Am si eu o problema am 20 de ani sunt student la bucuresti si acum exact 4 saptamani am furat din tr-un hipermarket bucurestean mancare in valoare de aprox 900 de mii de lei
Am fost prins de paza magazinului care a chemat politia. Am restituit paguba magazinuluiin aceasi zi. Nu ma prea picep la drept. Acum mi s-a intocmit dosar de incepere a urmaririi penale ceva cu furt calificat flagrant. Nu am antecedente.
Ce mi se va intampla? De o luna nu mi-a venit nici o citatie acasa(domiciliul meu este in provincie) sau nimic... Acum stau in bucuresti la camin. Buletinul l-am dat politiei pentru a mi se face flotant.
Intrebari:
1.Pot face cumva ca citatia sa imi vina la bucuresti cand vine daca va veni pentru ca acasa parintii mei sunt in spania si nu ar avea cine sa o ia oricum.
2. Ce pedeapsa pot primi? Pot scapa doar cu o amenda?
3. in fata angajatilor magazinului nu mi-am dat datele adevarate de pe buletin ci altele false iar acelea de pe buletin le-am dat doar politiei? poate constitui acest lucru o circumstantza agravanta?
4. am platiti hypermarketului in cauza o amenda de 600 de mii de lei vechi pt care nu am primit chitantza.Politia a spus ca nu au voie sa faca asa ceva dar totusi daca nu o plateam nu mi-ar fi dat chiatanta pe care trebuia sa o dau politiei pentru a confirma recuperarea in totalitate a bunurilor. E legal asa ceva?
As avea si eu nevoie de o parere, daca sunteti amabili(Este patania unei foarte bune prietene)
,,Si eu am o problema neclara in acest sens..Stiu ca pare aberant dar chiar nu am fost vinovata. La momentul respectiv nu mi-am dat seama de consecintele acesteia,nu am contestat-o.Incidentul s-a petrecut la un magazin Carrefour , in care am fost cu fetita mea de 5ani.Am facut cumparaturi diverse iar la coada la casa doamna din spatele meu a intrat in vorba cu mine...Parea destul de comunicativa si am inceput sa vorbim....diverse ..chestii banale... Aveam la mine o geanta de umar mai mare , nu posetuta.Si intrucat aveam si fetita care topaia pe langa mine am pus geanta in carut, si ulterior pe banda in spatele cumparaturilor..... Am ajuns la casa , mi-a citit produsele, mi-am laut geanta si am pus-o pe umar, am achitat totul si am iesit.....Doamna din spatele meu tot vorbea.... Dar am facut cativa pasi cand a venit la mine un bodyguard si mi-a spus sa merg cu el la seful de raion... aici nu mai stiu exact la cine mi-a spus.... ca este o problema.... Bineinteles ca am intrebat ce anume......Raspunsul primit a fost destul de ciudat: ,,las ca stiti Dvs." Oricum n-am inteles nimic....si imediat au mai venit vreo 2 colegi de-ai lui....M-au luat cam pe sus.....si m-au dus intr-un birou alaturat.... pur si simplu nu intelegeam nimic..... Cand am ajuns acolo mi-au spus sa rastorn geanta de umar.... lucru pe care l-am facut imediat.... Si atunci am inlemnit... in geanta mea se afla o punguta cu un ruj,o forfecuta....o oglida din aceea mica de machiaj...un tubulet.. nu stiu nici in ziua de azi ce era....si o perie de par.....toate obiectele se aflau intr-o punguta... fara nici o eticheta nimic.....nici in ziua de azi nu stiu cum s-a intamplat.....atunci m-am blocat.....mi-au zis ca le-am furat.....impreuna cu doamna din spatele meu......Am protestat , spunand ca nu o cunosteam ci pur si simpu am vorbit la casa.... dar totul a fost degeaba.... Nu va spun ce tamtam a iesit.... Si cat de urat au vorbit... dupa vreo 2 ore cred (mi-am pierdut si notiunea timpului ) a venit un politist care mi-a spus ca daca vreau sa plec cu copilul acasa sa dau o declaratie ca eu le-am furat.Bineinteles ca i-am explicat ca nu am facut asa ceva,dar nu il interesa nimic......A plecat o perioada iar cand a revenit din nou m-a pus sa sciu declaratia..... mi-a dictat-o el chiar....Si am scris-o.....Stiu acum ca nu trebuia sa scriu asa ceva.... dar atunci cred ca nu mai gandeam pur si simplu.... fetita plangea... stateam de vreo 4 ore..... la toaleta nu ne-a lasat.... a fost ceva groaznic.... Daca mi-ar fi spus cineva ca poti pati asa nu l-as fi crezut niciodata! In final am scris declaratia.....pur si simplu nu puteam sa scriu, nu mai vedeam literele.... Dupa ce am termiant de scris ceea ce mi-a spus politistul , acesta ne-a luat cu el in masina si am mers la o sectie de politie... undeva la Bucur Obor...acolo m-au fotografiat si amprentat ... nu imi mai aduc aminte prea bine..... in fine.... dupa vreo 3 luni am primit acasa o hartie prin care mi se cerea sa ma prezint la aceeasi sectie de politie....am mers, am vorbit cu un domn... nu stiu ce grad avea... i-am explicat... a fost destul de amabil..... mi-a spus ca nu sunt singurul caz de genul asta(???) si ca voi primi o amenda administrativa.... Asa s-a si intamplat....a fost o amenda de 100 000 lei vechi, pe care am achitat-o...negandindu-ma nici o clipa la consecinte..... Cam asta este patania mea.."
