avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Art. 50 din legea 196/2018
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Art. 50 din legea 196/2018

Art. 50 din legea 196/2018

Am să rog administratorii forumului să permită deschiderea unui topic având ca subiect interpretarea art. 50 din legea nr. 196/2018 :

ART. 50
Acordul de voință al asociației de proprietari se realizează:
a) în adunarea generală a asociației de proprietari sau
b) în baza declarațiilor scrise și semnate ale fiecărui proprietar.


Există opinii potrivit cărora art. 50 lit. b ar conține dispoziții ce permit înlocuirea hotărârilor adunării generale ale asociației de proprietari prin declarațiile scrise și semnate ale fiecărui proprietari.

Față de aceste opinii se nasc o serie de întrebări care așteaptă un răspuns:
a) Modalitatea poate primi eficiență doar în situații de criză sau excepționale?
b) Poate asociația de proprietari apela la această modalitate, an de an?
c) Pot cei 20% dintre proprietarii care dețin și calitatea de membru desfășura adunarea generală într-o astfel de modalitate?
d) Ce înseamnă “fiecărui proprietar”?
e) Care este cvorumul necesar, dacă legiuitorul face trimitere la “fiecare” proprietar?
f) Este vorba despre proprietar membru al asociației sau despre proprietar ?
g) Este constituțională mențiunea „ fiecărui proprietar ”?

Eu mi-am răspuns la aceste întrebări considerând că acordul de voință al asociației de proprietari exprimat în baza declarației scrise și semnate de fiecare proprietar nu poate fi aplicat decât în privința acordului scris va sta la baza adoptării unor hotărâri ale adunării generale în anumite situații prevăzute de lege.

Cei care au considerat că prevederile art. 50 lit. b din legea nr. 196/2018 ar putea fi interpretate în sensul ca acordul de voință exprimat în scris ar reprezenta de fapt un vot în adunarea generală, s-au lovit de înțelesul mențiunii „ fiecărui proprietar” și au solicitat sesizarea Curţii Constituţionale în vederea soluționării excepției de neconstituționalitate a prevederilor art. 50 lit. b în ceea ce privește sintagma “fiecărui proprietar”.

Instanța de judecată a admis cererea de sesizare (mai 2023) și urmează procedura în fața Curții Constituționale.

“Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate, formulată de pârâta xx în contradictoriu cu reclamanţii xx şi xx. Sesizează Curtea Constituţională pentru soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 50 lit. b) din Legea nr. 196/2018, prin raportare la art. 16 alin. 1 şi alin. 2, art. 24 alin. 1, art. 29 alin. 1, art. 30 alin. 1, art. 44 alin. 2 şi art. 53 alin. 1 din Constituţie, excepţie invocată de către pârâtă”.


Eu aș fi pus accent pe încălcarea art. 1 alin. 5 din Consituție în motivarea excepției, dar rămâne să vedem care va fi decizia Curții Constituționale față de articolele din Constituție la care s-a raportat excepția de neconstituționalitate a art. 50 lit. b din legea 196/2018.



Ultima modificare: Luni, 10 Iulie 2023
robert1958, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 07:38, 14 Iulie 2023
linkul !!
ca de obicei trebuie sa va reaminteasca cineva sa puneti linkul.
Ultima modificare: Luni, 10 Iulie 2023
w_v_w_v, utilizator
linkul !!
ca de obicei trebuie sa va reaminteasca cineva sa puneti linkul.


Dacă dvs veți răspunde la întrebările ridicate am să pun și linkul.
Și totuși, la art.49 alin 4 există o exemplificare clară cum se poate obține acordul scris al fiecărui proprietar, fără a trece prin adunare generală acea hotărâre, după ce, în prealabil, scrie că în statut se pot prevedea și alte condiții de luare a hotărârilor, eu înțelegând că nu e musai prin adunare generală cu vot, plus celelalte reguli de consemnare.

