avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Racord gaze flexibil
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Racord gaze flexibil

Bună ziua. Care este temeiul legal pentru înlocuirea racordului de gaze între conducta de gaz și aragaz, la 2 ani, cu ocazia verificării periodice obligatorii, în condițiile în care acel racord nu are scăpări de gaz, nu este rupt ori deteriorat ? Am această cerință din partea unui operator autorizat, care insistă că racordul trebuie înlocuit, chiar dacă nu sunt probleme, fără să îmi specifice un argument legal. Mulțumesc.
Ultima modificare: Luni, 7 August 2023
tereau, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 10:47, 9 August 2023
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Primul care ar trebui sa va răspundă e cel care dorește acea înlocuire. El are și responsabilitatea, dar și obligația de a respecta normele tehnice legale.Daca nu poate invoca nimic, înseamnă că nu e necesară înlocuirea acelui racord flexibil ( cred eu, din inox ).
Schimbarea unui racord flexibil este foarte importanta, mai ales ca meseriasul autorizat va comunica acest lucru - adica, draga domnule, omul este expert pe meseria lui, asa cum fiecare dintre noi suntem pe-a noastra.
Mai retineti ca schimbarea racordului nu o faceti prin firma la care lucreaza meseriasul, ca sa-l suspectati de ceva. O fi vazut el ceva, i-a determinat vechimea, etc.
Pana la urma, dvs. decideti schimbarea, dar mai retineti ca daca face aceasta observatie pe Procesul verbal de verificare si dvs. nu va conformati si se intampla ceva ce nu doriti vreodata, este nasol...
Adam Grecu, utilizator
Cit o fi el de meserias, tot trebuie sa scrie o motivatie legala a deciziei sale, deoarece trebuie sa se raporteze la ceva, cum ar fi norma tehnica :

Secţiunea a 5-a Racordarea aparatelor consumatoare de combustibili gazoși
Articolul 168
Aparatele consumatoare de combustibili gazoși se racordează rigid la instalațiile de utilizare interioare a gazelor naturale, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 169.
Articolul 169
Aparatele consumatoare de combustibili gazoși cu debit nominal sub 3 mc/h, precum și arzătoarele industriale independente utilizate la aparate mobile pot avea și racorduri flexibile la instalația de utilizare a gazelor naturale, cu respectarea prevederilor art. 170.
Articolul 170
(1) Racordurile flexibile se montează între robinetul de siguranță și aparatul consumator de combustibili gazoși și trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
a) presiunea nominală a gazelor naturale pentru care a fost construit racordul să fie egală sau mai mare decât presiunea gazelor naturale din instalația de utilizare la care se racordează;
b) lungime maximă de 1 m și diametru minim de 10 mm, în instalații de utilizare a gazelor naturale cu presiune joasă;
c) lungime maximă 20 m și diametru maxim de 50 mm, în instalațiile de utilizare industriale cu presiune a gazelor naturale până la 2·10^5 Pa (2 bar);
d) trasee la vedere, fără să treacă dintr-o încăpere în alta;
e) măsuri de evitare a contactului cu corpuri calde;
f) măsuri de evitare a întinderii excesive, agățării, strivirii sau deteriorării;
g) măsuri de protecție la intemperii;
h) respectarea prescripțiilor de montaj impuse de producător.
[ link extern ]

Adica trebuie sa explice ce punct dintre cele enumerate mai sus e incalcat.
Asta daca nu au aparut modificari ale acestei norme.
latka, utilizator
Am insistat cu oferirea unei explicații către firma care face verificarea. Răspunsul este următorul : racordurile vechi din inox, fară acea izolație galbenă , au durata de viața de 5 ani. Cele galbene, producătorul le garantează 10 ani. Într-adevăr , racordul meu nu se mai încadrează în cerințe, întrucât a depășit durata de funcționare. Acesta ar fi motivul; nu neapărat că trebuie înlocuit la 2 ani. Referința cu înlocuitul la 2 ani avea legătură se pare doar în cazul racordurilor de fabricație mai veche. Cu ocazia verificării la 2 ani, se cere înlocuirea acestora cu modele noi, garantate 10 ani de producători. Este absurdă se pare înlocuirea la doi ani a unui racord garantat 10 ani, atâta timp cât nu prezintă probleme. De multe ori, acești meseriași, nu au timp ori chef să explice la timpul potrivit, generând nedumerire, confuzie, nervi, etc. Dar, am primit un răspuns satisfăcător, acum, util și altora, sper. Vă mulțumesc pentru cercetări.
tereau, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie avut in vedere si faptul ca, daca proprietarul nu doreste inlocuirea racordului flexibil la recomandarea instalatorului autorizat, firma de distributie gaze poate inchide/ bloca furnizarea gazelor.

Alte discuții în legătură

Abuz al firmei de "control gaze" teologul teologul Locuiesc la bloc. Am aragaz pe gaze, cu teava de gaze de tip metalic, instalata de constructorul blocului. Firma care face verificarile la gaze odata la 2 ... (vezi toată discuția)
Lege anre 2017 - obligatie montare racord nou la gaz Samio Samio Buna ziua, Exista vreo lege noua sau ordiin prin care suntem obligati sa punem racord nou asa cum informeaza recent lumea cei de la gaze? Nu gasesc nimic pe ... (vezi toată discuția)
Abuzurile celor de la gaze... Enkde Enkde Buna, as dori sa expun public si sa stiu cat de legal este felul cum actioneaza cei de la gaze in Brasov - GDF Suez Energy... In data de 19.07.2013, ora ... (vezi toată discuția)