avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Care lege pedepseste un functionar public pentru ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Care lege pedepseste un functionar public pentru declaratii false ...

Care lege pedepseste un functionar public pentru declaratii false în presă?
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 13:43, 21 August 2023
Se bucură de libertatea la exprimare, și din acest motiv nu este pedepsit. Nici nu-i verifică nimeni declarațiile dacă sunt reale sau fanteziste.
V-a adus un prejudiciu de magine?
Art. 432 și 434 din Codul Administrativ (OUG 57/2019) prevăd ca îndatoriri ale funcționarilor publici următoarele:

ARTICOLUL 432
Obligaţii în exercitarea dreptului la libera exprimare

(1) Funcţionarii publici au dreptul la libera exprimare, în condiţiile legii.
(2) În exercitarea dreptului la liberă exprimare, funcţionarii publici au obligaţia de a nu aduce atingere demnităţii, imaginii, precum şi vieţii intime, familiale şi private a oricărei persoane.
(3) În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, funcţionarii publici au obligaţia de a respecta demnitatea funcţiei publice deţinute, corelând libertatea dialogului cu promovarea intereselor autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea.
(4) În activitatea lor, funcţionarii publici au obligaţia de a respecta libertatea opiniilor şi de a nu se lăsa influenţaţi de considerente personale sau de popularitate. În exprimarea opiniilor, funcţionarii publici trebuie să aibă o atitudine conciliantă şi să evite generarea conflictelor datorate schimbului de păreri.


ARTICOLUL 434
Loialitatea faţă de autorităţile şi instituţiile publice

(1) Funcţionarii publici au obligaţia de a apăra în mod loial prestigiul autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea, precum şi de a se abţine de la orice act ori fapt care poate produce prejudicii imaginii sau intereselor legale ale acesteia.
(2) Funcţionarilor publici le este interzis:
a) să exprime în public aprecieri neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea, cu politicile şi strategiile acesteia ori cu proiectele de acte cu caracter normativ sau individual;

b) să facă aprecieri neautorizate în legătură cu litigiile aflate în curs de soluţionare şi în care autoritatea sau instituţia publică în care îşi desfăşoară activitatea are calitatea de parte sau să furnizeze în mod neautorizat informaţii în legătură cu aceste litigii;
c) să dezvăluie şi să folosească informaţii care au caracter secret, în alte condiţii decât cele prevăzute de lege;
d) să acorde asistenţă şi consultanţă persoanelor fizice sau juridice în vederea promovării de acţiuni juridice ori de altă natură împotriva statului sau autorităţii ori instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea.
(3) Prevederile alin. (2) se aplică şi după încetarea raportului de serviciu, pentru o perioadă de 2 ani, dacă dispoziţiile din legi speciale nu prevăd alte termene.


Încălcarea acestor obligații constituie abatere disciplinară. Sesizarea se depune de către persoana vătămată la comisia de disciplină din instituția unde își desfășoară activitatea funcționarul public respectiv, în maxim 30 de zile de când s-a cunoscut fapta, dar nu mai târziu de un an și 6 luni de la săvârșirea acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Toate femeile sunt ..... denisa90 denisa90 Expresia \\\\"toate femeile sunt .... \\\\" folosita in privat, fata de o anumita persoana sau folosita in public ... Este calomnie/insulta, ranirea ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv vs.regulament intern Hobitzi Hobitzi Institutia publica la care lucrez nu a negociat cu angajatii un CCMI dar acum strans cu usa de ITM vrea sa ne bage pe gat un regulament intern in graba(cu ... (vezi toată discuția)
Imagine terfelita voislova voislova Se poate da in judecata un ziar local pentru un artcol prin care iti lezeaza grav dreptul la imagine si sa-l obligi sa blogheze pagina online cu articolul ... (vezi toată discuția)