,,Patania" asta marcat-o , in sensul ca ii este teama sa dea examen de admitere la INM,stiind ca va fi respinsa.Ciudat este ca ne cunoastem de multi ani si rar am intalnit un om mai corect!!! Ar mai putea face ceva?Ea mi-a zis ca acesta amenda ramane intr-o evidenta speciala undeva, si nu se sterge NICIODATA. Chiar asa este? Nu poate face nimic?Chiar nu exista nici o solutie?Mie personal mi se pare cam ciudat!
Acum imi pare tardiv sa conteste amenda.
Si legea este in acelasi sens.
Trebuia sa ia masuri atunci si sa conteste amenda administrativa.
Era indicat sa aiba avocat la acel moment...
Ma refer la prezent in cele ce urmeaza.
Cel care este nevinovat trebuie sa se apere daca este cu adevara nevinovat.
Insa exista si camere de supraveghere.
Se poate viziona caseta si se va vedea.
Este cam greu de crezut ca au luat-o chiar aiurea cei de la paza dar orice este posibil.
Nu am studiat daca ar mai exista o posibilitate, dar persoana in cauza poate studia daca se mai poate face ceva in prezent.
Poate ca daca ar cauta asiduu ar gasi.
I-am spus si eu de caseta video, ca ar putea fi o proba pentru ea, dar totul s-a intamplat acum 3ani, asa ca cel mai probabil caseta nu mai exista dupa atata timp.
Si oricum am inteles ca nu este cert ca poate fi admisa ca proba, daca ar exista.
Ea este o fire destul de bataioasa , nici eu nu inteleg de ce a cedat.Sau poate tocmai asta i-a enervat pe cei de la paza, nu stiu.Am intrebat-o de ce nu a contesta amenda si mi-a zis ca nu s-a gandit la urmari, adica cazierul e ok.Dar acum isi da seama si , din cate stiu, a studiat destul de temeinic problema fara sa gaseasca o solutie.Stiu ca a discutat si cu un avocat , acum vreun an si i-a zis ca nu mai are ce face.
Eu i-am sugerat sa dea la Barou , mie mi se parea mai creativa munca unui avocat, dar se pare ca nu coincid gusturile.
Eu am intrebat la o firma de paza(nu acolo, e adevarat) si mi-au zis ca nu pastreaza casetele atata timp, deci asta s-a dus.
Credeti ca ar mai avea vreo sansa? Multumesc mult oricum!
Nu cred ca ar avea totusi probleme la INM.
Conform legii, trebuia sa conteste amenda administrativa in termenul legal.
Chestiunea este ca sanctiunea este relativ usoara.
De principiu, ar trebui sa aiba posibilitatea de a-si proba nevinovatia si acum, dar nu vad cum ar putea sa o faca.Nu are dovezi care sa o ajute in acest sens.
Furt
Leylia
Acum ceva timp mi s-a intocmit un dosar penal pentru inf de furt.
Pe data de 18 ianuarie am fost chemata s adau o declaratie la politie, iar peste 1 luna am ... (vezi toată discuția)