avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Închiriere imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Închiriere imobil

Bună ziua, tuturor!

Soția mea a făcut un contract de vânzare-cumpărare cu părinții ei pentru o garsonieră. La momentul respectiv eram deja căsătoriți, dar la semnarea contractului a fost doar ea. Vrem să dăm garsoniera în chirie. Pot să fac contractul pe numele meu și să înregistrez eu contractul la ANAF pentru plata taxelor sau trebuie să facă ea toate acestea?
Cel mai recent răspuns: andavb , utilizator 18:12, 6 Septembrie 2023
Fiind incheiat contractul de vanzare-cumparare in timpul casatoriei, aparent cel putin, garsoniera este bun comun si astfel sunt aplicabile regulile privind mandatul tacit intre soti, sens in care dvs puteti face acte de administrare (de ex. sa incheiati contract de inchiriere pe o durata de pana la 5 ani) si conservare a bunului. Exista si unele situatii de exceptie, asa incat, va sfatuiesc sa discutati cazul dvs concret cu un avocat.
Mulțumesc pentru răspuns.
Țin să precizez că nu e vorba de a face închirierea pe ascuns față de soție și că nu există niciun fel de „conflict” între noi. Doar că soția nu are timp pentru a face toate demersurile pentru înregistrarea la finanțe din cauza programului de lucru și am vrea să știm dacă pot să fac înregistrarea contractului pe numele meu, întrucât programul meu e puțin mai flexibil decât al ei. Oare chiar trebuie să apelez la un avocat pentru asta? :)
Ultima modificare: Marți, 5 Septembrie 2023
MihaiGherasim, utilizator
Contractul de inchiriere se poate depune la ANAF online, cu conditia sa aveti cont pe spv. Aveti grija sa depuneti si declaratia unica in termen de 30 de zile. Am avut o situatie asemanatoare , am inchiriat un apartament in coproprietate eu+fiul meu. Am depus fiecare contractul de inchiriere+declaratia unica. Online e destul de simplu. Puteti sa adresati o intrebare la ANAF daca este necesar da depuneti amandoi actele respective. In formularul prin care se depune contractul la ANAF exista o rubrica daca bunul este in coproprietate si in ce cota.
Ultima modificare: Marți, 5 Septembrie 2023
andavb, utilizator
Mulțumesc de precizări. Chiar voiam să întreb dacă mai trebuie și făcute ceva declarații suplimentare.
Și am uitat să menționez că la taxe și impozite locale imobilul apare pe numele soției. Dacă cumva contează acest aspect.
Cel mai bine, intrebati la ANAF. Sotia are cont pe spv ? Daca aveti de gand sa inchiriati, contul va scuteste de multe drumuri la ANAF. Acum trebuie sa depui o declaratie cand faci contractul (in termen de 30 de zile ) cu contract atasat si o declaratie cand se reziliaza contractul- daca se reziliaza inainte de termen (tot in termen de 30 de zile), cu o notita semnata si de chirias.
Aveti un link unde puteti vedea C168-formularul de depunere contract de inchiriere (descarcati soft A).

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 6 Septembrie 2023
andavb, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declarare venit din inchiriere popescueduard4 popescueduard4 buna ziua, am si eu urmatoarea nelamurire: am un contract de chirie care are efect incepand cu data de 01.03.2024. Am depus cererea de inregistrare (formularul ... (vezi toată discuția)
Declaratie anaf inchiriere imobil adrian2656 adrian2656 Buna ziua. Incepand cu 1 iunie 2019 am inchiriat un apartament cu contract de inchiriere tiparit si completat/semant de mine respectiv chirias. Inteeleg ca ... (vezi toată discuția)
Declaratia unica Srb Srb Anul acesta am inteles ca este obligatoriu doar online depunerea declaratiei unice impozit venit Declaratia unica este depusa pentru venit din inchiriere ... (vezi toată discuția)