avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Sunt interesata sa achizitionez o casa in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Sunt interesata sa achizitionez o casa in Iasi, judetul ...

Buna ziua!
Sunt interesata sa achizitionez o casa in Iasi, judetul Iasi, casa care in acest moment este in faza de edificare, conform proprietarului. Aceasta casa, din spusele dumnealui, a fost ridicata anul trecut si terminata anul acesta pe un teren format dintr-o bucata de teren propriu+2 cote indivize, ce reprezinta acces catre drumul public. Dumnealui doreste sa semnam cu agentia imobiliara, asa-numitul contract de rezervare, prin care sa dam avans 1000 eur, suma ce se va scadea din suma totala de plata in momentul semnarii contractului. Totodata, dumnealui, declara ca pentru ridicarea casei a imprumutat bani de la un tert, si ca in momentul semnarii actelor, o parte din bani vor fi transferati catre acesta, si restul in contul proprietarului. Pe actul de vanzare al terenului+cotelor cica ar fi doar proprietarul.+sotia. Contractul de vanzare cumparare al terenului+al unei cote indivize au fost semnate la un notar implicat in escrocherii imobiliare, si care in prezent este fara licenta, ca urmare a unei decizii judecatoresti, si care totodata apare intr-un alt proces pe rol. Dat fiind aceste aspecte, am cateva retineri in a semna acel act de rezervare cu agentia imobiliara, mai ales ca se insista a se incheia actele de vanzare-cumparare la notarul vanzatorului, cel utilizat in cazul contractului de vanzare-cumparare pentru a 2-a cota indiviza de teren (nu este notarul implicat in escrocherii imobiliare).
Am o serie de intrebari la care sper sa primesc raspuns:
1. Cum pot verifica ca cele 2 acte de vanzare-cumparare, semnate la notarul inculpat, sunt veridice, si nu pot avea surprize de genul retrocedari, acte false, etc, si sa ma trezesc ca pierd banii si raman fara casa?
2. Pana la aceasta faza de edificare (actele cica ar fi fost depuse acum 2-3 saptamani), s-au facut verificari pe aceste contracte de vanzare-cumparare de catre vreo institutie, evident daca intra in sarcina lor? Proprietarul mi-a aratat Autorizatia de constructie si Procesul verbal de receptie.
3. Ce riscuri am daca semnez aceasta rezervare, desi casa nu este inca intabulata?
4. Este legal si ok sa platesc unui tert in momentul vanzarii-cumpararii, si nu proprietarului?
5. Per total, ce riscuri am daca continui aceasta cumparare si cum ma pot proteja mai bine? Ce verificari pot efectua si daca este bine sa le fac inainte de a semna rezervarea?
6. Proprietarul si tertul nu doresc sa plateasca acel impozit la stat de 3% si banuiesc ca doreste sa il platim tot noi, dar fara a fi trecuta suma pe acte (inca nu a fost discutat acest aspect). Daca ar fi sa acceptam (putin probabil), care ar fi riscurile?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Vineri, 6 Octombrie 2023
SORINA09, utilizator
Cel mai recent răspuns: SORINA09 , utilizator 13:24, 6 Octombrie 2023
Eu zic să nu vă complicați. Pe piața imobiliară sunt foarte mulți escroci.
Multumesc mult pentru feedback. O zi buna!

Dorin Voicilas a scris:

Eu zic să nu vă complicați. Pe piața imobiliară sunt foarte mulți escroci.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce documete si cat trebuie sa platesc pentru vanzarea unui ap de 2 cam jose manuel jose manuel buna ziua va rog sa-mi spuneti ce doc imi trebui pentru vanzarea ap si cat trebui sa platesc dar inainte sa va spun cum stau lucrurile:am cumparat ap in 2000 ... (vezi toată discuția)
Apartament cumparat in rate inainte de casatorie Lauriss_idd Lauriss_idd Buna ziua, Eu si prietenul meu urmeaza sa achizitionam, luna viitoare, un apartament de la un dezvoltator. Jumatate din valoare apartamentului o platim ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune fortata - contract autentic de vanzare cumparare lovit de nulitate relativa ? kamir kamir am un contract de vanzare cumparare in forma autentica din 2004 asupra unui teren aflat in indiviziune; la baza acestui contract a stat un ante-contract de ... (vezi toată discuția)