avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua! Situatie: divort acum 10 ani, tatal ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua! Situatie: divort acum 10 ani, tatal plateste pensie ...

Buna ziua! Situatie: divort acum 10 ani, tatal plateste pensie alimentara, nu tine legatura cu copilul, nu îl vizitează, etc. Este obligat, pe lângă pensia alimentara, sa plateasca separat și pentru educația copilului? Mentionez ca acesta intra la liceu și cheltuielile lui au crescut. Doar eu, mama, am susținut singura toate cheltuielile cu meditațiile, cu sănătatea, etc. Pot face vreun demers în sensul acesta? Si anume sa i se impună sa plateasca o suma pentru educația copilului? Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 21 Iulie 2023
elisay_99, utilizator
Cel mai recent răspuns: elisay_99 , utilizator 18:26, 25 Iulie 2023
Nu se poate ce vreți dumneavoastră. Singura obligație materială este pensia de întreținere.
Puteti solicita marirea pensiei pana la pragul de 1/4 din cat castiga.
In afara de pensie, nu il puteti obliga la mai mult.
Dacă pensia a fost stabilită mai demult, se impune majorarea ei, motivat și de creșterea nevoilor copilului. Trebuie formulată o cerere în acest sens și solicitat ca pensia să se achite de la data introducerii cererii.
Dar trebuie de știut că pensia majorată, nu poate depăși 25% din venitul lunar net al părintelui obligat.
Buna ziua!
Multumesc tuturor pentru raspuns.
Unde gasesc un model de cerere recalculare pensie alimentara în care sa specific ca cer și autoritate părintească unică? Ma poate ajuta cineva cu o astfel de cerere?
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara - apel adina_n adina_n Buna ziua, In octombrie 2015 am deschis un proces pentru stabilirea pensiei alimentare. Situatia a fost urmatoarea: copilul nascut in urma unei relatii ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere retroactiv jully3tt3 jully3tt3 Buna ziua! Trebuie sa platesc pensie de intretinere pentru un copil major ( 19 ani). Am platit pensie pana la 18 ani conform unei sentinte judecatoresti. Acum ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o dilema vis-a-vis de pensia alimentara Puss Puss Buna ziua, Am o dilema vis-a-vis de pensia alimentara pentru un singur minor. In 2017 am castigat procesul pentru pensie alimentara stabilita la 1/4 din ... (vezi toată discuția)