avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inopozabilitate acte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inopozabilitate acte

Bună ziua. În calitate de creditor, sunt în faza executării silite a debitorului pentru sumele datorate. Debitorul neavând venituri iar creanța fiind în jurul a 200000 lei, i a fost scoasă casa la vânzare. În momentul de fată, debitorul a venit cu o promisiune bilaterală de vânzare cumpărare a casei, făcută în 2010, către un nepot de al lui, pe care eu o suspectez că este un fals. A deschis un proces prin care să obțină validarea promisiunii de vânzare cumpărare. Am depus o cerere de intervenție în dosar care ne a fost respinsă la instanța de fond. Până vine motivarea pun o întrebare :
Pana la validarea de către instanta a promisiunii de vânzare cumpărare, cine este proprietarul casei, cel ce apare în cartea funciara, adică debitorul sau cel ce apare ca și cumpărător în promisiunea de vânzare cumpărare făcută în 2010? Dorim să obținem o hotărâre prin care să putem executa silit cumpărătorul.
Ultima modificare: Joi, 19 Octombrie 2023
HarangusDaniel1969, utilizator
Cel mai recent răspuns: HarangusDaniel1969 , utilizator 15:38, 20 Octombrie 2023
Cum suspectați ca e un fals, nu a fost făcută la notar?
Apoi și daca e la notar făcută daca e din 2010, bănuiesc ca are și o data la care trebuia sa facă vânzarea.

"Dreptul la acţiune se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat."

Pt a raspunde, se qpasa pe "raspunde", nu mai citati inutil mesaje anterioare
Ultima modificare: Vineri, 20 Octombrie 2023
gi-jane2, moderator
Bună ziua. Promisiunea bilaterală de vânzare cumpărare apare ca fiind făcută la notar. Suspectez că e un fals ținând cont de comportamentul debitorului pe parcursul procesului civil care a durat din 2010 până în 2022, cu o suspendare a civilului pe o perioada de aproximativ 4 ani timp în care mie în calitate de creditor mi s au deschis succesiv 2 dosare penale pentru fals în înscrisuri și ulterior uz de fals, la cererea debitorului, care susținea că eu aș fi semnat și contractul de prestări servicii și facturile emise. După efectuarea unor expertize grafologice s a stabilit că debitorul este autorul semnăturilor. Și mai suspectez că ar fi un fals fiindcă această copie după promisiunea de vânzare a apărut târziu, în timpul contestației la executare, după aproximativ 6 luni de la scoaterea imobilului debitorului la vânzare și nu la începutul executării silite.
Ca termen de încheiere a contractului în formă autentică apare scris că se va face după înscrierea imobilului în cartea funciară. Imobilul a fost înscris dar nu s au mai prezentat la notar pentru încheierea tranzacției. Să înțeleg din ce mi ați scris că aveau obligația să se prezinte în termen de 6 luni de la înscrierea în cf?
În cf la momentul actual apare debitorul ca proprietar, este notata în cf executarea silită, valoarea creanței. Și cu toate acestea, deși am făcut cerere de intervenție în dosarul debitorului în care cerea validarea promisiunii bilaterale de vânzare cumpărare făcută în 2010, acțiunea lor a fost admisă iar cererea noastră de intervenție respinsă.
Termenul de 6 luni pentru prezentare la notar a fost introdus în 2011, promisiunea ziceți ca ar fi din 2010. Ca sa stabilim dacă se aplică acest termen contează totodată și cine deține faptic imobilul. Plus ca, aceste termen este doar pentru părți, dvs sunteți terț.
Din câte am înțeles, acest proces se derulează între debitor și cumpărător - vor vedea care, cum se apară și ce invoca și, mai ales, veți vedea dacă instanța validează sau nu promisiunea. Pot fi invocate foarte multe aspecte în acest proces.
Da, este destul de ciudat ca nu vi s-a admis cererea de intervenție. Ați atacat decizia de respingere a cererii de intervenție cu apel, conform art 64 alin 4 Cod proc civ?
Pana la soluționarea acestui proces însă, puteți formula plângere penala pentru fals, având în vedere suspiciunile dvs.
Totodată, transferul dreptului de proprietate operează in momentul încheierii contractului de vânzare cumpărare și nu în momentul promisiunii. În cazul de fata, la data la care rămâne definitiva hotărârea judecătorească de validare a promisiunii.
Pana atunci, debitorul este proprietar și puteti realiza executarea silita în continuare, sa vindeți imobilul la licitație.
Când pronunța hotărârea, instanta verifica toate condițiile legale pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare, inclusiv dacă imobilul mai este în proprietatea debitorului.
Bună ziua. Nu am atacat încă cu apel hotărârea instantei fiindcă așteptăm să primim motivarea. Am aflat soluția de pe portalul instantelor de judecată. Din ce am înțeles de la doamna avocat care mă reprezinta în acest proces, dansa a cerut instantei pronunțarea unei hotărâri care să nu ne fie opozabila și tot de la dânsa am înțeles că nu s a opus cumpărării de către cumpărător a imobilului executat silit. Dacă, după judecarea apelului, cererea noastră va fi respinsă din nou, din punctul dumneavoastră de vedere vom putea iniția o nouă acțiune, de data asta având ca obiect revocarea actului de vânzare cumpărare prin acțiune pauliana, sau se va considera că există autoritate de lucru judecat având în vedere cererea noastră de intervenție, respinsă la fond?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune de cumpărare imobil prin plata unei creanțe. cum pot finaliza contractul dacă creanța n-a fost radiată din cf? aqua regia aqua regia Prin fosta mea partenera de viata,avocat in Baroul Bucuresti am gasit un apartament la un pret bun. Apartamentul era ipotecat in baza unei creante detinute ... (vezi toată discuția)
Este titlu executoriu promisiunea bilaterala de vinzare cumparare- autentica? br_nicku br_nicku Am o mare dilema! #-o Am calitatea de promitent cumparator intr-o Promisiune bilaterala de v/c , incheiata in fata unui notar public. Am ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare cumparare teren, pret achitat integral, tranzactie esuata iacobcristian iacobcristian Buna ziua am si eu o speta destul de rara cred.... Am cumparat un teren cu 30.000 Euro dar am facut doar un act de promisiune de vanzare cumparare cu plata ... (vezi toată discuția)