avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce pot face dacă o țeavă de apă caldă din ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce pot face dacă o țeavă de apă caldă din sistemul centralizat ...

Ce pot face dacă o țeavă de apă caldă din sistemul centralizat de termoficare, de la subsol, nu funcționează și nu primesc căldură în o cameră din apartament (nu am centrală proprie, mă refer la țeava care urcă la toți vecinii că este rece iarna) iar președintele de scară nu e de acord să semneze procesul verbal prin care să fie puși toți din bloc la plată pentru reparația de la subsol (știu sigur că de acolo este problema întrucât am verificat iarna trecută), în caz că aș chema echipa de intervenții a Asociației să repare?

Întreb fiindcă eu am plătit reparații la acoperișul blocului, deși stau la etajul 1 și nu-s afectat, dar acoperișul e proprietate comună la fel ca și țevile de la subsol (conform legii 196/2018 Art. 32 Aliniatul 1, și HG. 1588/2007 Art. 3) iar reparațiile făcute de un instalator sau echipa de intervenții a Asociației este foarte scumpă.

Președintele de scară tot insistă că odată ce și-a pus centrală proprie nu mai sunt și ale lui țevile de la subsol, și că nu îl interesează să am eu căldură iarna. Mi-a mai spus sec că să-l dau în judecată sau să strâng eu semnături de la ceilalți din bloc, deși mă gândesc că nu e nevoie de semnături dacă ar fi chemată echipa de intervenții pentru o reparație ca aceasta.

Momentan am pus o cerere la Asociația orașului de care depindem, și aștept un răspuns și de acolo deși o persoană de acolo a tot încercat să mă facă să plătesc singur sau doar cu cei rămași branșați reparațiile (4 proprietari din 20).

Pentru cazul în care îmi sugerați să pun centrală sau să-l dau în judecată: 1) nu e apartamentul meu iar pe proprietarul apartamentului nu-l interesează deloc fiindcă nu îmi ia chirie așa că trebuie să mă descurc cum pot, 2) cu datul în judecată aș pierde probabil 1-2 ani, mult timp și multă energie, plus bani pe un avocat, și nu vreau să ajung acolo pe cât posibil.

Așadar, ce alte soluții / variante am, legal vorbind?

Mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 15:41, 3 Octombrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Nu exista, legal, presedinte de scara. Daca tot ati citi legea 196/2018, probabil ati remarcat asta (HG 1588/2007 nu mai e valabila, se refera la o lege abrogata), ca sunt nominalizate exact functiile din asociatie si este doar un presedinte de asociatie.
2. Da, aveti dreptate ca tevile de la subsol sunt inca proprietate comuna si art. 75 din legea 196/2018 spune clar ca :
(4) Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună.
3. Nu am auzit nicioda de o Asociatie a orasului.
4. Daca tot ati citit legea, de ce nu ati studiat si art. 102 legat de contraventii si de faptul ca " (4) Constatarea contravențiilor prevăzute la alin. (1), (poate fi)făcută la sesizarea oricărei persoane interesate ", in cazul acesta la primarie.
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 3 Octombrie 2023
latka, utilizator
Multumesc domnule Latka, aveti dreptate, nu am citit toate articolele acelei legi. Apreciez tot ajutorul pe care mi l-ati oferit.

1. Am remarcat ca nu exista o functie oficiala de presedinte de scara, ci este doar onorifica. Nu am inteles inca exact cum influenteaza lucrurile acest fapt.

2. Prin Asociatie a orasului, m-am referit la institutia Termo-Service din Iasi, Este institutia oficiala unde ne platim facturile si care se ocupa de intretinere, reparatii etc. Am avut o exprimare mai greoaie, ma scuzati.

3. Referitor la articolul 102 legat de contraventii, voi face o plangere (sau constatare?) la primarie. Sunt insa curios, impotriva cui ar trebui sa o scriu si cine va fi sanctionat? Ar trebui sa o scriu impotriva vecinului meu care detine functia onorifica de presedinte de scara? Sau impotriva institutiei Termo-Service intrucat nu au rezolvat aceasta problema desi de 2 ani le-am spus de problema mea - si am primit raspuns ca tevile de la subsol nu mai sunt in proprietatea celor care au centrale proprii (deci dumnealor nici nu cunosc legile ori se prefac ca nu le stiu) si nu au cum sa ma ajute decat daca e de acord presedintele de scara sa semneze (dumnealui nefiind de acord sa-si dea semnatura)? Nu am experienta cu astfel de demersuri, va rog sa ma ajutati in continuare cu un raspuns, v-as fi recunoscutator.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Reclamatia o faceti in baza art. 102 alin. 1 litera c, pentru :
c) neluarea de către asociația de proprietari, de președinte sau de către comitetul executiv al asociației de proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea, reabilitarea și menținerea în stare de siguranță și funcționare a condominiului și a instalațiilor comune aferente pe toată durata existenței acestora, conform prevederilor legale în vigoare;

In prealabil faceti o plingere scrisa la asociatie, si puneti-l pe proprietar s-o semneze.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locuiesc la bloc și mai mulți vecini ne-am debranșat de la ... sandutudorache sandutudorache Locuiesc la bloc și mai mulți vecini ne-am debranșat de la sistemul centralizat de căldură și am optat pt centrala proprie pe gaz. Acum administratorul ... (vezi toată discuția)
Garaj si teava care curge lumicluj lumicluj Buna seara. Va urmaresc de mult, acum am si eu o problema si va cer ajutorul. Sunt proprietara unui garaj proprietate personala aflat la subsolul unui bloc cu ... (vezi toată discuția)
2 retele de gaze in bloc- repartizare costuri MIRCEA KIRITESCU MIRCEA KIRITESCU Bloc construit in 1982. In 2006 o parte din locatari s-au decis sa isi contorizeze consumul de gaze. Au intreprins toate demersurile legale si de atunci in ... (vezi toată discuția)