avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... La ce costuri sa ma astept la depunerea unei plangeri ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

La ce costuri sa ma astept la depunerea unei plangeri penale?

Buna ziua, vreau sa fac plangere penala pentru devalizare conturi si abuz in serviciu conducerii asociatiei de proprietari. As vrea sa stiu cum decurg lucrurile: daca se confirma ceea ce spun si se merge in instanta eu voi avea anumite costuri? (ma gandesc la avocat, expert etc)
Cel mai recent răspuns: gev , utilizator 18:15, 26 Octombrie 2023
Puteti formula si singur plangerea penala si puteti merge singur in instanta. In cazul in care nu doriti sa va angajati un avocat, iar pentru anumite acte/activitati in fata organelor de cercetare penala sau a instantei va fi, potrivit legii, asistenta juridica obligatorie, atunci vi se va desemna un avocat din oficiu care sa va reprezinte. Costurile avocatului din oficiu vor fi suportate din fondurile ministerului de justitie. In general, trebuie sa stiti ca plangerea penala este scutita de plata taxei de timbru, iar daca organul de cercetare penala dispune efectuarea unei expertize costurile vor fi suportate de stat, urmand a fi recuperate de la persoana cu privire la care se pune in miscare actiunea penala. Veti suporta costuri cu expertize numai in cazul in care veti solicita dvs desemnarea unui expert parte care sa va reprezinte.
multumesc mult pentru raspuns. Plangerea penala intentionez sa o fac singur, sa mentionez tot ce cunosc. Imi e frica ca dupa ce se termina cercetarea sa nu apara costuri pe care nu le pot suporta. Nu stiu ce se intampla la finalul cercetarii penale.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
la finalul cercetarii penale, procurorul decide daca trimite in judecata sau nu persoanele cu privire la care s-a formulat plangerea. de principiu, nu aveti ce costuri sa suportati. in schimb, daca aveti si pretentii civile, atunci ar fi bine sa apelati la un avocat pentru a va asista, si din aceasta perspectiva veti avea costuri cu onorariu de avocat si expertize sau alte probe, dupa caz.
multumesc pentru raspuns

gev a scris:

Buna ziua, vreau sa fac plangere penala pentru devalizare conturi si abuz in serviciu conducerii asociatiei de proprietari. As vrea sa stiu cum decurg lucrurile: daca se confirma ceea ce spun si se merge in instanta eu voi avea anumite costuri? (ma gandesc la avocat, expert etc)

Inainte ganditi-va ce cheltuieli suportati daca reclamatia nu este adevarata.

Alte discuții în legătură

Plata onorariului si a cheltuielilor expertului mirceatintisan mirceatintisan Buna ziua! Am dat asociatia de proprietari prin reprezentantii ei in judecata. Intrebare! In timpul cercetarii penale,cine trebuie sa suporte cheltuielile cu ... (vezi toată discuția)
Cat poate sta un dosar la politie? cristina bibi cristina bibi Am un dosar la politie din 2007 in care sunt invinuita conf art 215 cp. Am fost chemata la politie ptr declaratii, am facut expertiza care a fost depusa de ... (vezi toată discuția)
Expertiza judiciara auto playerzero playerzero Buna ziua, Am fost implicat intr-un accident rutier cu vatamare corporala. Politia a dat un verdict la primele cercetari care spune ca persoana care m-a ... (vezi toată discuția)