avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Grile notariale exagerate
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Grile notariale exagerate

Buna ziua,

Sunt si eu curios cum se concep grilele astea notariale, daca ar putea sa ne explice cineva?

De ce intreb... Am o casa intr-un sat din Banat. Satul despre care vorbim ... 5-600 locuitori. S-a facut canalizare in urma cu 4-5 ani, insa fara apa potabila. Ca sa bei apa, iti aduci cu bidoanele de la un izvor care se afla la 3km de sat, sau iti cumperi. Nu sunt toti oamenii racordati la curent electric si nu toate gospodariile au ales sa se lege la canalizare. Un magazin mixt in care gasesti, paine, alcool, tigari si diverse chestii mucegaite. Nu exista gaze (decat daca ai butelie). Deci, ca sa nu o lungesc ... un sat uitat de Dumnezeu, din care scapa cine poate, mai la cules de capsuni, mai la pus polistiren in Spania, mai un ajutor de somaj pentru care ii facem vila primarului, etc. Tineret nu exista, au plecat toti. E un sat care dispare, incet, incet si la treaba asta se pare ca statul roman da si o mana de ajutor ->

Casa de care vorbesc se afla pe 360 mp teren, cu parter si etaj, 200 mp utili total. Pentru toate beneficiile aratate mai sus, noua grila notariala o evalueaza la aprox. 130000 euro. Este pusa in vanzare de cativa ani si in afara de o oferta de 20000 euro, nici o miscare. Ca sa revin la intrebarea cu care am pornit ... cum naiba mi-a evaluat statul casa la 130000 EUR? Pentru ca de aici mi se trag: taxe imense la notar, impozite imense in caz ca vand/donez...

Dupa mine, asta e jaf la drumul mare si caz de CEDO. Nu pot sa cred ca asa ceva este constitutional.

Sunt curios de opiniile dvs.

Multumesc anticipat,
Ultima modificare: Luni, 2 Octombrie 2023
Lucican2010, utilizator
Cel mai recent răspuns: Lucican2010 , utilizator 14:41, 10 Octombrie 2023
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intrebarea mea este 'cum' se fac aceste grile? In mod sigur nu s-a deplasat un asa-zis expert in localitate si la fel de convins sunt ca nu a vazut casa respectiva. Deci ... cum? Casa despre care este vorba nu valoreaza 130000 de euro, ma intelegeti? Nu are finisaje de lux (de fapt nu prea are 'finisaje'), parterul este la rosu cum se zice, etajul este locuibil, in sensul de 3 camere + bucatarie, parchet laminat, gresie-faianta sparta pe ici pe colo, usoara inclinare, pereti fisurati pe ici pe colo, placa de beton lasata, etc ... e o casa de vacanta fara pretentii. Aici nu este vorba ca s-ar pretinde o valoare mica pentru casa ... e vorba ca se pretind taxe uriase pentru ceva care nu exista.

Pot fi dati in judecata acesti experti pentru evaluare frauduloasa? Efectiv mi se aduce un prejudiciu prin aceasta evaluare. Ca mine sunt convins ca mai sunt si altii ... am auzit de oameni care nu isi mai fac succesiunile, pentru ca nu au bani.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este exact jaf la drumul mare! Nu mai au nici o limita!
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
ibn, eu am avut evaluator ANEVAR, am avut evaluarea în temeiul căreia plăteam impozit şi totuşi, la notar, în grilă, avea valoare triplă şi a trebuit să plătesc taxele notariale în funcţie de tabelul notarului.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deci, revin ... poate nu e clar ce vreau sa aflu de la Avocatnet.ro ...

Daca iau o tinichea si o vand spunand ca e de aur, mai tarziu cumparatorul ma poate da pe mana autoritatilor pentru diverse fapte penale. Cu pedepse grele.

In situatia de fata, Statul Roman (prin ANEVAR sau cine a intocmit ghidurile notariale) se pune in spatele meu si declara tinicheaua ca fiind de aur - nu eu. Inteleg ca dintr-o data acele fapte penale au devenit legale? E aceiasi tinichea. Teoretic vorbind, un cumparator parlit pe cine da acum in judecata?

In situatia celor cu proprietati supraevaluate de catre Stat problema nu o reprezinta o posibila vanzare la un pret mai mic decat cel real ... ci taxele imense pe care le avem de platit (la Stat!, la notar!) relativ la acea proprietate (succesiune, vanzare, donatie, etc). Poate comparatia mea de mai sus nu e chiar perfecta, dar sper ca sunt inteles - e in fond acelasi lucru: cineva castiga niste bani pe baza unor minciuni (frauda). In cazul de fata Statul/Notarul castiga niste bani pe baza unei fraude autorizate prin acest ANEVAR.

Acest ANEVAR, in nume are cuvantul Autorizat ... autorizat de cine, nu de Statul Roman? S-au autorizat singuri? Persoane pagubite exista. Cui se pot adresa pentru rezolvarea acestei fraude?

Pretul real al unei proprietati nu este pretul pe care il declara niste hopa-mitica fara sa vada despre ce e vorba !!! Maine poimaine ne trezim ca toate cotetele comuniste 'valoreaza' sute de mii de euro.
Ultima modificare: Duminică, 8 Octombrie 2023
Lucican2010, utilizator
Da. Este o problema. Aceste evaluari sunt foarte relative si foarte aproximative. In multe cazuri nu reflecat nici pe departe "valorile minime orientative". Sunt insa insusite de Camera Notarilor Publici. Dau multe aberatii la constructii in special, si pe invers la terenuri. Dar, nu stiu daca poate exista si o alta varianta.

Alte discuții în legătură

Anomalie - tranzactie imobiliara efectuata la un pret cu mult mai mic decat grila notariala floraur floraur De luna asta, in Galati, au intrat in vigoare noile grile notariale. Se pare ca notarii nostri au exagerat si au marit inexplicabil valorile unor proprietati. ... (vezi toată discuția)
Taxe notariale grig1953 grig1953 Vreau sa vand un apartament fiului meu cu pretul real de 20000 EURO. Bineinteles valoarea de piata a apartamentului este mult mai mare, dar pretul real cerut ... (vezi toată discuția)
Grila notarilor publici vs valoare de circulatie ariaint ariaint In cazul vanzarii unui teren de 5000 mp la 5 EUR metrul adica 20.000 EUR intre 2 persoane fizice , cum se calculeaza taxa de transfer de proprietate si ... (vezi toată discuția)