avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sotie visatoare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sotie visatoare

Buna ziua.
Am doua cunostinte. Sot si sotie.
Sotul este cu capul pe umeri, ancorat in realitate, foarte de treaba.
Sotia are o pensie de handicap. Insa cam pierde notiunea de realitate. Are 64 ani, insa traieste intr-o fantezie. Vorbeste pe Youtube cu diverse conturi false ale unui anumit artist din strainatate. Persoanele respective o conving sa le trimita bani. Ba 500 ron, ba 400 euro... Unii chiar i-au cerut datele personale, adresa, adresa de mail si parola, numele parintilor... Ea le-a dat.
Chiar daca familia i-a explicat ca sunt tepe, ea tot face ce vrea.
A facut credite pe la Provident, se tot imprumuta de bani pe la diverse persoane., si apoi ii zice sotului sa ii plateasca datoriile. Cand e in public parca ar fii un copil... vrea tot ce vede, cheltuie peste bugetul familiei. Crede ca i se cuvine mai mult decat ofera. Daca sotul nu face cum vrea ea, il ameninta ca divorteaza, face scandal, se plange ca niciodata nu ii cumpara nimic....
Intrebarea este;
Se poate face ceva in privinta aceasta, adica sotul sa nu se trezeascs ca din cauza ca sotia si-a dat datele personale unor necunoscuti, nu va ajunge in strada sau ceva care sa o impiedice sa faca credite pe la diferite banci?
Orice sfat e bine venit. Sotul nu mai stie cum sa gestioneze problema.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri
Ultima modificare: Luni, 7 August 2023
mihaelaardelean, utilizator
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna are si un diagnostic? A fost vazuta de vreun specialist? Despre ce handicap e vorba?
In functie de diagnosticul medical se pot lua decizii in sens juridic. Dar trebuie sa se stie diagnosticul.
Buna ziua.
Din cate stiu are diferite boli. Lupus, ceva alergii, cataracta (daca nu ma insel), merge la psiholog. Stiu ca periodic merge la comisii.
Multumesc.
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
(1) În mod excepţional, dacă unul dintre soţi încheie acte juridice prin care pune în pericol grav interesele familiei, celălalt soţ poate cere instanţei de tutelă ca, pentru o durată determinată, dreptul de a dispune de anumite bunuri să poată fi exercitat numai cu consimţământul său expres. Durata acestei măsuri poate fi prelungită, fără însă a se depăşi în total 2 ani. Hotărârea de încuviinţare a măsurii se comunică în vederea efectuării formalităţilor de publicitate imobiliară sau mobiliară, după caz.

(2) Actele încheiate cu nerespectarea hotărârii judecătoreşti sunt lovite de nulitate relativă. Dreptul la acţiune se prescrie în termen de un an, care începe să curgă de la data când soţul vătămat a luat cunoştinţă de existenţa actului.

pana una, alta, sotul sa schimbe parole/ date logare de la carduri, sa aiba grija de banii din cont.
sa anunte persoanele cunoscute sa nu ii mai dea bani ca nu ii mai vede inapoi.

Daca sotul nu face cum vrea ea, il ameninta ca divorteaza, face scandal, se plange ca niciodata nu ii cumpara nimic..
..
si? de ce nu divorteaza ?
daca si cand face scandal, sa cheme politia.
Ultima modificare: Luni, 7 August 2023
gi-jane2, moderator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc frumos pentru raspuns.
Ii voi transmite aceasta optiune.
La mijloc sunt peste 40 ani de casnicie, e greu pentru el sa renunte la varsta asta.
A anuntat prietenii sa nu ii mai dea bani. Cei care o cunosc nu ii dau. Insa gaseste mereu solutii...
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu trebuie sa renunte, dar trebuie sa o duca la spital, la psihiatrie, sa se constate ca nu mai are discernamant. In acest fel ii poate bloca actiunile paguboase si cheltuitoare.....

Alte discuții în legătură

Procedura pentru a instaura curatela at_1970 at_1970 Buna ziua, as vrea sa stiu care e procedura pentru a instaura curatela pentru mama care are certificat de handicap pentru Alzheimer? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Pentru obținerea tutelei speciale pentru un fiica de 23 de ani ... Vasile Simona Vasile Simona Pentru obținerea tutelei speciale pentru un fiica de 23 de ani handicap grav fara discernământ am înțeles că nu mai este valabilă comisia IML ci un ... (vezi toată discuția)
Cum se poate obtine instituirea tutelei speciale pentru un adult ... gatoula gatoula Cum se poate obtine instituirea tutelei speciale pentru un adult cu certificat de handicap psihiatric grav, el deja avind interdictie!? (vezi toată discuția)