avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Autorizatie traducator autorizat
Discuție deschisă în Traduceri

Autorizatie traducator autorizat

Buna ziua/seara tuturor,
Am gasit foarte interesante discutiile de pe acest forum referitoare la autorizatia de traducator autorizat dar pe mine nu m-a ajutat nici un subiect.
Eu am o fiica studenta in prezent in UK la o facultate de drept. Ar dori sa stie daca poate obtine autorizatie de traducator autorizat din Romania de la Ministerul justitiei, deoarece acolo chiar ar putea sa faca traducerisau sa fie translator in instanta, dar i se cere un astfel de document emis de o autoritate similara competenta din Romania.
Eu m-am gandit ca fiind o chestie de reciprocitate in ceea ce priveste angajarea strainilor in Romania ca traducatori (daca au un astfel de document emis de o autoritate din tara lor) la fel ar putea obtine si fiica mea o autorizatie de traducator autorizat din Romnia, dar atunci cum ar putea sa o foloseasca in UK. Mentionez ca a terminat in Romania un liceu bilingv engleza-portugheza, are diploma de bacalaureat care atesta acest lucru, are atestat de limba portugheza, iar pt. limba engleza mai are un certificat Cambridge - advanced english examination.
Va rog sa ma ajutati daca puteti ca cei de la Min. Justitiei nu mi-au raspuns la acest subiect nici in prezent desi am depus o petitie in 16.12.2009.
Cel mai recent răspuns: Aurelian Baciu , Traducator autorizat 07:19, 17 Noiembrie 2010
Laura Ciobeica a scris:

As dori sa adaug cateva detalii la ceea ce a spus Alberto Kurtyan:
Ministerul Justitiei nu v-a raspuns pentru ca nu este de competenta lor.


Lipsa de competenta nu justifica lipsa ORICARUI raspuns. Legea spune ca orice solicitare gresit indreptata se va inainta autoritatii competente.

Trebuiau sa raspunda.

@Ellise
Am sa iti cer voie sa vorbesc atunci cind o sa traim din nou in comunism.
Pina atunci spun ce vreau eu, cind vreau eu, pe riscul meu. :)

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2010
Albert Kurtyan, Consilier juridic
Va multumesc mult ca ati rapsuns problemei mele. Asa cum stiu si eu Minsiterul Justitiei era obligat sa-mi raspuns, conform legii in termen de 30 de zile sau sa trimita dosarul meu instituiei competente.
Ce a scris d-na Elisa este corect, intr-adevar fiica mea a terminat un liceu filologic, bilingv, portugheza. Astfel de licee sunt 3 in toata tara, unul in Cluj, unul in Bucuresti si unul in Constanta. Asa consider si eu normal ca fiica mea sa poata obtine autorizatia de traducator autorizat in baza celor precizate la pct. 1 lit. c) din formularul de cerere adresata justitiei/.
Daca mai aveti stiri despre astfel de cazuri va rog sa-mi scrieti pe forum. Va multumesc inca o data.
Buna ziua,
As dori sa stiu daca fiica dumneavoastra a reusit sa obtina autorizatia datorita diplomei de bacalaureat.
Si daca m-ati putea ajuta, eu am terminat liceul cu profil `filologie bilingv engleza`, dar nu a fost cu predarea materiilor in lb engleza... este oare valabila aceasta diploma? Si am absolvit facultatea de studii europene, oare aceasta intra la prima categorie de diplome necesare?...
Si eu sunt in aceasta situatie.
Am terminat liceul bilingv Ion Neculce si mi-am depus copie dupa diploma de bacalaureat si acum astept raspuns. Intrebarea mea este daca primesc autorizatia eu cum imi aleg domeniul traducerilor?
Multumesc si astept raspuns.
Buna seara Oana,

Autorizatia de traducator emisa de Ministerul Justitiei nu este acordata pe specializari. Ea iti da dreptul de practica, indiferent de specializarea pe care vrei sa lucrezi ca traducator: tehnic, medical, literatura, economic, etc... Ca traducator autorizat poti traduce atat contracte juridice, cat si rapoarte tehnice, specificatii, opere literare, acte economice...
Astfel, domeniul ti-l vei alege singura in functie de experienta, aplecare spre un anumit domeniu, solicitari specifice, etc...

O seara buna!

Alte discuții în legătură

Cum pot obþine autorizaþia de traducãtor? mery52 mery52 Buna seara, va rog sa-mi spuneti ce autorizatii tb pt traducator, am SC - SRL si vreu sa fac activitate de traducator. Va multumesc pt ajutor (vezi toată discuția)
Traducator pfa - pregatirea profesionala Roxie Roxie Buna seara, Intentionez sa imi scot autorizatie PFA (de la Registrul Comertului) pentru a putea lucra ca traducator. Am absolvit facultatea de limbi straine ... (vezi toată discuția)
Obþinerea autorizaþiei de traducãtor pentru cea de-a doua limba strãinã în baza diplomei de bacalaureat MeGabyS MeGabyS Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informatie referitoare la autorizatia de traducator. Acum cativa ani am absolvit liceul si pe diploma mea de ... (vezi toată discuția)