avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... daca platesc intretinerea se poate ca aceasta sa fie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

daca platesc intretinerea se poate ca aceasta sa fie deturnata ...

daca platesc intretinerea se poate ca aceasta sa fie deturnata pentru plata penalizarilor?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 13:27, 20 Iulie 2023
@ ricadinas

Nu știu cu cine vă certați sau vă place să va auziți vorbind singur, v-am răspuns că noi am aplica penalizările după 60 de zile de la afișarea listei de plată așa cum le aplicam și până acum 1,5 ani când existau întarzieri. Așa s-a hotărât în adunarea generală după intrarea în vigoare a legii 196/2018.

Când era în vigoare legea 230/2007 penalitățile de întarziere se aplicau după 50 de zile de la afișare listei de plată pentru că scadența era de maxim 20 de zile.

Au mai fost discuții pe acest forum în privința termenului scadent și au fost și opinii ale unor avocați care au argumentat că termenul de maxim 30 de zile este un termen acordat de legiuitor proprietarilor pe care asociația nu-l poate modifica ci doar poate să-l menționeze pe listele de plată.



Av. Alexandru Surcel:

E un abuz bazat pe o interpretare eronată a dispoziției art. 77 alin. (2) din Legea 196/2018. Mai exact, sunt asociații care au impresia greșită că plata în "maximum 30 de zile" înseamnă o opțiune pentru ele de a impune un termen mai scurt, dacă o doresc. Este însă o eroare de natură chiar să prejudicieze drepturile proprietarilor, pentru că termenul respectiv înseamnă că în acel interval proprietarul poate plăti fără să fie considerat în întârziere.


Latka

Va raciti gura (ma rog, tastatura) de pomana amindoi, nu pricepeti deloc ce e un termen scadent, desi au explicat oameni de profesie.
Maxim 30 de zile e un drept al proprietarului de a-si plati intretinerea in acest termen, nu inseamna ca vatafii de asociatie pot considera ca el e 0-30 de zile.


Nu trebuie să-mi face socoteli cu numărul de zile, mai bine ați rezolva „ecuația” de la art. 78 alin. 2 și veți obține termenul scadent la .... 30 de zile. 90-60= 30 de zile.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Iulie 2023
robert1958, utilizator
La noi in asociatie, procedam cum scrie @ ricadinas, cu deosebirea ca la termenul de plata (definit cu precizie de art. 77(2) - ca daca nu ar fi nu s-ar povesti, adica de s-a mai obosit legiuitorul sa defineasca notiunea de termen de plata, ca putea pur si simplu sa ne lase pe intuneric, nu?), asociatia noastra a hotarat in AG, ca se vor aplica penalitati proprietarilor care nu-si achita sumele repartizate pe lista de plata, dupa trecerea celor 30 de zile de la afisare + 1 zi, iar la o alta asociatie s-a hotarat ca aplicarea penalitatilor sa se faca dupa trecerea celor 30 dezile + 2 zile, asa ca o masura de precautie, cu toate ca si noi folosim un program specializat pentru administrarea asociatiilor de proprietari.
Ca orice program care se respecta si acesta lasa la latitudinea asociatiilor (hot.AG, decizia com. ex.) mai multe "variabile" - dar atentie, aceste variabile hotarate in AG trebuie sa respecte legislatia. Nu mai intind discutia.
..........................................
Pentru cei care mai vorbesc din auzite sau din ce mai spun onor unii avocati, am sa va dau un exemplu de pe o factura de apa/canal din luna mai 2023:
- data emiterii : 08.06.2023;
- data scadenta: 23.06.2023;
Factura constituie preaviz in cazul neindeplinirii obligatiei de plata. Scadenta prezentei facturi este de 15 zile de la emitere si anume la 23.06.2023;
Neachitarea facturii in termen de 45 de zile de la data emiterii, conduce la sistarea furnizarii apei, incepand cu 23.07.2023;
Penalizarilede intarziere in cuantum de 0,02% se percep in cazul neachitarii facturii in termen de 30 de zile calendaristice de la data scadentei facturii;
Depasirea acestui termen conduce la la perceperea penalitatilor, incepand cu prima zi dupa scadenta pana la data achitarii integrale a facturii.
.................................
Urmeaza temeiul legal de pret - Hot. ale ARSACIS si Decizia 190/16.11.2022 a ANRSC;

