avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Este legala masurarea unui teren fara proprietari ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Este legala masurarea unui teren fara proprietari prezenti ?

Este legala masurarea de catre cadastristi de la o firma de cadastru a unui teren cu imobil pentru intocmirea schitei cu propunerea de dezmembrare fara ca proprietarii din acte sa fie prezenti ci doar rude ale proprietarului care detine 1/2 iar schita cu propunerea de dezmembrare sa se faca conform preferintelor acestor rude? Eu ca si coproprietar nu am fost anuntata si oricum nu mi se permitea accesul. Vreau sa stiu daca e legal ce au facut cei de la firma de cadastru. Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Septembrie 2023
Eumia, utilizator
Cel mai recent răspuns: Eumia , utilizator 13:50, 8 Februarie 2024
Și terenul e tot imobil, ca nu se mișcă.
Da, e legal. S-a întocmit doar o măsurătoare și s-au făcut doar niște schițe/desene.
Oricum, pe lângă acestea, va trebui încheiat un act notarial de dezmembrare, pe care îl vor semna toți proprietarii.
Iar dacă dvs nu sunteți de acord cu acea dezmembrare, simplu. Nu va prezentați la notariat.
Pentru a face dezmembrarea conform schitei facute de cei de la cadastru la notariat mi s-a cerut certificat de urbanism pe care NU l-am obtinut de la Primarie pe motiv ca parcelele rezultate vor fi sub 150 mp si nu vom obtine autorizatie de constructie. Dar pe parcele exista deja constructii si schema de dezmembrare facuta de cei de la cadastru s-a facut tinand cont de constructiile existente.
Dar acum am gasit o informatie cum ca certificat de urbanism pentru dezmembrare se cere doar daca dezmembrarea se doreste a se face in 3 sau mai multe loturi pe cand noi voiam sa dezmembram doar in 2 loturi. Plus ca scopul era de dezmembrare nu de constructie.
Deci in concluzie nu inteleg pe ce baza legala mi-a cerut notarul certificat de urbanism pentru dezmembrare.
Oare e cineva pe aici care mi-ar putea da un raspuns avizat?

Notarul respectiv nu a binevoit sa-mi explice, dupa ce NU am obtinut certificat de urbanism mi-a zis ca nu se mai poate se continuam cu actele acolo la notariat si cand am intrebat "De ce?" - m-a repezit si a raspuns in bataie de joc: "De aia!". Asa ca eu am luat actele si am plecat si.. la pasul asta am ramas cu actele de atunci.
Legea nr. 50/1991 privind executarea lucrarilor de constructii stabileste in cuprinsul art. 6, alin. (6), lit. c) cazurile si conditiile in care actul autentic notarial de alipire/dezlipire trebuie sa fie insotit de certificatul de urbanism.
Astfel, "Certificatul de urbanism se emite si in urmatoarele situatii: (...)
c) pentru cereri în justiţie şi operaţiuni notariale privind circulaţia imobiliară, atunci când operaţiunile respective au ca obiect:
- comasarea, respectiv dezmembrarea terenurilor din/în cel puţin 3 parcele;
- împărţeli ori comasări de parcele solicitate în scopul realizării de lucrări de construcţii şi de infrastructură;
- constituirea unei servituţi de trecere cu privire la un imobil.
Operaţiunile juridice menţionate, efectuate în lipsa certificatului de urbanism, sunt lovite de nulitate. Solicitarea certificatului de urbanism este facultativă atunci când operaţiunile de împărţeli ori comasări de parcele fac obiectul ieşirii din indiviziune, cu excepţia situaţiei în care solicitarea este făcută în scopul realizării de lucrări de construcţii şi/sau de lucrări de infrastructură.

Ultima modificare: Duminică, 17 Septembrie 2023
Eumia, utilizator
Da, dar ordinul cadastrului și publicității imobiliare, prevede ca dacă dezmembrarea se face în scopul construirii, este necesar certificatul de urbanism. Indiferent în câte loturi dezmembrări.
Iar dacă nu îl aveți, va trebui sa dati o declarație pe propria răspundere, la notar, ca nu urmează sa construiți.
Fara certificatul de urbanims, nu va va intabula actul de dezmembrare. Sunați la Biroul de Carte Funciara sa va convingeti
Ultima modificare: Duminică, 17 Septembrie 2023
raluk0207, utilizator
Problema e ca NU mi se aproba dezmembrarea la notar chiar daca voi da declaratie ca nu urmeaza sa construiesc (constructiile existand deja) pe motiv ca loturile rezultate vor fi sub limita de 150 mp, de aici nu inteleg contradictia: legea pe de o parte spune ca se poate face dezmembrare fara certificat de urbanism in 2 loturi, pe de alta parte (in cazul meu) legea spune ca nu se poate face dezmembrare daca lourile rezultate dupa dezmembrare vor fi sub 150 mp.
Ma poate lamuri cineva in legatura cu aceasta contradictie? Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 18 Septembrie 2023
Eumia, utilizator

Alte discuții în legătură

Parcela 130 mp - iesire din indiviziune Eumia Eumia Parcela 130 mp - iesire din indiviziune Se poate iesi din indiviziune cu o parcela de 130 mp din 260 mp si jumatate dintr-o cladire insiruita, jumatate care ... (vezi toată discuția)
Buna ziua este adevarat ca nu se poate dezmembra un teren in ... ELIB ELIB Buna ziua Este adevarat ca nu se poate dezmembra un teren in 7 loturi?Ca trebuie cate doua conform actualizarii Legii 50? Va rog un raspuns Multumesc (vezi toată discuția)
Dezlipire teren intravilan Marinică Lixandru Marinică Lixandru Bună ziua! Am dezlipit un teren intravilan în 2 loturi, și notarul mi-a cerut Certificat de Urbanism pentru dezmembrare. Acum pot să mai dezlipesc lotul ... (vezi toată discuția)