avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... efecte abrogare lege
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

efecte abrogare lege

un contract incheiat sub imperiul Legii nr. 469/2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale nu prevede ca totalul penalitatilor poate depasi suma datorata.
in prezent legea nr. 469/2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale este abrogata prin Legea nr. 246/2009 , iar actiunea la instanta de judecata este depusa dupa abrogarea lg. 469/2002.
ce parere aveti , poate sa obtina reclamanta penalitati mai mari decat suma datorata , chiar daca in contract nu exista o astfel de clauza ? care ar fi motovarea in caz afirmativ?
Cel mai recent răspuns: dco , utilizator 18:56, 6 Februarie 2010
nu este vorba de un contract de imprumut, este un contract de vanzare cumparare care cuprinde o clauza penala de 0,5 % pe zi de intarziere fara insa sa se prevada ca totalul penalitatilor poate depasi suma principala
Eu mi-am expus deja parerea: se pot cere penalitati mai mari.
am avut o situatie asemanatoare si am obtinut penalitati mai mari decat valoarea contractului ,motivatia instantei fiind faptul ca, "contractul dintre parti este legea partilor semnatare ".Cred insa ca o sa aveti nevoie de mai multe hotarari judecatoresti (pana la indeplinirea contractului), deoarece penalitatile curg continu si pentru fiecare suma pe care o cereti trbuie platita o taxa de timbru.
Eu am o alta parere - bineinteles, e supusa dezbaterii. Contractul ar trebui interpretat in conformitate cu vointa reala a partilor, nu? La data la care debitorul a incheiat contractul, legea cu disciplina contractuala era in vigoare - in consecinta, debitorul s-a bazat pe prevederile protective ale legii, stiind ca, neexistand o prevedere contractuala expresa care sa permita ca penalitatile sa depaseasca principalul, regula pe lege era ca acestea nu pot.

Faptul ca legea a fost abrogata, ar trebui sa nu prejudicieze debitorul nostru - el s-a bazat pe o situatie juridica de la momentul respectiv, nefiind nevoie la acel moment sa insereze expres in contract faptul ca penalitatile nu pot depasi principalul, deoarece legea de la acel moment prevedea ca penalitatile pot depasi principalul numai daca exista clauza expresa in contract in acest sens.

Cum spuneam, e un subiect bun de o dezbatere, si eu sunt interesata si de altepareri, deoarece acest aspect s-a ridicat deja in practica si sunt sigura ca se va mai ridica si in viitor.
Un argument in favoarea celor expuse de cvm ar fi inclusiv principiul interpretarii in favoarea debitorului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Februarie 2010
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Formula calcul penalitati de intarziere Ana Popescu Ana Popescu ma poate ajuta cineva cu formulele dupa care se calculeaza penalitatile de intarziere la o datorie datand din anul 2009? Spre exemplu, factura este emisa la ... (vezi toată discuția)
Legea 469/2002 ??? Maxtor_17 Maxtor_17 Mi-a ramas de platit din 2007 un impozit pe teren in valoare de 200 ron si in contract apar penalitati de intarziere de 5%/zi si acuma am de platit 3600 ron ... (vezi toată discuția)
Penalitati mai mari decat factura elenalu elenalu Poate o institutie publica sa-mi calculeze penalitati care depasesc factura? (vezi toată discuția)