Avand in vedere ca la noi, L. de plata a lunii mai 2023, a fost afisata pe data de 24.06.2023, cu scadenta la 25.07.2023,
am respectat legislatia (30 de zile de la afisare + 1 zi a termenului de plata (cel de max. 30 de zile - cum zice art. 77, alin.2, in definitia acestuia) ?

Gasiti / nu gasiti similitudini intre cum procedeaza marii furnizori de utilitati si amarastenii de la as. proprietari sau noi insine ne batem cuie in talpa, ca asa intelegem noi legislatia, atata timp cat cu dosarele de chemare in justitie a unor rau platnici, nu am avut nicio problema, ref. la cele discutate mai sus?
Acel termen este un drept al proprietarului, nu scrie nicaieri ca el poate fi "ajustat" de catre conducerea asociatiei.
Proprietarul are maxim 30 de zile la dispozitie sa-si achite cheltuielile de intretinere lunare.
Legiuitorul nu s-a obosit sa defineasca ceva, termenul de plata scadent este ceva consacrat, noi ca persoane fizice avem 30 de zile maxim, termen scadent, la facturile de : energie electrica, gaze si servicii de internet/TV. Eu cel putin asa am.

Drept exemplu este celalalt aliniat, anterior, unde legiuitorul a prevazut dreptul asociatiei : "Asociația de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalități pentru orice sumă cu titlu de restanță, afișată pe lista de plată "
Sau :
Articolul 78
(2) Asociația de proprietari, prin președinte, are dreptul de a acționa în instanță proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afișarea listei, informând membrii asociației prin afișare la avizier.
(3) Acțiunea asociației de proprietari este scutită de taxa de timbru, atât în primă instanță, cât și în cazul exercitării de către aceasta a căilor de atac, ordinare sau extraordinare.
(4) Sentința dată în favoarea asociației de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar din condominiu, poate fi pusă în executare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisă de Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările ulterioare.

Vedeti acum ca exista diferente esentiale intre articole ?

Daca dorea sa mai adauge dreptul asociatiei de a reglementa termenul scadent, atunci fiti sigur ca legiuitorul ar fi scris asta.

"asociație de proprietari - formă de asociere autonomă și fără scop lucrativ a proprietarilor dintr-un condominiu, având ca scop administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și modernizarea proprietății comune, menținerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor și asumarea obligațiilor de către toți proprietarii"


Adam Grecu a scris:

adica de s-a mai obosit legiuitorul sa defineasca notiunea de termen de plata, ca putea pur si simplu sa ne lase pe intuneric, nu?


Prin urmare, chestiunea asta fiind lamurita, voi inchide acest subiect. Cine considera altfel, sa evite a mai posta aberatii.
Ultima modificare: Joi, 20 Iulie 2023
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imputatia platii elga50 elga50 Emiterea unei facturi se poate numi imputatia unei plati in sensul art.1506 - 1509 din NCC? (vezi toată discuția)
Abuz asociatie de proprietari GEKO17 GEKO17 Buna seara. Incerc sa fiu cat mai succint, sa nu plictisesc. Am un proces pe civil cu asociatia de proprietari la care este arondat apartamentul alor mei. E ... (vezi toată discuția)
Bună seara! eu sunt restanțier la întreținere În fiecare ... Uther Uther Bună seara! Eu sunt restanțier la întreținere În fiecare lună plătesc 200 lei.Am crezut că din aceasta sumă mi se va opri întreținerea pe luna ... (vezi toată discuția)