avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ziua buna, Se da urmatoarea situatie: matusa fara ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ziua buna, Se da urmatoarea situatie: matusa fara copii are 2 ...

Ziua buna,

Se da urmatoarea situatie: matusa fara copii are 2 nepoti (de frate), dintre care unul decedeaza.
Cine are dreptul la mostenirea matusii:
1. nepotul supravietuitor
2. sotia nepotului decedat
3. copiii nepotului decedat?
Matusa respectiva nu are testament.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:29, 20 Octombrie 2023
Înțeleg ca mătușa trăiește..
Drept are doar nepotul în viața.
Da, matusa traieste.

Multumesc pentru raspuns!
Ultima modificare: Joi, 19 Octombrie 2023
mwijng, utilizator
Art 966 Cod civil
1) Pot veni la moştenire prin reprezentare succesorală numai descendenţii copiilor defunctului şi descendenţii fraţilor sau surorilor defunctului.

Raspuns: 1 și 3.
Și nepotul în viață și strănepoții de frate. Căci ei, toți, sunt ...descendenți de frate decedat.
Strănepoții de frate "se trag"/descind tot din frate, că nu-s de generație spontanee.

Bine-nțeles, mătușa, fiind în viață, poate să lase testament cui vrea ea. (doar unuia dintre ei, dacă vrea, sau oricui vrea ea, că nu-i musai ca beneficiarul unui testament să-i fie și rudă).
Ultima modificare: Vineri, 20 Octombrie 2023
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In caz de deces, cui revin bunurile mele? MC_COSTIN MC_COSTIN AS VREA SA STIU , IN CAZ CA EU SI SOTUL MEU MURIM, CUI REVIN BUNURILE NOASTRE? NEAVIND COPII, MA GANDESC CA PARINTILOR?SAU SOCRILOR? (vezi toată discuția)
Succesiune buna ziua, matusa mea a lasat bunurile prin testament ... helene100 helene100 Succesiune Buna ziua, Matusa mea a lasat bunurile prin testament intocmit la notar , nepotilor/stranepotilor de frate/Sora si unei prietene. Matusa nu ... (vezi toată discuția)
Testament persoana fara urmasi si parinti decedati ma_ria ma_ria Buna ziua, sunt necunoscatoare in ce priveste variantele testamentare/mostenire: daca o persoana nu are urmasi si parintii ei sunt decedati, cine vine la ... (vezi toată discuția)