4) Hotărârile adunărilor generale se iau în cadrul adunării generale convocată sau reconvocată, după caz. În statutul propriu al asociației de proprietari pot fi prevăzute și alte condiții de luare a hotărârilor, dar nu cu mai puțin de jumătate plus unu din voturile celor prezenți la adunarea generală convocată sau reconvocată. Pentru situațiile care vizează numai proprietarii unui tronson sau ai unei scări, hotărârile sunt luate prin acordul scris al majorității proprietarilor scării sau tronsonului respectiv, membri ai asociației de proprietari, pe bază de tabel nominal.

"Fiecarui proprietar" nu înseamnă că se face referință la totalitatea proprietarilor, ci acelora ce sunt membri de asociatie și doresc să-și exprime acordul de voință.

Pentru ca, să nu uităm, e vorba de acordul de voință a asociației de proprietari, deci e vorba doar de membri.

Acordul tuturor proprietarilor (nu neaparat membri) e necesar doar în anumite situații speciale, specificate în legea 196/2018 și nu se referă la acordul de voință al asociației, ci al tuturor coproprietarilor. E la un nivel superior.
Ultima modificare: Luni, 10 Iulie 2023
latka, utilizator
a) Nu neapărat.
b) Când dorește, poate ca e mai simpla și eficienta, decât o ședință cu indivizi care vorbesc unul peste celalalt
c) Dar nu e AG și care e treaba cu cei 20% ?!?
d) Fiecarui proprietar membru de asociatie ce vrea să-și exprime voința, intr-un anume sens, intr-o problema ce tine de gestiunea proprietății comune
e) Același reguli ca la AG
f) Evident ca membru de asociatie, am explicat suficient de clar, e vorba de acordul de voință al asociației de proprietari, deci e vorba de un proprietar din asociatie, rezulta logic
g) De ce nu ar fi ? As dori argumente mai clare, nu o înșiruire de "incalcari" chipurile ale unor articole din constituție, ci exact ce se încalcă și cum, mai exact

Ultima modificare: Luni, 10 Iulie 2023
latka, utilizator
Cand asociatia doreste sa faca ceva si stie ca la adunarea generala ori iese scandal ori nu poate aduna majoritatea ori nu ii intereseaza se face o foaie cu acord de vointa.

Daca fac o lista cu toate apartamente le si merg si ce vre iau semnaturi cu DA si Nu avdica vrea si nu vrea cand ating jumate +1 din totalul apartamentelor care vor sau nu vor nu mai conteaza ce vor ceilalti.
Restul nu ar mai fi putut schimba soarta .

Daca am 50 apartamente si 26 au zis deja ca DA sau ca NU ce importanta mai are cine nu a fost acasa sau cine nu a semnat. Nici nu mai alerg si ma opresc cu semnaturile.


Nu e normal sa fie mentionat FIECARUI proprietar ca nu ii gasesti pe toti niciodata.
La fel nu poti face dovada ca toti au fost instiintati niciodata. Aia e alta aberatie.

Alte discuții în legătură

Buna ziua. am o situatie si nu stiu cat de legala este. la asociatia ... Catalin costache Catalin costache Buna ziua. Am o situatie si nu stiu cat de legala este. La asociatia de proprietari unde sunt administrator sa hotarat sa nu se mai tina adunari generale ... (vezi toată discuția)
_sa20919_2047 hotarire pe baza de tabel Mike41 Mike41 _sa20919_2047 hotarire pe baza de tabel Pentru instalarea/ inlocuirea repartitoarelor cu aparate cu citire prin radio s-a cerut acordul proprietarilor pe ... (vezi toată discuția)
Care este temeiul legal pt.desfasurarea unei adunari generale ... ileanaileana ileanaileana Care este temeiul legal pt.desfasurarea unei adunari generale la momentul actual, august 2021? La momentul actual este in vigoare Hotararea 826/5 august ... (vezi toată discuția)