avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Doresc sa cumpar un apartament cu 2 camere
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Doresc sa cumpar un apartament cu 2 camere

Buna ziua,

Doresc sa cumpar un apartament cu 2 camere iar in momentul de fata tva-ul este de 5 %. Doresc sa dau un avans la antecontract momentan pentru ca blocul o sa fie gata dec 2023-ianuarie 2024.

Tinand cont ca se doreste marirea TVA-ului de la 5 % la 9 % , cand voi semna contractul final de vanzare cumparare exista sansa sa platesc TVA-ul marit de 9% ...sau il voi plati pe cel din antecontract de 5 % ?

Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 1 Septembrie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ana Av. Ranete , Avocat 15:33, 1 Septembrie 2023
Buna ziua,

Buna intrebare! Felicitari!

Este posibil sa platiti TVA-ul majorat intrucat regula este aceea ca se aplica valoarea TVA-ului de la momentul facturarii si platii efective. Adica nu de la momentul semnarii antecontractului (aceasta fiind doar o promisiune de vanzare-cumparare) ci de la momentul semnarii contractului final de vanzare-cumparare.

Cu toate acestea, daca platiti anumite transe din valoarea apartamentului in baza antecontractului (adica avansul), TVA-ul pentru aceste sume trebuie calculat la valoarea existenta in prezent. Restul pretului se va plati la valoarea TVA-ului de la acel moment.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va trebui să achit diferența de tva până la 9%? Ovidiu_t Ovidiu_t Bună ziua. Spuneți-mi vă rog, dacă am plătit apartamentul integral în 2023, iar contractul de vânzare-cumpărare urmează să-l semnez cu dezvoltatorul ... (vezi toată discuția)
Tva la un antecontract pentru apartament in constructie? cioclud cioclud am incheiat un antecontract pentru apartament in constructie in 2021 cu act aditional de prelungire a termenului de vanzare cumparare in 2022 pentru anul ... (vezi toată discuția)
Cota de tva la vanzare apartament ionutlascu1993 ionutlascu1993 Salutare, Ma puteti ajuta va rog cu un raspuns legat de cota de TVA. In anul 2022 am semnat un antecontract de vanzare-cumparare in care era mentionata ... (vezi toată discuția)