Art. 50 din legea 196/2018
Am să rog administratorii forumului să permită deschiderea unui topic având ca subiect interpretarea art. 50 din legea nr. 196/2018 :
ART. 50
Acordul de voință al asociației de proprietari se realizează:
a) în adunarea generală a asociației de proprietari sau
b) în baza declarațiilor scrise și semnate ale fiecărui proprietar.
Există opinii potrivit cărora art. 50 lit. b ar conține dispoziții ce permit înlocuirea hotărârilor adunării generale ale asociației de proprietari prin declarațiile scrise și semnate ale fiecărui proprietari.
Față de aceste opinii se nasc o serie de întrebări care așteaptă un răspuns:
a) Modalitatea poate primi eficiență doar în situații de criză sau excepționale?
b) Poate asociația de proprietari apela la această modalitate, an de an?
c) Pot cei 20% dintre proprietarii care dețin și calitatea de membru desfășura adunarea generală într-o astfel de modalitate?
d) Ce înseamnă “fiecărui proprietar”?
e) Care este cvorumul necesar, dacă legiuitorul face trimitere la “fiecare” proprietar?
f) Este vorba despre proprietar membru al asociației sau despre proprietar ?
g) Este constituțională mențiunea „ fiecărui proprietar ”?
Eu mi-am răspuns la aceste întrebări considerând că acordul de voință al asociației de proprietari exprimat în baza declarației scrise și semnate de fiecare proprietar nu poate fi aplicat decât în privința acordului scris va sta la baza adoptării unor hotărâri ale adunării generale în anumite situații prevăzute de lege.
Cei care au considerat că prevederile art. 50 lit. b din legea nr. 196/2018 ar putea fi interpretate în sensul ca acordul de voință exprimat în scris ar reprezenta de fapt un vot în adunarea generală, s-au lovit de înțelesul mențiunii „ fiecărui proprietar” și au solicitat sesizarea Curţii Constituţionale în vederea soluționării excepției de neconstituționalitate a prevederilor art. 50 lit. b în ceea ce privește sintagma “fiecărui proprietar”.
Instanța de judecată a admis cererea de sesizare (mai 2023) și urmează procedura în fața Curții Constituționale.
“Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate, formulată de pârâta xx în contradictoriu cu reclamanţii xx şi xx. Sesizează Curtea Constituţională pentru soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 50 lit. b) din Legea nr. 196/2018, prin raportare la art. 16 alin. 1 şi alin. 2, art. 24 alin. 1, art. 29 alin. 1, art. 30 alin. 1, art. 44 alin. 2 şi art. 53 alin. 1 din Constituţie, excepţie invocată de către pârâtă”.
Eu aș fi pus accent pe încălcarea art. 1 alin. 5 din Consituție în motivarea excepției, dar rămâne să vedem care va fi decizia Curții Constituționale față de articolele din Constituție la care s-a raportat excepția de neconstituționalitate a art. 50 lit. b din legea 196/2018.