avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1086 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, referitor la o remarca din articol, \"În ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, referitor la o remarca din articol, "În primul rând, ...

Buna ziua, referitor la o remarca din articol, "În primul rând, subliniem că salariul de bază nu este afectat de zilele libere legale, el se acordă indiferent de zilele lucrătoare sau nelucrătoare dintr-o lună.", am o speta:
Eu am lucrat pana la 6 iunie (4 zile, inclusiv 1 si 5 iunie, libere legal) intr-o companie. Am recuperat cele doua zile in luna mai, cand am fost platita pe langa salariul pe luna mai, conform contractului colectiv de munca, inca 50% bonus pentru fiecare zi, insa pentru luna iunie, am fost platita numai 2 zile din cele 4 lucrate. Compania spune ca m-a platit in luna mai, insa salariul meu ar fi trebuit sa fie acelasi pentru mai, iar pentru iunie sa fiu platita cele 4 zile contractuale pe care le-am lucrat. A procedat corect compania? Ce pot face ca sa o reclam? Mentionez ca mi-au raspuns scris ca au procedat corect din punctul lor de vedere, deci nu exista loc de intelegere cu ei. Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 20 Iulie 2023
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:13, 21 Iulie 2023
.. Am recuperat cele doua zile in luna mai, cand am fost platita pe langa salariul pe luna mai, conform contractului colectiv de munca, inca 50% bonus pentru fiecare zi, insa pentru luna iunie, am fost platita numai 2 zile din cele 4 lucrate. Compania spune ca m-a platit in luna mai, insa salariul meu ar fi trebuit sa fie acelasi pentru mai, iar pentru iunie sa fiu platita cele 4 zile contractuale pe care le-am lucrat. ...

Angajatorul a procedat corect... pentru luna iunie doar 2 zile trebuia sa vi le plateasca..zilele de sarbatoare legala au fost deja compensate in luna mai (in avans).
Si e normal sa lucrezi intr-o luna si sa fii platit cu salariul din luna anterioara? Practic, am lucrat doua zile ca sa fiu platita numai bonusul de 50% din salariul pe ziua respectiva, pentru ca salariul pe mai a fost acelasi ca de obicei.
Libere, dar incluse in salariul de mai. Daca luam concediu, nu ma plateau zilele acelea din luna mai? E absurd. Cand lucrezi in zile libere nationale, recuperezi ziua altadata si esti platit pentru ambele zile, fiind in perioada contractuala. Tocmai asta este "avantajul" cand lucrezi in liber legal: recuperezi in alta zi si esti compensat (50% in cazul meu), salariul este acelasi.
Daca din doua zile lucratoare, una este liber national, dar esti platit numai una, e corect?
Cum sa lucrezi intr-o zi si sa fii platit din alt salariu? Cine ar lucra ca sa primeasca mai putini bani decat daca ar fi liber?
Am spus ca pe langa salariul pe luna mai, am primit doar bonusul de 50% conform contractului colectiv de munca, nu ziua respectiva. Daca din doua zile, una este liber national, se plateste numai una?

In situatia normala, ar fi trebuit sa fie asa: 4 zile lucrate, 2 zile libere (6 zile platite)
- 22 si 26 mai lucrat - platit
- 1 si 5 iunie liber legal - platit
- 2 si 6 iunie lucrat - platit

Situatia mea a fost: 4 zile lucrate, 2 zile libere (4 zile platite + bonus 50% pt 2 zile)
- 22 si 26 mai liber - platit + bonus 50%
- 1 si 5 iunie (liber legal) LUCRAT - NEPLATIT
- 2 si 6 iunie (zile normale lucrate) platit
1 si 5 iunie (liber legal) LUCRAT - NEPLATIT ... intrucat ati incetat c.i.m., atunci aceste zile trebuiau platite cu un spr de cel putin 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare zile lucrate in weekend marauder marauder Eu stiu asa...daca angajatul lucreaza sambata, atunci are liber duminica (zi nelucratoare) si luni (libera pt ziua de sambata lucrata). Angajatul va primi ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare si ore lucrate in timpul de repaus saptamanal olf olf Buna ziua, Va rog sami spuneti cum trebuie retribuite orele suplimentare lucrate in zilele normale de lucru , adica peste cele 8 ore/zi , 5 zile/ saptamana, ... (vezi toată discuția)
Timp de munca cristichihaia cristichihaia Stimati domni si doamne , Va rog sa ma indrumati si sa-mi dati pe cit posibil un raspuns argumentat cit mai bine pentru a putea sta de vorba cu angajatorul ... (vezi toată discuția)