Stagiu de cotizare concediu medical!
Bună ziua, dacă sunt angajat de pe 11 ianuarie 2023 și pe 14 iulie am avut o internare în spital, a fost îndeplinit stagiul de cotizare de 6 luni pentru a putea beneficia de concediu medical? De la firma nu vor sa îmi elibereze adeverinta de salariat standard ceruta din spital deoarece spune ca nu beneficiez de concediu medical!
Si cred ca au dreptate cei de la Casa de Sanatate . Dvs. ati fost asigurat la sanatate , ati avut dreptul la asistenta medicala ca orice alt asigurat . Dar , pentru concedii medicale PLATITE , ar fi trebuit sa aveti in plus achitata si CAM ( contributia asiguratorie pentru munca ) . Pentru angajati , aceasta contributie o plateste angajatorul . Dvs. fiind cu contract de asigurare , cred ca trebuia sa prindeti si aceasta contributie in contract ( deci , sa platiti in plus ) pentru a avea dreptul la CM platit .
Aveti dreptate , stimate @Cornel Vasile , mea culpa , mea maxima culpa . Nu este vorba de CAM , ci de o contributie pentru asigurarea pentru concedii si indemnizatii .Conditionarea sa existe CAM platit este doar pentru salariati . Prevederea se gaseste pe site-ul oficial al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Iasi : “ Dreptul la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate , la care au dreptul persoanele asigurate pe baza de contract , este conditionat de plata unei contributii pentru asigurarea pentru concedii si indemnizatii in cota de 1% , aplicata asupra venitului lunar inscris in contractul de asigurare . Contractul se incheie cu Casa de Asigurari de Sanatate la care persoana este asigurata in baza legii 95/2006 - republicata “ .