avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Despagubire deces accident de munca Casa de pensii- ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Despagubire deces accident de munca Casa de pensii- Sotul a decedat in urma unui accident de munca,in ...

Buna ziua! Sotul a decedat in urma unui accident de munca,in urma cu 7 luni.In urma cercetarilor,s-a decis acordarea unei despagubiri .S-a solicitat de sotie acordarea sumei,prin casa de pensii judeteana.A fost refuzata pe motiv ca suma poate fi incasata de persoana care a prezentat factura cu cheltuielile de inmormântare.Sunt legi distincte,cu norme de aplicare aparte.Suma s-a constituit dupa decesul persoanei angajate,nu face parte din patrimoniul succesoral.De ce acest tratament discriminator aplicat sotiei? Normele de aplicare spun cine ridica despagubirea,cu mentiunea, ,,dupa caz" ,la prezentarea documentelor doveditoare.Este abuz,eroare de interpretare a normelor?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:16, 4 August 2023
Legea nr. 346/ 2002 republicata, privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP mentioneaza:
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
h) pensie invaliditate ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională;
i) pensie de urmaș în cazul decesului ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională.
Nu precizati cine (nominal) acorda despagubirea conform mentiunilor din PV de cercetare AM. Aceasta parte plateste despagubirea, nu CJP.
CJP acorda ajutor de deces - art.18 lit.f), in suma fixa (6.789 lei pentru deces pensionar, valabil pentru 2023) conform Legii pensiilor nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare, numai persoanei care prezinta facturile de la inmormantare. Informatii utile gasiti aici: [ link extern ]
Buna ziua! Despagubirea o plateste Casa Judeteana de Pensii,Este considerat asiguratorul.Contractul de asigurare nu-l cunoastem.Credem ca este ,in virtutea legii.Se deconteaza,probabil,intre firma angajatului decedat si Casa de Pensii.La data decesului sotia u s-a putut prezenta ptr.ridicarea ajutorului de inmomântare.Nu era confortabila situatia.Sotul si un alt angajat ,au fost agresati,omorâti in timpul serviciului.ITM-ul si-a facut datoria.Decesul s-a produs intr-o zona izolata,au fost disparuti si gasiti dupa câteva zile.Certificatul de deces a fost scos din localitatea unde s-a intâmplat nenorocirea ,de persoana care a ridicat si ajutorul de inmormântare de la CJP. Conditiile erau dificile,pentru o femeie.A fost nevoita sotia sa faca si recunoasterea la medicina legala.Imaginea nu a fost ca la un deces normal. Mi se pare nedrept ca sotia sa fie discriminata.Despagubirea nu este bun patrimonial supus succesiunii.CJP a afirmat ca este primul caz ,particular.Dispozitiile generale ale L 346/2002 art.3/ al. ,,f" afirma asigurarea unui tratament nediscriminator ptr.beneficiarii drepturilor prevazute de lege. S-au prevalat de Ord.450/2006,Sectiunea 8,art.69.Dar art.70 spune cine si cu ce acte se prezinta ptr.a ridica despagubirea,cu mentiunea : documente justificative din care sa rezulte ca au fost suportate cheltuieli de inmormântare( dupa caz). Acest ,,dupa caz" suporta interpretari.Cine si cum le interpreteaza? Legea spune ordinea celor care ridica despagubirea si in lipsa lor( lipsa lor ca ,,neexistând" ?).Din motive intemeiate o persoana nu poate fi prezenta atunci,la preluarea ajutorului de inmormântare.Si pentru asta sa inlaturi sotia de a ridica despagubirea ...Cunoasteti cazuri similare,in jurisprudenta ? Vorbesc de legea L346/2002.Despagubirea ptr.deces se constituie din 3 salarii medii brute,aferente lunii decesului,raportat de INS.
Ultima modificare: Vineri, 4 August 2023
babotzi, utilizator
Nu am cunostinta de cazuri similare.
Posibil ca persoana care a ridicat ajutorul de inmormantare sa trebuiasca sa ia si despagubirea, urmand sa o dea urmasilor victimei.
Nu cred ca este vorba de discriminare ci de respectarea prevederilor
-art. 45 (1) În cazul decesului asiguratului, ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, beneficiază de despăgubire în caz de deces o singură persoană, care poate fi, după caz: soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moștenitorul, în condițiile dreptului comun, sau, în lipsa acesteia, persoana care dovedește că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.
(2) Cuantumul despăgubirii în caz de deces este de 4 salarii medii brute, comunicate de Institutul Național de Statistică.
Articolul 46

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accindent de munca pintileicristian pintileicristian Tatal meu a decedat in accindent de munca ,,,firma are vreo obligatie (vezi toată discuția)
Buna ziua. in data de 30 martie fratele meu sofer de tir se afla ... Andrei1908 Andrei1908 Buna ziua. In data de 30 martie fratele meu sofer de tir se afla la o incarcare in localitatea Messanger din Franta In cursul dupa amiezii respective a fost ... (vezi toată discuția)
Despagubire deces din accident munca si/sau ajutor deces bif bif As vrea sa stiu daca ajutorul de deces (care se plateste prin angajator in cazul unui angajat - sectiunile 5&6 din legea 19/17.03.2000) se poate cumula cu ... (vezi toată discuția)