avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Intrare concediu prenatal constrangere angajator
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Intrare concediu prenatal constrangere angajator

Buna seara.

Sotia este insarcinata si conform legii, poate intra in concediu prenatal cu 63 sau maxim 84 zile calendaristice de la data in care urmeaza sa nasca.
In cursul zilei de astazi, angajatorul i-a mentionat ca nu doreste ca sotia sa se mai prezinte de la 1 Septembrie la locul de munca. Tin sa mentionez ca sotia lucreaza ca educatoare.
Conform calculelor, cele 63 de zile inainte de a naste ar fi undeva intre 8 si 10 noiembrie sau 18-20 octombrie pentru cele maxim 84 de zile.
Angajatorul i-a mentionat ca pentru perioada 1 septembrie - 10 noiembrie (maximul perioadei de 63 de zile inainte de a naste) va primi salariul normal, asta daca se depune o cerere de invoire.
Este posibil acest lucru conform unui cadru legal? Poate exista posibilitatea ca angajatorul intr-adevar sa plateasca salariul, mai ales ca nu ar presta munca pentru cel putin 1 luna si jumatate.
Stiu ca este posibilitatea si unui concediu medical emis de catre medic, unul in care exista riscuri ale sarcinii, dar nu este cazul.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Vlad.AT , utilizator 17:02, 28 Iulie 2023
Problema trebuie pusă altfel. Deși dvs. omiteți esențialul, printre rânduri „ghicesc” o situație specifică învățământului: soția este suplinitoare și lucrează la privat. Deci, contractul individual de muncă încetează la 31 august și ar trebui un nou contract obținut în condiții reglementate de legiuitor. Nici vorbă de învoire. Nu este exclus să aveți surprize și cu niște contribuții neplătite fără de care nu poate intra în întrerupere de activitate pentru 2 (3) ani. Acel concediu pentru creșterea copilului.


Ionica Porumbel a scris:

.... printre rânduri „ghicesc” o situație specifică învățământului: soția este suplinitoare și lucrează la privat. Deci, contractul individual de muncă încetează la 31 august și ar trebui un nou contract obținut în condiții reglementate de legiuitor. Nici vorbă de învoire. Nu este exclus să aveți surprize și cu niște contribuții neplătite fără de care nu poate intra în întrerupere de activitate pentru 2 (3) ani. Acel concediu pentru creșterea copilului.



Daca ati fi observat bine , nu se specifica durata c.i.m. determinata , iar plata contributiilor nu are nicio legatura cu indemnizatia CCC.
În învățământ, lucrează mulți suplinitori pe o catedră întreagă sau pe fracțiuni de normă. Contracte individuale de muncă pe perioadă nedeterminată au doar titularii în învățământ. Restul, au repartiții/numiri primite în urma unor concursuri condiționate de o notă minimă și de îndeplinirea unor condiții suplimentare. De regulă, suplinirile sunt pe perioada 1 septembrie-31 august anul viitor. Se întâmplă să fie o suplinire pe o perioadă mult mai mică, fie și de câteva săptămâni sau luni. Contribuțiile se plătesc doar pentru perioada suplinită nu pentru întregul an școlar. Și atunci nu ai vechime suficientă. Practic, suplinirea în învățământ se face pe bază de c.i.m. pe perioadă determinată, dar poți fi suplinitor toată viața.
Ionut.Ion
Va mulțumesc pentru raspuns. Intr-adevar,nu exista cadru legal. Am luat legatora si cu un avocat si urmează sa am o consultatie.


Ionica Porumbel
Buna ziua. Multumesc pentru raspuns. Sotia esti titulara si a avut mereu contract pe perioada nedeterminata.


IONELA-DANIELA ION
Buna ziua. Multumesc pentru raspuns si informatiile oferite. Nu este cazul unui concediu maternal cu risc in acest moment,dar am luat legătura si cu un avocat care a mentionat ca ceea ce a menționat angajatorul este in afara legii si trebuie respectata legislatia in vigoare,cu acel maxim de 84 zile de prenatal (excluzand concediu medical cu rist,medical normal sau zile de concediu).


Cornel Vasile
Buna ziua. Mulțumesc pentru raspuns. Se prea poate ca un contract separat sa fie incheiat,in care sa se mentioneze clar toate clauzele. Cam greu de crezut ca angajatorul sa plateasca pentru ceva ce nu a fost prestat si nici eu nu as intelege acest lucru.

Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Iulie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Risc maternal Marynet Marynet Buna ziua.Daca avem urmatoarele date :colega insarcinata 12 saptamani sarcina si medicul specialist i -a recomandat risc maternal, de cand poate intra in ... (vezi toată discuția)
Cine acorda concediul prenatal? danut_pisicut danut_pisicut Este adevarat ca medicul de familie nu poate acorda concediu prenatal mai devreme de 7 luni si 10 zile in baza recomandarii de catre medicul ginecolog al ... (vezi toată discuția)
Cum se acorda concediul de risc maternal adelyna87 adelyna87 In ce conditii se da concediul de risc maternal si pe ce perioada? Eu sunt in a 4 a luna de sarcina si imi este f rau. Am avut deja 23 de zile de medical de la ... (vezi toată discuția)