avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere pe baza de redundanta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere pe baza de redundanta

Buna ziua,

La inceputul trimestrului al 2-lea din acest an, directorul si un manager din laboratorul in care lucrez si-au dat demisiile si asta a dus la o lipsa de lideri in cadrul laboratului.
In acel momemnt eu am acceptat informal responsabilitatile de director ramanand pe fisa postului ca Manager Proiect Informatic.
Eu si alti 3 colegi am acceptat aceste responsabilitati additionale in urma unei intelegeri verbale cu promisiunea unor promovari sau cel putin mariri salariale la mijlocul anului.

Promovarile/maririle nu au avut loc si ca si consecinta a acestei lipse de recunoastere, am decis sa-mi notific managerul ca eu si cei 3 colegi am decis sa renuntam la responsabilitatile aditionale si sa revenim la repsonsabilitatile care corespund fisei postului fiecaruia. Aceasta comunicare a avut loc Joi 5 Octombrie 2023, comunicat in urma caruia managerul meu a trimis un raspuns ca intelege si ca ne va notifica saptamana care urmeaza despre actiunile ce vor urma.

Marti 10 Octombrie 2023, am fost instiintat ca postul meu a devenit redundant intr-o sedinta in care am pariticipat doar eu, managerul meu si o reprezentanta Resurse Umane. In urma acestei sedinte mi s-a facut o oferta verbala pentru o intelegere de comun accord de inchidere a contractului individual de munca, incluzant niste sume compensatorii infime din punctul meu de vedere, avand in vedere ca lucrez pe acest proiect de peste 12 ani.

Mentionez ca nu sunt singurul care am fost instiintat de aceasta situatie. Din cate stiu toti oamenii din subordinea mea din laboratorul din Bucuresti au primit aceste sedinte si suspectez ca toti vor fi trecuti ca fiind redundanti.

Sunt curios daca am vreun cadru legal, ca aceasta miscare de a face intreaga echipa de Ingineri Software din Romania redundanta este o metoda de retaliere impotriva mea si a conducerii echipelor de aici care au decis sa nu-si mai asume acele responsabilitati aditionale mentionate anterior, necorespunzatoare cu fisele posturilor.

De asemenea sunt curios daca exista o limita minima de salarii compensatorii in aceasta situatie in absenta unul contract colectiv de munca.
Ultima modificare: Joi, 12 Octombrie 2023
Edis87, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:37, 12 Octombrie 2023
1. Codul Muncii
Art. 67
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Obligatia de plata a salariilor compensatorii si numarul acestora
trebuie sa se regaseasca in contractul individual de munca, precum si in regulamentul intern al societatii sau in contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul unitatii sau la nivel de sector de activitate, In acest caz, angajatorul este obligat sa achite salariatului concediat salariile compensatorii prevazute de acestea.
In cazul in care obligatia de plata a salariilor compensatorii nu se regaseste in niciunul din documentele prevazute mai sus, angajatorul nu este obligat la plata unor astfel de salarii.

2. Dupa primirea deciziei de concediere o puteti contesta in instanta.
Concedierea dispusa in baza art. 65 din Codul muncii pentru motive care nu tin de persoana salariatului trebuie sa indeplineasca doua conditii de fond: cauza concedierii sa constea in desfiintarea locului de muncă care trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacerea contractului individual din ratiuni economice/ reorganziarea activitatii firmei Ashdjin Ashdjin Buna, Ma confrunt cu urmatoarea situate: Managerul meu mi-a comunicat ca nu e multumit de performanta mea si ca imi ofera maximum 3 luni pt a-mi cauta de ... (vezi toată discuția)
Intrebare despre modificari in cm & fisa postului gabrielmos gabrielmos Buna ziua, In urma unei decizii a corporatiei la care lucrez, in care doua echipe (A-echipa mea si B-echipa cealalta) s-au unit, sub conducerea managerului ... (vezi toată discuția)
Instiintare preaviz un_catalin un_catalin Buna-ziua, am primit o instiintare de preaviz prin care mi se spune ca \"avand in vedere reorganizarea activitatii si reducerea costurilor,postul ocupat de ... (vezi toată discuția)