avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum se poate dovedi neplata pensiei de întreținere?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum se poate dovedi neplata pensiei de întreținere?

Bună seara! Am o prietena locuiește în Italia de 25 de ani,are un copil de 15 ani,este divorțată de tatăl copilului de 13 ani,in urma divorțului ,fostul soț a fost obligat să plătească o pensie de întreținere lucru care nu s-au întâmplat niciodată în acești ani,nu păstrează legătura nu știe absolut nimic de copil,el revenind în Romania după divorț.
Datorită acelei hotărâri cum că copilul are pensie de întreținere în cuantum de 530 euro, aceasta nu poate primi alocație și nici bursa de merit de la liceul la care învață.
Cum poate ea dovedi sau obține o decizie că penisa de întreținere nu a fost și nici nu va fi plătită?
Poate ea face o declarație notarială in care sa specifice acest lucru?
Menționez că nici ea și nici copilul nu doresc nici un ban de la el, și că de când sa pronunțat divorțul fostul soț a tot deschis procese prin care solicita diminuarea pensiei de întreținere,dar toate procesele sau încheiat prin suspendarea dosarului.
Ultima modificare: Duminică, 17 Septembrie 2023
Dragunoiu A, utilizator
Cel mai recent răspuns: c123456 , utilizator 18:32, 20 Septembrie 2023
Ambii parinti au obligatia sa intretina copilul. Nimeni nu poate renunta la dreptul copilului la intretinere. Este o obligatie morala, dar este si o obligatie prin lege pentru ca cel dependent sa nu devina o povara pe spinarea statului. Deci, parintii au "prioritate" sa asigure ... apoi, daca parintii nu au posibilitati, statul asigura.

Chiar daca copilul sau parintele in grija caruia se afla nu doresc nici un ban de la celalalt parinte, fiind stabilita in instanta este o creanta legala.

Aparent, in Italia termenul de prescriptie este de 5 ani, dar in cazul pensiei de intretinere prescriptia se suspenda. Este o creanta care ar putea fi recuperata prin demararea unei actiuni de executare.

In acest caz creditorul poate contacta Autoritatea Centrala din Italia in vederea formularii unei actiuni de executare prin transmiterea acesteia Autoritatii Centrale din Romania.

Nu cunosc exact... aparent, in Italia ar fi posibila si plata in avans... Ministerului Justitiei plateste in avans si recupereaza apoi sumele datorate de la parintele care nu si-a indeplinit obligatiile.

Gasiti detalii pe aceasta pagina [ link extern ]

A incercat sa modifice hotararea din Italia intr-o instanta din Romania? Tatal are un loc de munca in Romania? De ce nu contribuie la intretinerea copilului?
Nu știe dacă tatăl are sau nu un loc de muncă în România,
Acesta nu dorește să îi plătească pensia și nici nu îl interesează de copil,nu la interesat nimic legat de copil în acești 13 ani.
Sentința din Italia a fost transcrisă in Romania cred că acum 5 ani.
Nu se poate face dovada unui fapt negativ. Va da o declaratie notariala pe propria raspundere si va depune astfel dosarul de bursa.
In cazul pensiei de intretinere copil se poate "dovedi" printr-o actiune de executare. In schema asta, a asistentei sociale, scopul nu este acela de a "dovedi" ca nu se plateste ... ci de a se lua masuri de executare in vederea efectuarii platilor.

In Romania... scoala, in cazul in care are suspiciuni, trebuie sa sesizeze autoritatile publice locale. Scoala nu are atributii in efectuarea unei anchete sociale... serviciul de asistenta sociala face ancheta... daca e cazul, intocmeste si-un plan de servicii (legea prevenirii separarii...), acest plan de servicii ar include si stabilirea sau executarea pensiei de intretinere, daca e cazul.

(3) În situația în care personalul unității de învățământ are suspiciuni privind îndeplinirea condițiilor de acordare a bursei sociale, directorul sesizează situația la autoritățile publice locale.
(4) Personalul unităților de învățământ nu efectuează și nu se implică în efectuarea unei anchete sociale, în vederea acordării burselor sociale.
(5) După caz, bursa socială poate fi acordată sau retrasă, ca urmare a unei solicitări în acest sens din partea serviciilor publice de asistență socială și pe baza unui raport de anchetă socială, în condiţiile stabilite prin prezenta metodologie.

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 20 Septembrie 2023
c123456, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara! am o nelămurire legată de acordarea unei burse ... Noi doi și atat Noi doi și atat Bună seara! Am o nelămurire legată de acordarea unei burse sociale. Lucrurile stau astfel: copilul este trecut în certificatul de naștere cu numele de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ,am divortat in 2005 copilul cu handicap mi-a ramas ... Mery 78 Mery 78 Buna ziua ,Am divortat in 2005 Copilul cu handicap mi_a ramas mie cu obligatia tatalui la pensia alimentara de 20 e Lunar ptr Ca rezulta farà munca Dar avea ... (vezi toată discuția)
Bursa sociala sergiu2011 sergiu2011 Salut, Vin la voi cu niste nelamuriri care imi dau mari batai de cap.Imi pun speranta ca o sa imi dati un sfat bun si ca o sa ma puteti ajutati. ... (vezi toată discuția)