avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună seara! Sunt divorțat, avem un copil de 8 ani la ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună seara! Sunt divorțat, avem un copil de 8 ani la divorț ...

Bună seara! Sunt divorțat, avem un copil de 8 ani la divorț ne-am înțeles că minorul să aibă domiciliul la mami, și custodie comuna, îi plătesc pensie alimentara, menționez că copilul sta mai mult la mine decât la mami..
Daca a avut nevoie copilul de stomatolog și eu i-am plătit 5000 din costul de 8200 roni lucrarea copilului!
Întrebarea mea este daca eu pot să-i rețin mami acei bani plătiți pt copil de mine, sa nu-i m-ai plătesc câteva luni pensia alimentara?
Cel mai recent răspuns: c123456 , utilizator 20:21, 18 August 2023
Din păcate, acum nu se mai poate sa-i rețineți mamei banii respectivi din pensia de întreținere. Trebuia ca suma de 5000 lei, aferenta costurile stomatologice, sa o virați anticipat în contul mamei( astfel încât ea sa facă plata) iar la mențiuni sa bifați ca plata reprezinta pensie de întreținere anticipata pentru lunile X, Y, Z 2023. .
Ultima modificare: Joi, 17 August 2023
Avocat Neagu Elena, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si 3200 cine a platit?vi se părea ok ca mama sa plătească toti cei 8200? Pe acelasi rationament, nici mama nu mai trebuia sa ii dea sa mănânce cateva luni pana isi recupera banii.
Unii parinti realizeaza ca pensia ce o platesc nu acoperă ( in solidar cu celalalt parinte) nevoile minorului, alții nu constientizeaza.
Fara aportul dvs poate copilul nu ar fi beneficiat de acel serviciu si desi e corect ca dvs sa nu depasiti cu întreținerea copilului 1/4 din salariu, ar trebui sa va ganditi si la celalalt,
ca nu e corect sa dea cu mult mai mult decat 1/4 din leafa.

In privinta pensiei anticipate, trebuie sa existe un acord intre parinti in acest sens.

Daca insistati sa ii recuperati, puteti vb cu mama despre aceasta retinere, poate femeia se descurca si fara banii dvs si e de acord.
Daca nu ii trimiteti banii va poate executa silit si daca faceti contestatie, vi se accepta sa vi se scada aia 5000 din cat aveti de dat pensie.
Corect era sa ii fi zis femeii de la inceput ca e un imprumut acei bani dati pt copilul dvs, ca nu ii dati de tot.
Ultima modificare: Vineri, 18 August 2023
gi-jane2, moderator
Nu puteti retine pensia de intretinere.

Pensia de intretinere se stabileste pentru asigurarea celor necesare traiului (locuinta, hrana, imbracaminte), si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, pregatire profesionala. Intretinerea este datorata cu nevoile celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.

"Lucrarile" stomatologice sunt nevoi extraordinare. Daca parintii nu au posibilitati... asta e! Fiind o cheltuiala ocazionala n-ar fi inclusa in pensia de intretinere, dar, un parinte sau altul poate actiona in instanta pentru recuperarea cheltuielilor cu nevoi extraordinare, daca arata ca acea cheltuiala este rezonabila si celalalt parinte are posibilitati sa acopere o parte din acea cheltuiala.... aceste "posibilitati" nefiind limitate de veniturile realizate, se pot lua in considerare bunuri....

Ati mentionat ca, copilul locuieste mai mult cu dvs.... plata intretinerii in bani este o exceptie... depinde de situatie, vorbiti cu avocat, puteti cere (in instanta) sa platiti o parte in natura... de ex daca-i 1000.... 200 in natura, 800 in bani.
Ultima modificare: Vineri, 18 August 2023
c123456, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doresc un sfat cu privire la pensia alimentara daniela.ilea daniela.ilea Buna Dimineata , Sotul meu are un copil din prima casatorie pentru care plateste pensie alimentara de mai multi ani in suma fixa de 200 lei (i se retine ... (vezi toată discuția)
Executare silită pensie de întreținere cerută de părintele la care minorul nu mai vrea să locuiască. este corect? Evelyn 10 Evelyn 10 Va rog sa mă ajutați ca să inteleg cum este legea. Baiatul a stat la mama după divorț. Cum a împlinit 15 ani din cauza neglijetei si agresiuni fizice si ... (vezi toată discuția)
Compensarea pensiei de intretinere minor SeaPoison SeaPoison Buna ziua, Fostul sot a cerut copilul sa stea la el in vacanta de vara 2 saptamani. La terminarea celor 2 saptamani a cerut sa il mai las 1 saptamana. Dupa ... (vezi toată discuția)