avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua. In cazul unui divort, contul de economii ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua. In cazul unui divort, contul de economii personal ...

Buna ziua. In cazul unui divort, contul de economii personal (titluri de stat pe numele personal) se supun partajului, se impart intre cei doi soti?
Daca banii din contul de economii provin din veniturile salariale, atunci acestea sunt comune si fac obiectul partajului.

Caracterul comun e regula, ca sa pretindeti ca sunt proprii 0 si astfel excluse din masa partajabila - trebuie sa demonstrati cu acte acest fapt (provenienta lor).
Nu are relevanta faptul ca este vorba contul personal al unuia din soti, daca banii aflati in cont provin din salarii, dividende, din vanzarea unor bunuri comune, etc., acestia sunt considerati bani comuni ai celor doi soti, intrucat bunurile mobile sau imobile (banii sunt considerati, potrivit legii, bunuri mobile) dobandite de oricare din soti in timpul casatoriei sunt considerate de lege ca fiind comune celor doi soti si intra in masa partajabila.

De la aceasta regula a comunitatii de bunuri a sotilor, Codul civil instituie cateva exceptii , expres si limitativ prevazute de art. 340, care precizeaza care sunt bunurile proprii ale sotilor, toate celelalte bunuri fiind comune.

Art. 340 Cod civil:

Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
b) bunurile de uz personal;
c) bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;
d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat;
e) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri;
f) indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi;
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;
h) fructele bunurilor proprii.

Avand in vedere cele precizate anterior, doar in situatia in care banii aflati in contul personal al unuia din soti provin dintr-o mostenire, donatie, au fost primiti cu titlu de recompensa, premiu sau au fost dobanditi prin insatrainarea unui bun propriu mobil sau imobil, sunt bani proprii ai unuia dintre soti si nu se vor imparti la partaj.

Calitatea de bun propriu trebuie dovedita, avand in vedere prezumtia comunitatii de bunuri.

Daca este vorba de bani comuni, oricare dintre soti poate obtine la partaj o cota mai mare sau mai mica in functie de anumiti factori si de probele pe care le va depune/administra in instanta sau in situatia in care sotii se inteleg cu privire la partaj, conform intelegerii dintre ei.
Ultima modificare: Luni, 4 Septembrie 2023
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj divort Cipone Cipone Sunt casatorit de 25 de ani dar vreau sa divortez. Sotia a dobandit mostenire un apartament acum 3 luni dupa decesul tatalui ei. Intrebare: in cazul ... (vezi toată discuția)
Includere (sau nu) bani rezultati din vanzarea unui imobil donat in masa bunurilor partajabile pitang pitang Sotia a primit o donatie imobiliara care ulterior a vandut-o. Intrebarea mea este daca in cazul unui divort banii rezultati fac parte din partaj. Multumesc (vezi toată discuția)
Bunuri mostenite - ce se intampla la divort mihaelamts mihaelamts intrebare: conorm noului cod civil, daca sotii au fost casatoriti cel putin 40 ani, bunurile mostenite de unul dintre soti (deci care nu erau considerate ... (vezi toată discuția)