avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Situatie complexa intabulare proprietate. Teren ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Situatie complexa intabulare proprietate. Teren aferent imobil inseamna sub imobil sau langa?

Buna ziua,
Va solicit ajutorul pentru o problema foarte complexa, pe care sunt sigur ca nu ati mai intalnit-o pana acum si pentru care solicit ajutorul comunitatii cu sfaturi si recomandari. Sper sa aveti rabdare sa cititi tot textul. Tatal meu a cumparat in Bucuresti in anul 1981 o casa (cu amprenta de 120mp) + garaj (30mp) si teren aferent de 220mp aflat in indiviziune conform vremurilor respective. Curtea ramasa libera avea statut de curte comuna, in curte mai existand un imobil aflat in proprietatea ICRAL.

- vechiul proprietar de la care a cumparat tatal meu a detinut inaintea perioadei comuniste intreaga curte libera+casa tatalui meu + casa vecinilor + garaj adica:220mp+120mp+120mp+30mp. Datorita legislatie de atunci i-a fost confiscata casa vecinilor (ICRAL a devenit proprietar pe acest corp) si a ramas in proprietate doar cu casa pe care i-a vandut-o tatalui meu + garaj, iar curtea libera a devenit curte comuna. Dupa 1991 tatal meu a facut iesirea din indiviziune pentru intreaga suprafata: curte libera +teren de sub case (total 480mp) si in momentul de fata tatal meu detine casa+garaj (corp separat)+curte ingradita de 130mp), iar 90mp au ramas in indiviziune cu statul (nu se mentioneaza cotele). In decizia emisa de curtea de justitie a fost interpretat ca “aferent” inseamna de la constructie incolo si NU teren de sub casa tatalui meu.
Am incercat acum sa intabulam si am depus la cadastru actele de proprietate: act de vanzare cumparare pentru casa cumparata, schitele cu masuratorile pentru fiecare lot in parte (garaj, teren in indiviziune, casa si teren curte), cele 2 sentinte judecatoresti (iesire din indiviziune comuna pentru intreaga curte de 480 mp-vecin +proprietatea tatalui meu, expertizele topometrice folosite in timpul proceselor de iesire din indiviziune).
Am depus 3 dosare separate: casa+ curte, garaj, teren in indiviziune si au fost initial respinse la cadastru. Am re-depus cu corecturile de rigoare, iar dosarul a trecut de cadastru si a ajuns la carte funciara unde:
o A fost cerut actul de proprietate al tatalui meu emis de prefectura in 1991. Conform acestui act si conform contractului de vanzare cumparare tata detine 220mp “aferent” imobilului.
o Registratorul a explicat ca pentru dumnealui cuvantul “aferent” inseamna inclusiv terenul de sub constructie (adica tot terenul din curte+sub casa tatalui) si ca restul terenului care ar ramane ar apartine statului). Tot dansul ne-a spus ca pentru dumnealui sentinta de iesire din indiviziune nu reprezinta act de proprietate pentru curte si nici nu a dorit sa o citeasca.
o Un alt punct pe care acesta l-a ridicat a fost pentru terenul ramas in indiviziune de 90mp, spunand ca in sentinta nu este mentionat cu cine a ramas terenul in indiviziune si in ce cota parte.
In momentul de fata asteptam sa primim un raspuns la cele 3 dosare depuse inca din luna Aprilie cu taxa de urgenta platita si pentru care nu am primit niciun raspuns pana acum 18 August.
Am discutat si cu alti cadastristi si mi-au explicat ca este strict o problema de interpretare al cuvantului aferent intrucat conform instantelor si conform interpretarii altor cadastristi ar insemna de fapt “langa casa” sau “in exteriorul limitei constructiei”.
Vrem sa vindem proprietatea, avem cumparatori si impreuna incercam sa gasim o solutie pentru a intabula proprietatea si de a clarifica actele. Ce este de facut?
Cel mai recent răspuns: Rocipm , utilizator 14:30, 21 August 2023
Buna ziua,

Daca va grabiti sa faceti vanzarea, o puteti face acceptand solutia care este permisa la Cartea Funciara, caci fara intabulare in CF nu se va face nicio vanzare !

Intre timp, incercat o actiune in instanta de judecata pentru a lamuri notiunea de "teren aferent". Se face o actiune separata (art. 443 Cod proc. civila)
Multumesc pentru rabdarea de a citi mesajul si pt solutia oferita!
Aveti idee dace putem solicita o rectificare a ordinului prefectului din 1991 ?
As evita actiunea in instanta intrucat stiu ca este de durata... din experienta mea cu justitia probabil 1-2 ani.
Aveti idee daca Cartea Funciara are obligatia sa imi ofere si solutiile de clarificare a situatiei in cazul in care respinge solicitarile noastre?
Cu placere @Rocipm

Cat priveste "rectificare a ordinului prefectului din 1991" nu imi este clar la ce act va referiti. In mesajul anterior vorbeati despre "A fost cerut actul de proprietate al tatalui meu emis de prefectura in 1991. Conform acestui act si conform contractului de vanzare cumparare tata detine 220mp “aferent” imobilului".
Este nevoie de o discutie in amanunt si de a vedea actul respectiv pentru a spune o parere juridica mai potrivita.

Cat priveste "Aveti idee daca Cartea Funciara are obligatia sa imi ofere si solutiile de clarificare a situatiei in cazul in care respinge solicitarile noastre?", aici exista posibilitatea sa contestati in instanta de judecata raspunsul pe care il veti primi de la Cartea Funciara. Adica un alt proces care poate sa dureze 1-2 ani.

In paralel, daca tot sunteti in faza procesuala, puteti incerca si rectificarea sentintei judecatoresti despre care v-am scris mai sus.
Momentan nu am primit concret raspuns de la CF. Punctul de vedere al registratorului relatat mai sus l-am aflat verbal in urma audientei cu dumnealui. Actul de prprietate emis de prefectura in 1991ar putea fi rectificat ? Ori calea instantei (unde sa solicit rectificarea si clarificarea hotararilor judecatoresti) este singura cale din punctul dumneavoastra de vedere?
Imi este foarte clar ca am nevoie de consiliere si suport juridic, insa as avea nevoie de cineva care sa ma reprezinte sau sa ma indrume si pe alte piste si nu neaparat instanta de judecata. Aveti experienta cu astfel de spete? Exista exceptii pe care as putea sa le aplic?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de propietate suprapus peste act de vanzare cumparare aliss73 aliss73 In anul 1992 bunicii vand o bucata de pamant din curte(300 metri)unei nepoate prin act de vanzare cumparare,pamantul respectiv ramanand in indiviziune.Vanzarea ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu intretinere si uzufruct viager Doncean Doncean sUBSEMNATUL, UNIC MOSTENITOR. Dupa moartea mamei imi revine 3/8. Diferenta de 5/8 revine tatalui.Certificatul de mostenitor prevede numai imobile , adica ... (vezi toată discuția)
Teren imobil badmar badmar Buna ziua tuturor, In anul 1975, defunctii mei parinti au cumparat un imobil dintr-o casa in baza legii 4 din 1973 iar in contractul de vanzare-cumparare de ... (vezi toată discuția)