avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Speta cota intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Speta cota intretinere

Buna seara,
Speta este urmatoarea: sunt proprietarul unui apartament si, in actul de proprietate este trecuta o cota indiviza de 0,65 (actul a fost intocmit in anul 1979 cu I.C.R.A.L.). Cheltuielile pe care le platesc cu intretinerea si, in special, cele reprezentand cheltuielile comune ale scarii(acestea se impart intre toti locatarii) sunt calculate in baza unei cote de 0,50(este afisata la tabelul cu intretinerea). In urma compararii datelor din tabel, am observat ca am vecini care au o cota indiviza mult mai mica decat a mea, de exemplu 0,22, si au suprafata locativa mai mare decat cea pe care o detin eu sau sunt mai multe persoane. Nu imi dau seama cum s-a ajuns la asa ceva.
Intrebarea este urmatoarea: Cui trebuie sa ma adresez in aceasta situatie pentru a modifica cota dupa care se plateste intretinerea? Nu ma pot duce cu actul de proprietate la asociatie, asa cum mi s-a spus, deoarece ei ar calcula intretinerea conform cotei din actul de proprietate, cota ce este mai mare decat cea actuala dupa care platesc intretinerea.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 12:39, 29 Ianuarie 2010
din cite stiu, suma tuturor cotelor indivize trebuie sa dea 1 (adica 100%)
pentru remedierea acxestei situatii, cel cafre ar trebui sa revizuiasca aceste cote este administratorul. dar cred acesta nu va dori sa faca asa ceva. drept urmare, consider ca ar fi mai bine sa faceti o cerere scrisa (in dublu exemplar, una sa va ramina dvs dupa ce o semneaza) catre comitet/presedinte prin care sa se reglementeze situatia existenta, administratorul fiind angajat de catre comitet (reprezentat de catre presedinte)
Sunt de acord cu raspunsul lui @carol_lorac, dar as vrea sa mai fac un comentariu.

Cote-parti indivize din contractele provenite de la ICRAL sunt adeseori diferite de la apartament, la apartament. Am in vedere apartamente identice situate la etaje diferite. Cauzele pentru care aceste cote-parti sunt diferite nu le cunoastem si nu le discutam aici, nu e cazul.
Pentru o repartizare corecta a cheltuielilor care se impart pe cote-parti indivize, comitetul executiv, impreuna cu presedintele trebuie sa recalculeze aceste cote-parti.

Dar ca sa nu se mai incurce cu calculul pe cote-parti indivize, administratorul ar trebui sa imparta aceste cheltuieli la suprafata, adica sa calculeze pentru 1 mp si apoi la fiecare apartament sa inmulteasca cu suprafata acestuia. Inainte de asta ar trebui facuta o medie a suprafetelor apartamentelor de acelasi tip si aceasta sa fie considerata suprafata standard pentru tipul respectiv de apartament.
De acord cu ambele raspunsuri. Noi nu mai lucram de mult timp cu acele cote indivize. Pe lista de plata in locul coloanei "cota indiviza" este coloana "suprafata utila". Cheltuiala se imparte la suprafata utila totala si rezulta costul pe metru patrat iar in dreptul fiecarui apartament rezulta suma aferenta suprafetei apartamentului. Avem si apartamente care, in urma unor renovari si inchideri de logii sau balcoane, care au intrat in suprafata utila, legal, cu proect, cu aprobarile de rigoarea au acum alta suprafata.
In cazul in discutie trebuie facute demersuri la presedintele asociatiei pentru verificarea suprafetelor asa cum este prvazut in normele de aplicare a legii 230/2007:
Art. 46. -
(2) În cazul în care suma cotelor-părţi indivize din actele de proprietate, care sunt fracţiuni abstracte pentru fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din clădirea/blocul care constituie condominiul, nu este egală cu 100, comitetul executiv al asociaţiei de proprietari solicită întocmirea unei noi documentaţii cadastrale, prin punerea la dispoziţie a cărţii tehnice a imobilului şi cu respectarea prevederilor în vigoare cu privire la autorizarea, calitatea şi siguranţa construcţiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietar vs cheltuieli intretinere carerra carerra Buna ziua, Speta este urmatoarea: sunt proprietarul unui apartament si, in actul de proprietate este trecuta o cota indiviza de 0,650 (actul a fost intocmit ... (vezi toată discuția)
Diferente intre "cota parte de proprietate" si "cota parte de proprietate indiviza" alexberi alexberi Exista diferente intre \"Cota parte de proprietate\" si \"Cota parte de proprietate indiviza\" ? Din cate inteleg eu: 1) \"Cota parte de proprietate\" ... (vezi toată discuția)
Cota/parte /indiviza timpuriu timpuriu am citit pe acest forum si am inteles cat de cat calcul pe C/P/I Am vazut un acord de asociere si nu prea sunt lamurit daca aceste date sunt corecte la ... (vezi toată discuția)