avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... efecte abrogare lege
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

efecte abrogare lege

un contract incheiat sub imperiul Legii nr. 469/2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale nu prevede ca totalul penalitatilor poate depasi suma datorata.
in prezent legea nr. 469/2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale este abrogata prin Legea nr. 246/2009 , iar actiunea la instanta de judecata este depusa dupa abrogarea lg. 469/2002.
ce parere aveti , poate sa obtina reclamanta penalitati mai mari decat suma datorata , chiar daca in contract nu exista o astfel de clauza ? care ar fi motovarea in caz afirmativ?
Cel mai recent răspuns: dco , utilizator 18:56, 6 Februarie 2010
Dle tudorioan, cred ca va hazardati extrem de mult. Intrebarea era daca penalitatile curse de-a lungul timpului pot depasi suma la care se calculeaza, pentru simplul motiv ca o lege acum abrogata prevedea ca acest lucru e posibil doar daca se prevede expres. Nu se pune problema ca pnalitatile sunt mari sau excesive, ci ca a trecut mult timp si cuantumul lor absolut a devenit mai mare ca principalul.

Dupa parerea mea conteaza legea in vigoare la momentul cererii acelor penalitati, pentru ca penalitatile se adauga pe zi ce trece, spre deosebire de pret care e fix la momentul incheierii contractului. Din momentul abrogarii legii respective eu cred ca se pot cere si penalitatile care depasesc suma la care se calculeaza.
Nu va contrazic stimata av. Andreea Lisievici, mi-am exprimat doar un punct de vedere in contextul celor postate de user. Oricum, actiunea a fost depusa la instanta ulterior incetarii prevedeilor Legii nr.469/2002, fiind abrogata. Am mai inteles ca acele penalitati nu au fost prevazute in contractul de imprumut, deci...
Nu se mentioneaza nicaieri ca ar fi un contract de imprumut. In orice contract in care se plateste o suma de bani se pot prevedea penalitati.
Daca userul a facut trimitere la acea lege abrogata, poate fi vorba de un contract de imprumut!
Nu stiu de unde ati tras concluzia asta! In primul rand contractele de imprumut au reglementare speciala si in al doilea rand penalitati exista in orice contract!

Alte discuții în legătură

Formula calcul penalitati de intarziere Ana Popescu Ana Popescu ma poate ajuta cineva cu formulele dupa care se calculeaza penalitatile de intarziere la o datorie datand din anul 2009? Spre exemplu, factura este emisa la ... (vezi toată discuția)
Legea 469/2002 ??? Maxtor_17 Maxtor_17 Mi-a ramas de platit din 2007 un impozit pe teren in valoare de 200 ron si in contract apar penalitati de intarziere de 5%/zi si acuma am de platit 3600 ron ... (vezi toată discuția)
Penalitati mai mari decat factura elenalu elenalu Poate o institutie publica sa-mi calculeze penalitati care depasesc factura? (vezi toată discuția)