avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare 1:Imobil detinut inainte de casatorie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare 1:Imobil detinut inainte de casatorie achizitionat ...

Intrebare 1:Imobil detinut inainte de casatorie achizitionat cu credit de un sot dar platit din veniturile ambilor soti este considerat bun propriu al sotului sau bun comun in caz de divort?Avansul a fost platit doar de cel care a contractat creditul si a cumparat bunul.
Intrebare 2: un bun achizitionat in timpul casatoriei din venitul obtinut din vanzarea mostenirii unuia dintre oti se considera bun comun sau sau bun propriu al moastenitorului in az de divort?Bunul achizitonat a fost achizitonat ca bun comun pe ambii soti ( apar ambiii in CF)insa platit din mostenire + o mica diferenta venituri comune.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Elena GSR , utilizator 12:05, 25 Iulie 2023
Buna ziua,
1. Este bun propriu cu drept de dreanta al celuilalt sot pentru contributia la plata ratelor.
2. Poate fi considerat bun comun daca sotul care a platit din mostenirea a avut intentia de a-l gratifica pe celalalt cu partea de pret care s-ar fi cuvenit sa o plateasca. Este discutabil.
Ultima modificare: Marți, 25 Iulie 2023
Madalina Pascu, Avocat
Va multumesc pentru raspunsuri.
As mai avea o intrebare in privinta imobilului de la punctul 1: este mai avantajos pentru sotul detinator sa pastreze actualul imobil(chiar si cu dreptul de creanta) decat sa il vanda si sa achizitioneze un altul impreuna ?Bunurile achizitionate dupa casatorie fiind considerate comune de drept
Depinde ce vrea sa faca cu el...
Daca vrea ca in caz de divort sa i revina doar lui si sa ramana doar cu plata sultei, calculata in functie de ratele platite pana atunci, il poate pastra asa.
Daca vrea sa imparta bunul cu actuala sotie atunci fie ii cedeaza o parte din imobilul actual acum, printr-un act notarial, fie il vinde si cumpara altul in cote egale.

Si nu toate bunurile cumparate in timpul casatoriei sunt bunuri comune.
Spre exemplu, ca tot ati deschis vb. de mostenire... daca sotul vinde un bun propriu mostenit de la parinti, spre exemplu, sau primeste o suma de bani drept mostenire, suma rezultata din vanzarea imobilului mostenit sau suma mostenita este tot bun propriu si la fel o sa fie si imobilul cumparat cu ea, chiar fiind casatorit.
In acest caz sotia are doar drept de mostenire a imobilului, in calitate de sotie supravietuitoare, nu are dreptul si la partaj ( poate doar un drept de creanta daca in timpul casatoriei au adus ceva imbunatatiri imobilului).
Ultima modificare: Marți, 25 Iulie 2023
Ionut.ion, utilizator
Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj divort Mariana Elena Mariana Elena Buna ziua, Sunt casatorita de 11 ani si doresc sa demarez procedura de divort. In urma casatoriei a rezultat si un copil, acum in varsta de 9 ani. Anul ... (vezi toată discuția)
Juridic nikmircea nikmircea vreau sa stiu daca am achizitionat o locuinta eu si sora mea, dupa care eu m-am casatorit si stau in locuinta cu sotul dar fara sora mea, in caz de partaj el ... (vezi toată discuția)
Conventie sau comunitate legala albinnuta albinnuta Buna ziua!!! Am o garsoniera dobandita inaintea casatoriei. Ce trb sa fac...as vrea ca, daca la un posibil divorț el sa nu aibă parte...credeți ca se ... (vezi toată discuția)