avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1065 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Grile notariale exagerate
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Grile notariale exagerate

Buna ziua,

Sunt si eu curios cum se concep grilele astea notariale, daca ar putea sa ne explice cineva?

De ce intreb... Am o casa intr-un sat din Banat. Satul despre care vorbim ... 5-600 locuitori. S-a facut canalizare in urma cu 4-5 ani, insa fara apa potabila. Ca sa bei apa, iti aduci cu bidoanele de la un izvor care se afla la 3km de sat, sau iti cumperi. Nu sunt toti oamenii racordati la curent electric si nu toate gospodariile au ales sa se lege la canalizare. Un magazin mixt in care gasesti, paine, alcool, tigari si diverse chestii mucegaite. Nu exista gaze (decat daca ai butelie). Deci, ca sa nu o lungesc ... un sat uitat de Dumnezeu, din care scapa cine poate, mai la cules de capsuni, mai la pus polistiren in Spania, mai un ajutor de somaj pentru care ii facem vila primarului, etc. Tineret nu exista, au plecat toti. E un sat care dispare, incet, incet si la treaba asta se pare ca statul roman da si o mana de ajutor ->

Casa de care vorbesc se afla pe 360 mp teren, cu parter si etaj, 200 mp utili total. Pentru toate beneficiile aratate mai sus, noua grila notariala o evalueaza la aprox. 130000 euro. Este pusa in vanzare de cativa ani si in afara de o oferta de 20000 euro, nici o miscare. Ca sa revin la intrebarea cu care am pornit ... cum naiba mi-a evaluat statul casa la 130000 EUR? Pentru ca de aici mi se trag: taxe imense la notar, impozite imense in caz ca vand/donez...

Dupa mine, asta e jaf la drumul mare si caz de CEDO. Nu pot sa cred ca asa ceva este constitutional.

Sunt curios de opiniile dvs.

Multumesc anticipat,
Ultima modificare: Luni, 2 Octombrie 2023
Lucican2010, utilizator
Cel mai recent răspuns: Lucican2010 , utilizator 14:41, 10 Octombrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este cat se poate de normal ca aceste grile notariale sa fie relative , ele se bazeaza pe date statistice , studii de piata , etc. si nu au pretentia de a evalua un bun anume , sunt generale . Valorile cuprinse in ele NU reflecta neaparat valoarea de piata a unui bun , ci este o variabila dintr-un algoritm de calcul a unei taxe . ASA a considerat Statul ca va fi calculata taxa pe care o va incasa notarul ( care de la Stat are niste “ puteri “ ) , si caruia i se vireaza o mare parte din acei bani , notarului ii ramane doar onorariul ( din care si el , la randul lui , plateste Statului taxe si impozite ) . E doar un mod de calcul . Fara aceste grile , la fiecare tranzactie imobiliara ar trebui sa te duci cu o expertiza ( eventual 2 sau 3 ) , facuta/e pe banii tai , pentru ca notarul trebuie sa aiba o valoare de la care sa plece . Nu vreau sa fiu avocatul diavolului , dar , daca vi se par mari taxele si impozitele la noi , ce spuneti de - de exemplu - taxele si impozitele pe succesiune in Spania ( unde datorezi Statului cam 30% din valoarea mostenita ) , sau - tot ca exemplu - in Bruxelles , impozit pe tranzactia imobiliara , la cumpararea unei a doua proprietati ( ca investitie , deci nu ca o locuinta necesara familiei , in valoare de 180.000 euro ) de 25.000 euro ? platiti statului belgian , plus onorariul notarului de 8.500 euro ... Cifrele le am din familia mea , sunt absolut reale ... Eu - una - NU mai consider ( cu toate ca in Romania e un “ loc comun “ convingerea ca Statul ne jefuieste ) ca fiscalitatea e mare in Romania .
Ultima modificare: Duminică, 8 Octombrie 2023
CHKa, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Grilele notariale pot fi accesate online, sunt avute in vedere tranzactiile perfectate in anii precedenti.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e cazul să ne raportăm la Spania sau Belgia, noi trăim aici şi plătim aici. Modul de calcul este stabilit astfel ca notarii să câştige cât mai mult. Dacă eu am fost obligată ca la interval de 3 ani să fac evaluare cu evaluator autorizat şi am plătit, nu puţin, este aberant ca notarul să aibă o grilă cu preţ de 3 ori mai mare. dar statul la fel procedează şi cu impozitele şi taxelor pe muncă pentru angajaţii parte-time, aşa că, să nu ne mai mirăm de nimic.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Spania, Belgia ... asta a fost alegerea oamenilor care au votat cu anumite partide. Daca nu le convine ... pot oricand sa iasa in strada si sa schimbe guverne ... e treaba lor daca nu le convine ce se intampla.

