Presedintele asociatiei de care apartinem refuza sa puna la dispozitie copii dupa documente ale asociatiei care ma privesc direct dar si intreaga asociatie. Noi am facut solicitare oficiala acum 10 zile pe mail si prin posta iar el zice ca nu face copii ci doar le da sa fie consultate, dupa ce o sa se reuneasca Cex-ul la o sedinta tocmai peste 2 saptamani,
Am citit legea 196 si scrie clar in art. 57 ca presedintele are obligatia sa puna la dispozitie copiile oricaror documente ale asociatiei.
M-am oferit sa le platesc, desi el oricum pune pe lista de plata orice cheltuiala suplimentara inventata si imaginara.
Acum trage de timp pentru ca stie ca majoritatea documentelor cerute de mine nu le are pentru ca desi erau cerute de procedura din Legea 196, el nu le-a facut.
Ce pot face in cazul asta? Apropo, cenzorul si administratorul sunt prieteni personali,toate invartelile necurate le fac impreuna.
Pot fabrica documente si sa le antedateze?
Cunosc procedura cererii de urgentare motivare hotărâre. Uneori dă rezultate, alteori ba.
Am obținut și eu o dată motivarea în două săptămâni ( am rugat președintele completului la finele ședinței, avînd nevoie în alt proces ), alteori în 2-3-6 luni cu toate cererile de urgentare a redactării motivării. Și chiar știu să le fundamentez.
De la Secția Comercială a Tribunalului București încă mai așteptăm și acum redactarea motivării unei hotărâri pronunțate în iunie 2021 deși am făcut cereri în mod repetat atât noi, asociația, cât și partea adversă prin casa de avocatură. După primul an de așteptare am făcut o înțelegere între părți și am pus în executare minuta deciziei.
Ce riscă judecătorul dacă nu redactează motivarea în termenul legal de cel mult 90 de zile ( pentru cazuri motivate temeinc motivate potrivit art. 426 alin. 5 NCpc ) ?
Nimic, pentru că potrivit deciziei CCR cu nr. 33/23.01.2018 normele procedurale au o redactare doar formal imperativă, întrucât nerespectarea termenului nu poate afecta valabilitatea hotărârii pronunțate, însă, atunci când se constată motive imputabile judecătorului, încălcarea acestora ( în mod repetat n.n ) POATE constitui abatere disciplinară , în condițiile art. 99 lit. h) din Legea nr. 303/2004 [ litera (r) , modificată prin Legea 242/2018 n.n ] privind statutul judecătorilor și procurorilor.
Dacă toți avocații ar face demersuri pentru urgentarea motivărilor care ar fi rezultatul ? Instanțele nu ar mai fi la fel de aglomerate, cu câte 40-50 de dosare pe lună/complet/judecător ba chiar și mai mult ?
Membrii Cex, cenzorul si administratorul sunt prieteni ai presedintelui si sunt toti in cardasie. Spun asta ca sa intelegeti ca sesizarea Cex-ului si cenzorului nu duce la nimic. In asociatia noastra, proprietarii sunt de mai multe feluri: cei cu surse numeroase de venit precum case/apartamente date spre inchiriere, in plus fata de afaceri/serviciu (astia sunt majoritari, peste jumatate din apartamentele din asociatie fiind inchiriate); asta e o categorie aservita presedintelui, Cex-ului, cenzorului si admin. pentru ca nici unul nu are contracte legale de inchiriere inregistrate la Anaf, au tot interesul sa fie acoperiti de conducerea asociatiei si atunci sunt de acord cu toate aberatiile si furaciunile. Mai sunt cei care trag foloase prin intermediul conducerii asociatiei pentru obiecte cumparate chipurile pentru asociatie, decontate in baza unor bonuri pe care nu le vede nimeni (desi au fost solicitate de alti proprietari) inafara de presedinte, obiectele noi fiind insusite de ei personal si inlocuite cu vechituri de prin casa sau gradini, aduse in locul lor cu titlu de "inventar al asociatiei" (galeti, mopuri, maturi, farase, lopeti, harlete) si/sau care isi fac lucrari chipurile considerate pe spatii comune dar care nu fac pasii necesari prevazuti in legea 196 pentru astfel de lucrari, aduc facturi "facatura" ani de zile mai tarziu iar conducerea ii scuteste complet de la plata oricaror cheltuieli de intretinere si reparatii; mai e categoria alora care fac venituri dubioase si care tot asa sunt mana in mana cu conducerea asociatiei, ca au de unde da; mai sunt aia cu copii sau parinti in strainatate, din cei cu studii superioare nu capsunari si care iar, au de unde da cat li se cere de catre conducerea asociatiei; vreo cativa in varsta satui de scandal si cu probleme de sanatate; si ultima din care fac parte, minuscula, cei care vor respectarea legii si care lupta impotriva curentului.
Serviciul asociatii din cadrul primariei a fost sesizat pentru multe nereguli anul trecut, au fost controale si desi i-a gasit pe cei din conducerea asociatiei cu o gramada de nereguli, nu i-a amendat. Ca sa aflam mai tarziu ca seful serviciului de la primarie e prieten cu presedintele si administratorul. O mafie in toate regula, dupa cum vedeti.
Am facut deja niste demersuri la nivel superior, asa ca asteptam sa vedem ce se intampla.
Daca mergem in instanta, o vom face cu siguranta asistati de avocat specializat. Insa problemele sunt mult mai grave, nu doar legate de refuzul de a da copii dupa documentele asociatiei. Putregaiul este bine infipt in asociatia asta, majoritatea sunt smecheri care stiu sa ingroape neregulile ca o papusa Matrioshka. Una din ele, firmele care castiga asa zisele "licitatii" sunt firme de casa ale astora din conducere, sunt mereu aceleasi (una din firme a facut vreo 4 lucrari la noi basca un contract de curatenie).
Pe scurt, hotie la drumul mare, iar cum majoritatea proprietarilor sunt si ei cu musca pe caciula, de aceea s-a ajuns aici.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri, sunt mereu deschis la noi sugestii.