscal :

ART 281

(6) Pentru livrările de bunuri corporale, inclusiv de bunuri imobile, data livrării este data la care intervine transferul dreptului de a dispune de bunuri ca un proprietar "



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la un antecontract pentru apartament in constructie? cioclud cioclud am incheiat un antecontract pentru apartament in constructie in 2021 cu act aditional de prelungire a termenului de vanzare cumparare in 2022 pentru anul ... (vezi toată discuția)
Aplicare tva redus de 5 % la constructii cu termen de finalizare si predare anul urmator mroby mroby Buna ziua tuturor! As avea nevoie de parerea dumenavoastra in urmatoarea speta: O societate cu raspundere limitata, dezvoltator imobiliar, are incheiate mai ... (vezi toată discuția)
Va trebui să achit diferența de tva până la 9%? Ovidiu_t Ovidiu_t Bună ziua. Spuneți-mi vă rog, dacă am plătit apartamentul integral în 2023, iar contractul de vânzare-cumpărare urmează să-l semnez cu dezvoltatorul ... (vezi toată discuția)