avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... buna zua, m-am mutat in chirie pe 1 aprilie 2023 ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

buna zua, m-am mutat in chirie pe 1 aprilie 2023 intr-un apartament ...

buna zua, m-am mutat in chirie pe 1 aprilie 2023 intr-un apartament cu 2 camare. Am facut contract cu proprietarul, in care se stipuleaza ca daca plec mai repede de un an din apartament, garantia ii ramane lui, dar in acealsi timp scrie ca proprietarul este obligat sa imi asigura buna folosinta a apartamentului. La momentul semnarii contractului i-am oferit garantia pe o luna, toate bune si frumoase. Pe parcurs eu cu iubita mea am tot gasit urme de mucegai, in bucatarie, pe peretii din living, dormitor si baie, sporii de mucegai efectiv erau imprastiati pe toata suprafata placii de lemn din spatele mobilei, chiar si pe salteaua pe care dormim. Prima data cand am observat mucegaiul, a fost in bucatarie, unde proprietarul a adus niste mesteri sa izoleze peretele si sa schimbe placile de lemn de la sertare. Ulterior l-am anuntat pe proprietar ca o sa dau eu jos placile de lemn de la dulapul din dormitor, si dupa aceea ce sa vezi, pantofii si hainele mele erau cu spori de mucegai pe ele. De vreo doua saptamani eu cu iubita mea dormim pe coltarul din living pentru ca ne e frica sa dormim pe salteua infestata cu mucegai. Am facut poze la mucegaiul de pe diverse suprafete, si l-am anuntat pe proprietar ca trebuie sa vina neaparat sa rezolve problema. Eu sincer nu prea am incredere in calitatea lucrarii pe care el o sa o faca,, si nu sunt dispus sa fac vreo boala pulmonara, si as vrea sa ma mut. Intrebarea mea este, sunt in situatia in care pot sa imi primesc garantia innapoi, si daca proprietarul nu vrea sa mi-o dea, credeti ca am castig de cauza daca il denunt? multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: sheva2498 , utilizator 13:12, 22 Iulie 2023
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa-l denuntati pentru ce ? Nu a facut nimic ilegal, doar ca nu respecta un contract de locatiune. Nu va place, plecati de acolo.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveți ce sa denuntati.pt ca existenta unor spori de mucegai nu e o infracțiune.Daca vreți sa va judecați pt a recupera garanția de câteva sute de euro într un proces care durează cel puțin 1 an și jumătate și care va costa mai mult decât valoarea garanției atunci puteți încerca.Cel mai bine ar fi sa rezolvați amiabil,discutați,negociați cu proprietarul poate găsiți o varianta de compromis.
V-ati mutat pe 1 Aprilie 2023.
Pe parcurs ati descoperit mucegai.
De 2 saptamani dormiti cu iubita pe canapea pentru ca va e frica ca ati descoperit si pe saltea mucegai.

Adica pe scurt ati descoperit pe la 1 Iulie 2023 mucegai pe saltea adica dupa 3 luni de zile.


Oare in 3 luni de zile nu ati fi vazut ca exista mucegai pe saltea ?
Eu zic ca ati fi vazut doar ca poate nu era.
V-ati gandit ca poate mucegaiul s-a format acolo cat timp erati dumneavoasta?
Mucegaiul se formeaza din cauza umiditatii mari si a lipsei de aer proaspat.
Cand il descopereati il spalati cu otet sau clor dupa preferinta intr-un weekend cand erati plecati si scapati de el.
Apoi va luati un higrometru care va arata umiditatea si incercati sa mentineti 50% umiditatea sau sub ca sa scapati de mucegai.
Daca aveti aer conditionat acum vara pornit-l si va scadea umiditatea cat timp e pornit.
Iarna doar trebuie sa aerisiti cat mai des sau sa stati cu un geam oscibatant mereu.

latka a scris:

Sa-l denuntati pentru ce ? Nu a facut nimic ilegal, doar ca nu respecta un contract de locatiune. Nu va place, plecati de acolo.

ok,poate m-am exprimat eu gresit. In contract scrie ca daca plec mai rpd de un an,eu sunt obligat sa ii las garantia . Tot in contract scrie ca proprietarul se obliga sa imi asigure buna folosinta a locuintei, respecitv se angajeaza sa asigure eventualele reparatii (care nu sunt produse de mine, bineinteles): Apai nu stiu de voi, dar pt mine un apartament cu mucegai pe N pereti, dulapuri si saltea nu este locuibil, si nu se poate rezolva prin carpeli precum savo pe pereti si vrajeli cu otet si bicarbonat de sodiu. Asta vreau sa intreb, daca proprietarul nu isi exercita obligatia, si nu rezolva problema cu mucegaiul, exista posibilitatea sa imi recuperez garantia daca plec din acest apartament. Si veniti va rog cu raspunsuri concrete, nu cu vrajeli ca femeia din comentarii. multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Iulie 2023
sheva2498, utilizator
CAPITOLUL V
Contractul de locaţiune

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale
Art. 1790

Garanţia contra viciilor

(1) Locatorul garantează contra tuturor viciilor lucrului care împiedică sau micşorează folosirea lui, chiar dacă nu le-a cunoscut la încheierea contractului şi fără a ţine seama dacă ele existau dinainte ori au survenit în cursul locaţiunii.

(2) Locatorul nu răspunde pentru viciile care erau aparente la data încheierii contractului şi pe care locatarul nu le-a reclamat în condiţiile Art. 1690 alin. (3). Locatorul poate fi obligat la despăgubiri pentru prejudiciile pe care viciile aparente le cauzează vieţii, sănătăţii sau integrităţii corporale a locatarului.


Detalii: [ link extern ]

Deci, pina la urma, ca sa fiti despagubit si sa va recuperati garantia, trebuie sa ajungeti in instanta, cum v-a explicat dl. avocat.

Nu sunt vrajeli.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Iulie 2023
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Mucegai peste tot in locuinta, din noiembrie 2021 pana in prezent - fara a se lua vreo masura din partea proprietarului in acest sens. ce masuri pot lua contra proprietarului? Kate Claudia Kate Claudia Buna ziua! Ma confrunt cu o problema destul de grava in ultimele luni si nu stiu ce e de facut sau cum pot sa o rezolv. Din Octombrie 2021 am semnat un ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, care este modalitatea de a rezolva sursa unui mucegai ... Maria.ionescu7 Maria.ionescu7 Bună ziua, Care este modalitatea de a rezolva sursa unui mucegai apărut în coltul dormitorului care tot apare orice am face?Menționez ca stam la un etaj ... (vezi toată discuția)
Vicii ascunse contract inchiriere jordann jordann buna ziua.in urma cu un an am inchiriat un apt cu 2 camere ,nemobilat. Apt. este situat intr-un imobil particular cu 3 etaje. In apt era doar centrala ... (vezi toată discuția)