Nu vorbim de lucruri care sunt clar stabilite de Stat, cum ar fi taxe si impozite. Nu am nici o problema cu asta. Am problema cu niste evaluari facute orbeste care duc la taxe si impozite exagerate, cand nu e cazul.

Radacina problemei sunt aceste grile notariale. De ce vine Statul si declara ca proprietatile au o anumita valoare de piata ? Inteleg frica de cei care ar declara preturi mai mici in acte. Insa treaba asta nu ar trebui sa duca la niste aberatii. Cei care declara preturi mai mici in acte se expun la niste riscuri imense si e problema lor, nu a Statului. Suma care ramane de plata pe sub mana, se da fie inainte, fie dupa ce se semneaza actele. A) daca se da 'inainte' ... vanzatorul se poate razgandi, nu mai merge la notar si adio acei bani. B) daca se da 'dupa'... cumparatorul se poate razgandi nu mai vrea sa dea restul, in 'mana', dupa ce se vede cu actele. In ambele cazuri ... care e treaba Statului? Sa ne pazeasca de hoti? Pai asa... furand de la restul oamenilor, care nici macar nu vand? Pentru ca e furt, hai sa-i spunem pe nume.

Statul oricum are control, prin faptul ca a interzis cash-ul la asemenea tranzactii. Nu este nevoie de aceste grile notariale. Spania, Belgia ... au grile notariale?

Pentru succesiunea unei case am platit in jur de 1500 de euro pentru motivul ca a fost 'evaluata' la 130000 EUR, conform grilelor. Am fost pagubit si doresc justitie. E posibil in tara asta? Da sau nu?

Prin alte parti ii zice Class action suit ... in Romania nu stiu daca se practica.
Ultima modificare: Luni, 9 Octombrie 2023
Lucican2010, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De la un avocat am pretentia ca macar citeste cu atentie, tot materialul ... inainte. Ar fi realizat din ce am postat (al doilea post), ca sunt la curent cu grilele, stiu ce sunt, stiu de unde sa le iau, si inteleg perfect cum se calculeaza. Nu am problema nici cu grilele acestea. Am problema cu faptul ca acestea sunt fortate asupra noastra, rezultand in taxe si impozite exagerate, acolo unde nu e cazul. Dupa cum am spus, am auzit de cazuri unde oamenii nu isi mai fac succesiunile pentru ca nu au bani.

CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" a scris:

Buna ziua,

Grilele notariale pot fi accesate online, sunt avute in vedere tranzactiile perfectate in anii precedenti.


Ultima modificare: Luni, 9 Octombrie 2023
Lucican2010, utilizator

Alte discuții în legătură

Anomalie - tranzactie imobiliara efectuata la un pret cu mult mai mic decat grila notariala floraur floraur De luna asta, in Galati, au intrat in vigoare noile grile notariale. Se pare ca notarii nostri au exagerat si au marit inexplicabil valorile unor proprietati. ... (vezi toată discuția)
Taxe notariale grig1953 grig1953 Vreau sa vand un apartament fiului meu cu pretul real de 20000 EURO. Bineinteles valoarea de piata a apartamentului este mult mai mare, dar pretul real cerut ... (vezi toată discuția)
Grila notarilor publici vs valoare de circulatie ariaint ariaint In cazul vanzarii unui teren de 5000 mp la 5 EUR metrul adica 20.000 EUR intre 2 persoane fizice , cum se calculeaza taxa de transfer de proprietate si ... (vezi toată discuția)